150 yıl yaşayın genç kalın

Bilim adamları şimdilerde insan ömrünü uzatmak, bu süreçte yaşlanmayı durdurarak vücudu genç tutmak için çalışmalar yapıyor. Gençlik iksirini bulmak zaman alsa da, hala bir umut var. Sağlıksız, yorucu ve stres dolu bir hayattan uzak durmak ömrünüze ömür katacak.

Kırışmış bir cilt, titreyen eller, göz çevrelerindeki acımasız çizgiler… Zamana meydana okuma fikri hepimize uzak geliyor belki. Ancak, yaşlanma kaçınılmaz değil. Uzun yıllar devam eden sağlıklı bir hayat için yapılması gereken bir şeyler elbette var.
İşin sırrı sağlıkta
Vücudun hasta düşmeden, sağlıklı olmasının öneminden bahseden Dr. Rahşan Turan, “Sağlıklı yaşam kişinin temizliğine ve beslenmesine dikkat etmesi, spor yapması ile birlikte yaz-kış aylarında hastalıklara yakalanmadan yaşamını idame ettirebilmesidir. Sağlıklı yaşam kişinin olmazsa olmazlarındandır” diye konuştu. 

 Bunun yanı sıra, sağlıklı ve uzun bir ömürlü bir hayat için yapılması gerekenleri şöyle sıralayabiliriz:
İşin sırrı sağlıkta Vücudun hasta düşmeden, sağlıklı olmasının öneminden bahseden Dr. Rahşan Turan, “Sağlıklı yaşam kişinin temizliğine ve beslenmesine dikkat etmesi, spor yapması ile birlikte yaz-kış aylarında hastalıklara yakalanmadan yaşamını idame ettirebilmesidir. Sağlıklı yaşam kişinin olmazsa olmazlarındandır” diye konuştu. Bunun yanı sıra, sağlıklı ve uzun bir ömürlü bir hayat için yapılması gerekenleri şöyle sıralayabiliriz:
Mutlaka spor yapın. Hareketsiz bir hayat, asla sağlıklı olmayacaktır.
Spor vücudunuzu dinç tutarken, sağlıklı bir hayata sahip olmanızı da sağlayacaktır.
Mutlaka spor yapın. Hareketsiz bir hayat, asla sağlıklı olmayacaktır. Spor vücudunuzu dinç tutarken, sağlıklı bir hayata sahip olmanızı da sağlayacaktır.
Sağlıklı beslenmeye özen gösterin. Yağlı ve gereğinden fazla yemek yememelisiniz. Sabah kahvaltısı günün altın öğünüdür; mutlaka kahvaltı yapmalısınız. Meyve, sebze tüketimine özen gösterin. 
Beslenme düzeniniz, enerjinizi ve yaşam şeklinizi etkiler.
Sağlıklı beslenmeye özen gösterin. Yağlı ve gereğinden fazla yemek yememelisiniz. Sabah kahvaltısı günün altın öğünüdür; mutlaka kahvaltı yapmalısınız. Meyve, sebze tüketimine özen gösterin. Beslenme düzeniniz, enerjinizi ve yaşam şeklinizi etkiler.
Alkol ve sigaradan uzak durun.
Bağımlıları kabul etmek istemese de, bu maddeler vücudun en büyük düşmanıdır. Alkol ve sigara cilt sağlığınızı, beyninizi ve tüm iç organlarınızı olumsuz yönde etiler.
Alkol ve sigaradan uzak durun. Bağımlıları kabul etmek istemese de, bu maddeler vücudun en büyük düşmanıdır. Alkol ve sigara cilt sağlığınızı, beyninizi ve tüm iç organlarınızı olumsuz yönde etiler.
Gün içerisinde sürekli oturmayın, sık sık hareket edin.
Masa başında çalışanların omurga hastalıklarına yakalanma oranı %75. Sık sık yerinizden kalkın ve hareket edin.
Gün içerisinde sürekli oturmayın, sık sık hareket edin. Masa başında çalışanların omurga hastalıklarına yakalanma oranı %75. Sık sık yerinizden kalkın ve hareket edin.
Kişisel temizliğiniz başta olmak üzere, çevre temizliğinize de önem verin.
Kendi bireysel temizliğiniz dışında çevre temizliğine de özen göstermelisiniz. Vücuda giren mikropların çoğu, çevre etmenlidir.
Kişisel temizliğiniz başta olmak üzere, çevre temizliğinize de önem verin. Kendi bireysel temizliğiniz dışında çevre temizliğine de özen göstermelisiniz. Vücuda giren mikropların çoğu, çevre etmenlidir.
Sık sık duyarsınız; stres her hastalığın başıdır. Stresten uzak durun.
Stresli ve aşırı heyecanlı bir yaşam tarzı, sizi ve psikolojinizi fazlasıyla yıpratacaktır. Sakin olmaya ve huzurlu bir hayat yaşamaya özen gösterin.
Sık sık duyarsınız; stres her hastalığın başıdır. Stresten uzak durun. Stresli ve aşırı heyecanlı bir yaşam tarzı, sizi ve psikolojinizi fazlasıyla yıpratacaktır. Sakin olmaya ve huzurlu bir hayat yaşamaya özen gösterin.
Uyku düzeninize mutlaka dikkat edin.
Bir yetişkinin uyku ihtiyacı, 7 ile 9 saat arasında değişiyor. Uyandığınızda kendinizi dinç hissediyorsanız, doğru yoldasınız.
Uyku düzeninize mutlaka dikkat edin. Bir yetişkinin uyku ihtiyacı, 7 ile 9 saat arasında değişiyor. Uyandığınızda kendinizi dinç hissediyorsanız, doğru yoldasınız.
Haftada bir bile olsa şehrin stresli yaşamından uzaklaşmanız, doğa ile baş başa kalmanız size ve sağlığınıza iyi gelecektir.
Şehrin trafiğinden ve kalabalığından birkaç saatliğine bile olsa ayrılmak, size iyi gelecek.
Haftada bir bile olsa şehrin stresli yaşamından uzaklaşmanız, doğa ile baş başa kalmanız size ve sağlığınıza iyi gelecektir. Şehrin trafiğinden ve kalabalığından birkaç saatliğine bile olsa ayrılmak, size iyi gelecek.
Sağlığınız sizin elinizde
Uzun yıllar Moskova Sağlık Bilimleri Merkezi'nin başkanlığını yapan, "150 Yıl Yaşayabiliriz" kitabının yazarı Profesör Mikhail Tombak; ortalama yaşamın 60 - 70 yıl olduğunu belirtiyor. 150 yıl yaşamanın rastgele söylenmediğini belirten Tombak, sözlerine şunları da ekliyor: “İnsan bedeni büyük bir enerji sistemidir ve bu enerji sürekli olarak değişip, dönüşür. Bedenimizdeki tam bir enerji değişimi döngüsü yedi yıl sürüyor ve bu arada hücrelerimiz de yenileniyor. Yaşamımızda böyle yirmi iki döngü bulunuyor ki, biriken enerjiye bakıldığında 150 yıl yaşayabileceğimiz ortaya çıkıyor.” Uzun yaşamın doğru nefes almak olduğunu belirten Tombak, “Doğru nefes alın, sağlığınızın kendi ellerinizde olduğunu unutmayın” diyor.
Sağlığınız sizin elinizde Uzun yıllar Moskova Sağlık Bilimleri Merkezi'nin başkanlığını yapan, "150 Yıl Yaşayabiliriz" kitabının yazarı Profesör Mikhail Tombak; ortalama yaşamın 60 - 70 yıl olduğunu belirtiyor. 150 yıl yaşamanın rastgele söylenmediğini belirten Tombak, sözlerine şunları da ekliyor: “İnsan bedeni büyük bir enerji sistemidir ve bu enerji sürekli olarak değişip, dönüşür. Bedenimizdeki tam bir enerji değişimi döngüsü yedi yıl sürüyor ve bu arada hücrelerimiz de yenileniyor. Yaşamımızda böyle yirmi iki döngü bulunuyor ki, biriken enerjiye bakıldığında 150 yıl yaşayabileceğimiz ortaya çıkıyor.” Uzun yaşamın doğru nefes almak olduğunu belirten Tombak, “Doğru nefes alın, sağlığınızın kendi ellerinizde olduğunu unutmayın” diyor.
256 yıl yaşayan Li Ching-Yuen
Çinli dövüş sanatları ustası ve uzun yaşam araştırmacısı olarak nam salan Li Ching-Yuen 1677`de doğup, 1927 yılında ölmüştür. Bazı kaynaklar 256 yıl yaşayan Yuen'nin doğal nedenler yüzünden öldüğünü söylese de, diğer kaynaklar ölmeden önce “Dünyada yapmam gereken her şeyi yaptım. Artık eve gidiyorum” dediğini belirtiyor.

 Li Ching, uzun yaşamın sırlarını şöyle sıralıyor;

 -Temiz bir kalbin olsun.
 -Bir kaplumbağa gibi otur.
 -Bir güvercin kadar hayat dolu yürü.
 -Bir köpek gibi uyu.
256 yıl yaşayan Li Ching-Yuen Çinli dövüş sanatları ustası ve uzun yaşam araştırmacısı olarak nam salan Li Ching-Yuen 1677`de doğup, 1927 yılında ölmüştür. Bazı kaynaklar 256 yıl yaşayan Yuen'nin doğal nedenler yüzünden öldüğünü söylese de, diğer kaynaklar ölmeden önce “Dünyada yapmam gereken her şeyi yaptım. Artık eve gidiyorum” dediğini belirtiyor. Li Ching, uzun yaşamın sırlarını şöyle sıralıyor; -Temiz bir kalbin olsun. -Bir kaplumbağa gibi otur. -Bir güvercin kadar hayat dolu yürü. -Bir köpek gibi uyu.
Gençlik iksiri balinalarda
Bazı hayvanlar dahi yaşamlarını uzatmanın, ölümden uzaklaşmanın yolunu bulmuşlar. Eskimoların inancına göre, balinaların ömrü insan ömrünün iki katıdır ve zıpkınlardan kaçacak kadar güçlüdürler. Balinalar en az 150 yıl yaşarlar ki, 210 yıl yaşayanları da vardır. Buna rağmen bu uzun ömrün biraz deri kalınlaşması, biraz yağlanma ve birkaç yara izinden başka belirtisini görmek zordur. Bu nedenle yaşlanmayı inceleyen doktorlar, yaşlılığa karşı doğal koruma yöntemlerini bulmak için balinaları inceleyerek yeni ilaçlar bulmaya çalışıyorlar.
Gençlik iksiri balinalarda Bazı hayvanlar dahi yaşamlarını uzatmanın, ölümden uzaklaşmanın yolunu bulmuşlar. Eskimoların inancına göre, balinaların ömrü insan ömrünün iki katıdır ve zıpkınlardan kaçacak kadar güçlüdürler. Balinalar en az 150 yıl yaşarlar ki, 210 yıl yaşayanları da vardır. Buna rağmen bu uzun ömrün biraz deri kalınlaşması, biraz yağlanma ve birkaç yara izinden başka belirtisini görmek zordur. Bu nedenle yaşlanmayı inceleyen doktorlar, yaşlılığa karşı doğal koruma yöntemlerini bulmak için balinaları inceleyerek yeni ilaçlar bulmaya çalışıyorlar.
Yaşlılığı durdurmak artık mümkün
Zaman akıp giderken yaşlanmayı durdurmak mucize gibi görünüyor. Örneğin, yaygın kullanılan bir diyabet ilacı olan metformin, farede yaşlanma sürecini yavaşlatmıştır. Solucanlarda hücre metabolizması ile ilgili bir tek geni değiştirmek, ömrünün birkaç kat uzamasına yol açmıştır. Daha karmaşık organizmalarda aynı gelişmelerin görülmesi zor olsa da, yaşlanmanın tümüyle kontrolümüz dışında olmadığına işaret eder bu gelişmeler.
Yaşlılığı durdurmak artık mümkün Zaman akıp giderken yaşlanmayı durdurmak mucize gibi görünüyor. Örneğin, yaygın kullanılan bir diyabet ilacı olan metformin, farede yaşlanma sürecini yavaşlatmıştır. Solucanlarda hücre metabolizması ile ilgili bir tek geni değiştirmek, ömrünün birkaç kat uzamasına yol açmıştır. Daha karmaşık organizmalarda aynı gelişmelerin görülmesi zor olsa da, yaşlanmanın tümüyle kontrolümüz dışında olmadığına işaret eder bu gelişmeler.
Hem genç görünün hem sağlıklı
Yaşlılığın tedavi edebilecek bir hastalık olduğunu düşünen Liverpool Üniversitesi Profesör'ü Joao Pedro de Magalhaes, şunları söylüyor: “Sadece ihtiyarlık dönemini uzatmıyoruz. Aynı zamanda 70 yaşındakilerin sağlığının 50 yaşındakiler gibi olmasını istiyoruz.” 

Kim bilir, bu araştırmalar belki de gelecekte bizi hayran kalacağımız sonuçlara götürecek.
Hem genç görünün hem sağlıklı Yaşlılığın tedavi edebilecek bir hastalık olduğunu düşünen Liverpool Üniversitesi Profesör'ü Joao Pedro de Magalhaes, şunları söylüyor: “Sadece ihtiyarlık dönemini uzatmıyoruz. Aynı zamanda 70 yaşındakilerin sağlığının 50 yaşındakiler gibi olmasını istiyoruz.” Kim bilir, bu araştırmalar belki de gelecekte bizi hayran kalacağımız sonuçlara götürecek.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >