Çevresel kirlilik yılda 1.7 milyon çocuğu öldürüyor

genel
genel

Dünya Sağlık Örgütü, yayınladığı yeni raporda çevresel kirliliğin çocuklar için ölümcül bir hastalık haline geldiğini belirtti.

Dünya Sağlık Örgütü'nün iki yeni raporuna göre, beş yaşın altındaki ölümlerde dört çocuktan biri çevresel kirlilikle bağlantılı olarak hayatını kaybediyor. Raporda, her yıl iç ve dış çevre kirliliği, hava kirliliği, su kirliliği ve kötü sağlık koşulları gibi çevresel risklerin bir aylık ve beş yaşındaki 1.7 milyon çocuğu öldürdüğü bildirildi.

Çocukların maruz kaldığı bu sorun anne karnında başlayıp, yaşam boyu süren sağlık sorunlarına yol açıp, kadınlarda erken doğum riskini arttırıyor. Hava kirliliğiyle çocuklar astım, kalp rahatsızlığı, kanser gibi yaşam boyu artacak olan bir tehlikelerle baş başa kalıyor.

DSÖ araştırmasına göre, dünyadaki tüm ölümlerin yaklaşık dörtte birinin tüm yaş gruplarında hava, su ve toprak kirliliği gibi çevresel faktörlerin yanı sıra güvensiz yollar ve işyeri stresinden kaynaklandığını gösteriyor. DSÖ şefi Margaret Chan yaptığı açıklamada, "Kirli bir çevre, özellikle küçük çocuklar için ölümcül bir hastalıktır." dedi.


Raporlarda yer alan bilgilere göre, her yıl beş yaşından küçük çocuklarda hava kirliliği kaynaklı solunum yolu enfeksiyonundan dolayı 70.000, temiz su yetersizliğinden kaynaklanan ishalden dolayı 361.000, zehirlenme ve boğulmadan 200.000, sıtmadan 200.000 çocuk hayatını kaybediyor.

Ajans, çevresel riskleri azaltarak ishal, sıtma ve zatürre gibi ortak nedenlerden kaynaklanan ölüm vakalarının büyük bir kısmının önlenebileceğini vurguladı. Raporlar, güvenli su ve temiz yemeklere erişimin arttırılması, boya, tehlikeli zirai ilaçların ve kimyasalların kullanımının azaltılmasının ciddi bir yol kat edebileceğini söyledi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >