'Burada yaşamak vardı be!' diye iç geçirtecek 7 tarihi yerleşim yeri

Konumu ve mimari yapısıyla hayalleri süsleyen şehirler.
Konumu ve mimari yapısıyla hayalleri süsleyen şehirler.

Yüzlerce yıl önce kurulmasına rağmen ilk günkü halleriyle ayakta kalmayı başarabilmiş yerleşim yerleri, gidince bir daha ayrılmak istemeyeceğiniz güzellikte yapılara sahip.

Uzun ve siyah şapka giyen redingotlu erkeklerle, kabarık etekli kadınların dolaştığı bu şehirler 14. ve 19. yüzyıl arasında geçen hemen her filmde bir klişe halini almıştır. O filmleri seyrederken insanın içinden "şimdi oralarda yaşamak vardı" gibi sözler geçebilir. Bunun nedeni büyük ihtimalle oraların günümüzde yaşanılan kalabalık ve sıkıcı şehirlere karşın eğlenceli, sessiz ve sakin olmasından kaynaklanır.

Peki asıl soru şu: Hala var mı öyle şehirler? Evet var, hem de istediğiniz zaman bir uçağa atlayarak gidebileceğiniz mesafelerde bulunuyorlar. Tarihi dokusunu kaybetmemiş evleri, döneminin mimarisini yansıtan dükkanları ve ibadethaneleriyle sizi modern şehirlerden soğutma potansiyeline sahip olan 7 yerleşim yeri.

Shirakava

                                    
                                    Japonya'nın merkezinde bulunan bu kasaba Japonya'nın kutsal dağlarından kabul edilen Haku'ya da çok yakındır. 19. yüzyılda inşa edilen bu kasaba geleneksel Japon mimarisine uygun olarak yapılmış evleriyle görenleri hayret içinde bırakıyor. Bunun nedeni, orada bulunan evlerin hala ilk yapıldığı dönemde olduğu gibi sağlam olarak kalabilmesinden kaynaklanıyor. Çoğunlukla büyük ve uzun çatılı ahşap yapıların bulunduğu bu kasabada toplam 2000 kişiye yakın kişi yaşıyor.
Shirakava Japonya'nın merkezinde bulunan bu kasaba Japonya'nın kutsal dağlarından kabul edilen Haku'ya da çok yakındır. 19. yüzyılda inşa edilen bu kasaba geleneksel Japon mimarisine uygun olarak yapılmış evleriyle görenleri hayret içinde bırakıyor. Bunun nedeni, orada bulunan evlerin hala ilk yapıldığı dönemde olduğu gibi sağlam olarak kalabilmesinden kaynaklanıyor. Çoğunlukla büyük ve uzun çatılı ahşap yapıların bulunduğu bu kasabada toplam 2000 kişiye yakın kişi yaşıyor.
Talinn

                                    
                                    Estonya'nın başkenti Talinn de tarihi yapısıyla dikkatleri üzerine çeken bir şehirdir. Özellikle eski surların içinde kalan "Tarihi Şehir" olarak adlandırılan bölge, insana 13. yüzyılda geçen bir filmdeymiş hissi yaratıyor. Burası Shrikava'ya göre daha büyük binaların olduğu bir yer olarak karşımıza çıkıyor. Eski tarihi şatoların arasında gezmek, hatta o şatolardan birinin odasında kalmak isteyenler yaşadığı şehrin tam olarak neresi olması gerektiğini bir kere daha düşünmeliler.
Talinn Estonya'nın başkenti Talinn de tarihi yapısıyla dikkatleri üzerine çeken bir şehirdir. Özellikle eski surların içinde kalan "Tarihi Şehir" olarak adlandırılan bölge, insana 13. yüzyılda geçen bir filmdeymiş hissi yaratıyor. Burası Shrikava'ya göre daha büyük binaların olduğu bir yer olarak karşımıza çıkıyor. Eski tarihi şatoların arasında gezmek, hatta o şatolardan birinin odasında kalmak isteyenler yaşadığı şehrin tam olarak neresi olması gerektiğini bir kere daha düşünmeliler.
Bardejov

