Okul öncesi eğitimde Güney Kore neler yapıyor?

Dr. Mugyeong Moon, Yarının Eğitim Platformu'nun konuğu oluyor.
Dr. Mugyeong Moon, Yarının Eğitim Platformu'nun konuğu oluyor.

Eğitime dair başarı göstermiş ülkeleri Türkiye’ye getirip zirveler düzenleyen Yarının Eğitimi Platfomu bu yıl okul öncesi eğitimde dünyaca ünlü isimlerden birisi olan Dr. Mugyeong Moon’u 17 Kasımda bizlerle buluşturuyor.

Eğitimde başarıya ulaşmış ülkelerden temsilcileri Türkiye’ye getirip zirveler düzenleyen Yarının Eğitimi Platfomu, bu yıl okul öncesi eğitimde dünyaca ünlü isimlerden biri olan Dr. Mugyeong Moon’u konuk ediyor.

Dr. Moon kimdir?

  • Dr. Moon, uzmanlık ve araştırma alanları erken çocukluk politikası, öğretmen eğitimi ve gelişimi, müfredat ve programlar, ebeveyn eğitimi gibi birçok alanda çalışmalar yürüten 20’yi aşkın araştırma bursunun sahibi, çok sayıda dergi makalesi ve araştırma kitaplarının yazarıdır.

Temel hatlarıyla Güney Kore'de okul öncesi eğitim nasıl?

Kore Cumhuriyeti Ajou Üniversitesi’nde Okul Öncesi Eğitimi Bölümü ve Lisansüstü Eğitimi başkanlığı yapan Moon, “Kore’deki okul öncesi eğitim gelişimi için 2018-2020 planı”, “Okul öncesi eğitiminde uyumu yakalama ve ilgi”, “Ulusal çalışma alanları ve ECEC öğretmenleri çalışma sorunları”, “Nuri Müfredatı (Kore’deki okul öncesi eğitimi geliştirme için oluşturulan sistem) danışma sistemi gelişimi”, “Kore’deki ebeveynlik değerleri değişimi” konu başlıklarıyla, okul öncesi politikalardan, multikültürel eğitimden, öğretmen eğitiminden ve müfredat gelişimlerine ilişkin detayları paylaşacak.

Yarının Eğitim Zirvesi, 17 Kasım'da düzenlenecek.
Yarının Eğitim Zirvesi, 17 Kasım'da düzenlenecek.

Temel hatlarıyla Güney Kore’de okul öncesi eğitime dair örnekler şöyle:

  • *3-6 yaş dilimini kapsar.
  • *Eğitim ücretlidir. Ebeveynlerin maddi durumuna bakılmaksızın devlet tarafından karşılanır. Ebeveynler eğitim desteği için bulundukları bölgenin yönetimine veya internet üzerinden başvuru yapabilirler.
  • *Okul öncesi eğitim zorunlu eğitim kapsamında değilse de iyi düzeyde katılım sağlanmaktadır.
  • *Güney Kore'de okul öncesi eğitim süresi günlük 4-5 saattir. Bu öğrencilerin yaşına göre çeşitlilik gösterebilir.
  • *Okul öncesi dönemde milli duyguların aşılanması da amaçlanmaktadır.
  • *Okul öncesi müfredatında Beden Egzersizleri/Sağlık Alanı, Dil Etkileşim Alanı, Sosyal İlişki Alanı, Sanatsal Tecrübe Alanı, Doğa İzleme Alanı gibi alanlarda eğitim verilmektedir.
  • *Eğitim temel amacı, yarının bireylerini çevresiyle sağlıklı iletişim kurabilecek şekilde yetiştirmektir.
  • *Çocuğun gelişimi için oyuna olan ihtiyacı Güney Kore okul öncesi eğitiminin temelini oluşturur. Bu sebeple okul öncesi eğitim yerleri okuldan çok “oyun alanı” olmayı amaçlamaktadır.

Ayrıca Moon, aynı zamanda 2011-2017 yıllarında ARNEC (Asya Bölgesel Okul Öncesi Ağı) idare komitesi üyesidir ve Kore devleti politika gelişimine katkıda bulunmuş ve sayısız komitede ve çalışma kolu takımlarında bulunmuştur.

Yarının Eğitimi Platformu

Eğitimde başarılı olmuş ülkeleri incelemek amacıyla her yıl bir zirve organize eden "Yarının Eğitimi Platformu", eğitime dair yapılan çalışmaları ve o ülkelerin 21. yüzyıla nasıl hazırlandıklarını eğitimcilere aktarmak üzere konunun paydaşlarını Yarının Eğitimi Zirvesi'nde buluşturacak.

Eğitimcilerin, öğretmenlerin, geleceğin öğretmenlerinin ve eğitime gönül vermiş olan herkesin bir araya geleceği zirvede, eğitim hakkında yapılması gereken konular bir yana eğitimde yapılmaması ve kaçınılması gereken hususlara da değinilecek, dünyanın en büyük ortak noktası olan “eğitim” hakkında sorunlara ve eksikliklere çözüm de aranacak.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >