Hatim nedir, nasıl yapılır?

Kur'an-ı Kerim
Kur'an-ı Kerim

Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte ilk defa mukabele ve hatim yapmak isteyen Müslümanlar "Hatim nedir?" "Hatim nasıl yapılır?" "Hatim duası nasıl okunur?" sorularını araştırmaya başladı. Ramazan ayında hatim yapmak isteyenler için cevapları haberimizde derledik. İşte hatim yapmanın detayları...

İÇİNDEKİLER

Hatim, Kur'an'a bakarak ya da ezberden olacak şekilde Kuran'ın baştan sona okunmasıdır. Manasını bilmese bile İslam dünyası kapsamında Kuran'ı küçük yaşta ezberleyebilmek bir peygamber tavsiyesi olmaktadır. Kur'an'ı ezberleyen bireye hafız adı verilir. Özellikle Ramazan ayının içerisinde hatim indirmek önemli bir alışkanlıktır. Camilerde imamı takip ederek hatim indirilmesi sağlanır. Bu duruma mukabele ismi verilir.


Hatim ne demek?

Hatim, İslam dini içerisinde kullanılmaya devam eden kavramlardan bir tanesidir ve İslam dininin temel yapısını oluşturan etkenlerden bir tanesidir. Kur'an-ı baştan sona olacak şekilde okuma uygulamasına hatim adı verilir. Kur'an da yer alan bütün ayetlerin yüzden veya ezberden okunmasına kısa bir ifade ile hatim denir.

Hatim nasıl yapılır?

Hatim yapabilmek için Kur'an-ı Kerim'in baştan sona kadarokunması yeterli olmaktadır. Allah katında yapılmış en makbul olan ibadetlerden bir tanesi hatim şeklinde bilinir. Hatmi isteyen kişiler tek başlarına isteyenler de cüzleri ayırarak da birden çok kişi vasıtası ile gerçekleştirebilirler. Hatim yaptıktan sonra muhakkak hatim duasının da yapılması gerekir. İster ezbere bir şekilde ister düz bir biçimde okunması ile Kur'an-ı Kerim hatmedilebilir.

Hatim yaptıktan sonra hatim duası adı verilen duanın da yapılması gerekir. Bunun için iki farklı tipte yapmak mümkündür. Hatim duasında herhangi bir biçimde farklılık olmasının bir özelliği yoktur. Hatim duasını Arapça orijinal bir biçimde okumak gerekir. Arzu edilirse hatim duasını yapıldıktan sonra da istihare duası okunabilir.

Hatim duası nasıl okunur?

Hatim bittikten sonra, duanın kabul olma şartlarına da riâyet ederek, hatim duasına şu cümlelerle başlamak uygun görülmüştür.

Hatim duasının okunuşu:

  • Sadekallâhü'l-'azîm ve belleğa Rasûlühü'l-Kerîm.
  • Ve nahnü 'alâ zâlike mineş-şâhidîn.
  • Rabbenâ âmennâ bimâ enzelte vet-teba'ner-Rasûle fektübnâ meaş-şâhidîn.

Hatim duasının Türkçe anlamı:

  • "Yüce olan Allah şüphesiz doğru söylemiştir. Onu Peygamberimiz (a.s) bize ulaştırmıştır.
  • Biz de bu duruma şahit olanlardanız.
  • Rabbimiz! Senin indirdiğine iman ettik ve Peygamber'e uyduk. Artık bizi şahidlerle beraber yaz. (Al-i İmrân, 3/53)