                                    
                                    Slovakya'nın en eski yerleşim yerlerinden birisi olan Bardejov aynı zamanda UNESCO'nun Dünya Mirası listesinde de bulunuyor. Bunun nedeni Bardejov'da 13., 14. ve 15. yüzyıla ait önemli yapıların bulunmasıdır. Orjinalliğini kaybetmemiş yapıların şehrin her yerinde göze çarpması, "Burada yaşamak vardı be!" diye iç geçirmenize neden olacak.
Bardejov Slovakya'nın en eski yerleşim yerlerinden birisi olan Bardejov aynı zamanda UNESCO'nun Dünya Mirası listesinde de bulunuyor. Bunun nedeni Bardejov'da 13., 14. ve 15. yüzyıla ait önemli yapıların bulunmasıdır. Orjinalliğini kaybetmemiş yapıların şehrin her yerinde göze çarpması, "Burada yaşamak vardı be!" diye iç geçirmenize neden olacak.
Alberobello

                                    
                                    Bir diğer UNESCO Dünya Miras Listesinde bulunan yerleşim yeri ise İtalya'da bulunan Alberobello kasabasıdır. İtalya'nın güney kesiminde bulunan bu kasaba 16. yüzyılda inşa edildi. Koni şeklinde çatıları olan birbiri ardına dizilmiş eşsiz binalardan oluşan bu kasaba da eskilerden günümüze kalmış önemli bir yerleşim merkezi olarak karşımıza çıkıyor.
Alberobello Bir diğer UNESCO Dünya Miras Listesinde bulunan yerleşim yeri ise İtalya'da bulunan Alberobello kasabasıdır. İtalya'nın güney kesiminde bulunan bu kasaba 16. yüzyılda inşa edildi. Koni şeklinde çatıları olan birbiri ardına dizilmiş eşsiz binalardan oluşan bu kasaba da eskilerden günümüze kalmış önemli bir yerleşim merkezi olarak karşımıza çıkıyor.
Juczar

                                    
                                    Karadeniz'e yaklaşık bir saatlik bir mesafede bulunan bu kasaba İspanya'da bulunuyor. Küçük Endülüs olarak da tanımlanan bu kasaba birbirinin aynısı olan masmavi evleri, etrafının yemyeşil ormanla kaplı olması gibi nedenlerle gidip yaşanılası yerlerden bir tanesi olarak görenleri büyülüyor. Günümüzde ise bu güzel yerin büyük şehirlere göç vere vere 300 kişiden az bir sayıda yerleşimcisi bulunuyor.
Juczar Karadeniz'e yaklaşık bir saatlik bir mesafede bulunan bu kasaba İspanya'da bulunuyor. Küçük Endülüs olarak da tanımlanan bu kasaba birbirinin aynısı olan masmavi evleri, etrafının yemyeşil ormanla kaplı olması gibi nedenlerle gidip yaşanılası yerlerden bir tanesi olarak görenleri büyülüyor. Günümüzde ise bu güzel yerin büyük şehirlere göç vere vere 300 kişiden az bir sayıda yerleşimcisi bulunuyor.
Bibury

                                    
                                    İngiltere'nin güneyinde bulunan Bibury 17. yüzyıldan kalma büyüleyici bir kasaba. Yapıldığı dönemden kalma tek tip taş evler insana yaşadığı yılın 2017 olduğunu unutturacak cinsten.
Bibury İngiltere'nin güneyinde bulunan Bibury 17. yüzyıldan kalma büyüleyici bir kasaba. Yapıldığı dönemden kalma tek tip taş evler insana yaşadığı yılın 2017 olduğunu unutturacak cinsten.
Reine

                                    
                                    Norveçin küçük bir kasabası olarak karşımıza çıkıyor. Norveç'in en büyük haftalık dergisi tarafından ülkenin en güzel köyü olarak seçilen Reine, Norveç'i tanıtan broşürlerde sık sık gözüktüğünden dolayı turistlerin yoğun olduğu bir alandır. Buna rağmen doğal güzellikleri ve 17. yüzyıldan kalma yapılarıyla etkileyici bir yerleşim yeri olarak göze çarpıyor.
Reine Norveçin küçük bir kasabası olarak karşımıza çıkıyor. Norveç'in en büyük haftalık dergisi tarafından ülkenin en güzel köyü olarak seçilen Reine, Norveç'i tanıtan broşürlerde sık sık gözüktüğünden dolayı turistlerin yoğun olduğu bir alandır. Buna rağmen doğal güzellikleri ve 17. yüzyıldan kalma yapılarıyla etkileyici bir yerleşim yeri olarak göze çarpıyor.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >