Ahlat Ağacının Oscar'a uzanan yolu

Ahlat Ağacı
Ahlat Ağacı

Prömiyerini yaptığı 71'inci Cannes Film Festivali'nde eleştirmenlerden tam not alan Ahlat Ağacı, bu kez Oscar'da boy gösterecek. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile sinema alanındaki meslek örgütü temsilcilerinden oluşan 17 kişilik seçici kurul, Oscar ödüllerinde Türkiye'yi temsil edecek filmi belirlemek için toplandı. 12 film değerlendirmeye katıldı. 91'inci Akademi Ödülleri'nde yabancı dilde en iyi film dalında yarışacak film, Nuri Bilge Ceylan'ın Ahlat Ağacı oldu.

Cannes Film Festivali’nde prömiyeri gösterilen Nuri Bilge Ceylan’ın son filmi ‘’Ahlat Ağacı’’ seyirciler tarafından 15 dakika boyunca ayakta alkışlandı. İşte ne olduysa bundan sonra oldu. Film çok beğenildi, eleştirmenler festivalin en güzel filmi olduğunu söyledi peki ama neden Cannes’dan ödülsüz dönüldü? Bu sorunun yanıtını çoğu sinemasever halen bulabilmiş değil.

Film, festival sonrası ülke gündemine yerleşti ve sosyal medyada en çok konuşulanlar arasında yerini günlerce korudu. Sebebi ise kırmızı halıda fotoğraf çekimi esnasında yaşanan yanlış anlaşılmalar oldu. Ahlat Ağacı ekibinin tamamının poz verdiği esnada filmin başrol oyuncusu ‘Doğu Demirkol’ ve 'Murat Cemcir'in', karede diğer 2 kadın oyuncu arkadaşlarının kasıtlı olarak önünü kapattıkları ve gövde gösterisi yaptıkları iddiası tartışmaların nedeni oldu.

Tartışmalara açıklık getirmek adına, filmin oyuncularından olan Hazar Ergüçlü, “anlık çekilmiş bir karenin gerçeği yansıtmaya yetmeyeceğini ve olayın tamamen çarpıtıldığını" söyledi.

Konunun dedikodu kısmını bir kenara bırakıp filmin içeriğinden bahsetmek gerekirse, film uzun yılların ardından köyüne dönen bir yazarın, babasının borçları altında ezilmesini konu ediniyor, baba-oğul ve aile ilişkilerine odaklanılan filmde başrol tercihini, sinema sektöründe daha yeni sayılabilecek üstelik bir komedyan olan Doğu Demirkol’dan yana yapan Nuri Bilge Ceylan bu kararında ne kadar haklı olduğunu da ispatlamış oldu. Ayrıca Nuri Bilge Ceylan’ın çektiği diğer filmlerden farklı olarak, kullandığı hareketli kamera ve drone’un Ahlat Ağacı’na kattığı sinematografisi, Nuri Bilge Ceylan sinemasının yeniliklerinden biri olarak karşımıza çıkıyor.

Film son olarak Saraybosna Film Festivali’nde gösterildi. Akabinde aynı festivalde Nuri Bilge Ceylan’a ‘Saraybosna’nın Kalbi Ödülü” verildi.

Günden güne konuşulmaya ve popüleritesi artmaya devam eden film son olarak da 91’inci Akademi Ödülleri’nde yabancı dilde en iyi film dalında yarışmak üzere Türkiye’nin adayı olarak belirlendi.

Oscar serüvenine de bu şekilde başlayan film uzunca bir süre daha ülkenin gündeminde olacak gibi gözüküyor. Oscar’da yarışacak film umarız siyasi konjonktürden bağımsız olarak değerlendirilir ve hak ettiği başarıyı elde eder.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >