Eserleriyle mutlaka tanışmanız gereken 10 ünlü mimar

Mimarlık alanında ismini yükselten 10 isim ve eserleri

Bugün 'Dünya Mimarlar Günü'. Mimariyi bir sanat haline getiren pek çok isim bir marka olmayı başarmış durumda.

Mimarlık bir meslek olarak kabul görse de aslına bakılırsa bir sanat. Ve bu sanatı Dünya çapında değerli kılan çok önemli isimler var.

Sizler için 'Dünya Mimarlar Günü'nde dikkatinizi çekecek ve mimarlık mesleğine bir başka açıdan baktıracak olan isimleri ve eserlerini derledik:

Frank Lloyd Wright

                                    Çoğunlukla Solomon R. Guggenheim Müzesi’yle tanınıyor olsa da Wright, 'Amerikan mimarlık tarihinin en iyi eseri' olarak kabul edilen Fallingwater'ı da inşa etmiştir. Bu ev, organik mimarlık felsefesinin en çarpıcı örneği olarak kabul ediliyor.
Frank Lloyd Wright Çoğunlukla Solomon R. Guggenheim Müzesi’yle tanınıyor olsa da Wright, 'Amerikan mimarlık tarihinin en iyi eseri' olarak kabul edilen Fallingwater'ı da inşa etmiştir. Bu ev, organik mimarlık felsefesinin en çarpıcı örneği olarak kabul ediliyor.

                                    Wright'ın organik ev olarak tanımlanan yapısı; Fallingwater.
Wright'ın organik ev olarak tanımlanan yapısı; Fallingwater.
Zaha Hadid

                                    Irak kökenli İngiliz Mimar Zaha Hadid, listemizde yer alan bir diğer mimar. Hadid, 2010 ve 2011’de Birleşik Krallık’ın en prestijli mimarlık ödülü olarak kabul edilen Stirling Prize’a layık görüldü. Aynı zamanda Kraliçe Elizabeth tarafından kendisine Dame unvanı verildi. Hadid'in bilinen en dikkat çekici eseri; Haydar Aliyev Kültür Merkezi oldu.
Zaha Hadid Irak kökenli İngiliz Mimar Zaha Hadid, listemizde yer alan bir diğer mimar. Hadid, 2010 ve 2011’de Birleşik Krallık’ın en prestijli mimarlık ödülü olarak kabul edilen Stirling Prize’a layık görüldü. Aynı zamanda Kraliçe Elizabeth tarafından kendisine Dame unvanı verildi. Hadid'in bilinen en dikkat çekici eseri; Haydar Aliyev Kültür Merkezi oldu.

                                    Hadid tarafından inşa edilen Haydar Aliyev Kültür Merkezi.
Hadid tarafından inşa edilen Haydar Aliyev Kültür Merkezi.
Frank Gehry

                                    Aslında onu hepimiz yapmış olduğu o meşhur Dans Eden Ev mimarisiyle tanıyoruz. Prag'da bulunan bu yapı, Gehry'e kariyerinde büyük bir başarı kazandırmıştı. Yine de diyebiliriz ki; yapmış olduğu her yapı, çağdaş mimarinin en önemli eserleri arasında yer alıyor.
Frank Gehry Aslında onu hepimiz yapmış olduğu o meşhur Dans Eden Ev mimarisiyle tanıyoruz. Prag'da bulunan bu yapı, Gehry'e kariyerinde büyük bir başarı kazandırmıştı. Yine de diyebiliriz ki; yapmış olduğu her yapı, çağdaş mimarinin en önemli eserleri arasında yer alıyor.

                                    Gehry'nin en bilinen eserlerinden biri olma özelliği taşıyan Dans Eden Ev.
Gehry'nin en bilinen eserlerinden biri olma özelliği taşıyan Dans Eden Ev.
I.M. Pei

                                    Bu güler yüzlü insan, Dünya mimarlık tarihinde ismini altın harflerle yazdırmış sayılı isimlerden sadece biri. Bugün tam 101 yaşında olan Pei, modernist ve kübist mimari stillerini harmanlayan kendine özgü stiliyle geleneksel mimariyi bütünleştirmesiyle ünlü.
I.M. Pei Bu güler yüzlü insan, Dünya mimarlık tarihinde ismini altın harflerle yazdırmış sayılı isimlerden sadece biri. Bugün tam 101 yaşında olan Pei, modernist ve kübist mimari stillerini harmanlayan kendine özgü stiliyle geleneksel mimariyi bütünleştirmesiyle ünlü.

                                    Pei'nin önünde fotoğraf çekildiği bu yapı, Paris'te bulunuyor ve Louvre Piramidi adını taşıyor.
Pei'nin önünde fotoğraf çekildiği bu yapı, Paris'te bulunuyor ve Louvre Piramidi adını taşıyor.
Le Corbusler

                                    İsviçre kökenli Fransız Mimar Le Corbusler, bugünkü mimarlarımız bir meslek olarak sürdürdükleri modern mimari kavramını ortaya çıkaran kişidir. Yaşamı boyunca Avrupa, Japonya, Hindistan, Kuzey ve Güney Amerika’da çalışmalar yürüten Corbusler'in amacı; insanlara daha yaşanılası ortamlar sunmaktı.
Le Corbusler İsviçre kökenli Fransız Mimar Le Corbusler, bugünkü mimarlarımız bir meslek olarak sürdürdükleri modern mimari kavramını ortaya çıkaran kişidir. Yaşamı boyunca Avrupa, Japonya, Hindistan, Kuzey ve Güney Amerika’da çalışmalar yürüten Corbusler'in amacı; insanlara daha yaşanılası ortamlar sunmaktı.

                                    Corbusler'in ikonikleşen eseri Notre Dame du Haut. Yapı, Fransa'da bulunuyor.
Corbusler'in ikonikleşen eseri Notre Dame du Haut. Yapı, Fransa'da bulunuyor.
Julia Morgan

                                    Paris’te yer alan Ecole de Beaux-Arts’tan mezun olan ilk kadın mimar olarak tarihe geçen Morgan, başarılarını; YWCA binaları ve Mills College’daki binalar da dahil olmak üzere kadınlara hizmet veren kurumlar için pek çok bina tasarlayarak devam ettirdi. Ölümünün ardından kendisine AIA Altın Madalyası verildi. Bu ödülü alan ilk kadın mimar oldu.
Julia Morgan Paris’te yer alan Ecole de Beaux-Arts’tan mezun olan ilk kadın mimar olarak tarihe geçen Morgan, başarılarını; YWCA binaları ve Mills College’daki binalar da dahil olmak üzere kadınlara hizmet veren kurumlar için pek çok bina tasarlayarak devam ettirdi. Ölümünün ardından kendisine AIA Altın Madalyası verildi. Bu ödülü alan ilk kadın mimar oldu.

                                    Morgan'ın tasraladığı Hearst Castle.
Morgan'ın tasraladığı Hearst Castle.
Münevver Belen

                                    Hep yabancı mimarlar mı var diyorsanız söyleyelim Türk mimarları sona bıraktık. Münevver Belen ile de listeyi başlatıyoruz. Belen, Türkiye’nin ilk kadın yüksek mimarıdır. Aynı zamanda Güzel Sanatlar Akademisi'nin de ilk kadın mezunlarındandır. Belen, kariyeri boyunca Türkiye’nin ikinci kadın mimarı Leman Cevat Tomsu ile birlikte ortak çalışmalara imza attı. Türk kadın mimarlar, öncünüz belli.
Münevver Belen Hep yabancı mimarlar mı var diyorsanız söyleyelim Türk mimarları sona bıraktık. Münevver Belen ile de listeyi başlatıyoruz. Belen, Türkiye’nin ilk kadın yüksek mimarıdır. Aynı zamanda Güzel Sanatlar Akademisi'nin de ilk kadın mezunlarındandır. Belen, kariyeri boyunca Türkiye’nin ikinci kadın mimarı Leman Cevat Tomsu ile birlikte ortak çalışmalara imza attı. Türk kadın mimarlar, öncünüz belli.

                                    Bursa'da bulunan Halk Evi mimari projesi. Proje, Belen'e aitti.
Bursa'da bulunan Halk Evi mimari projesi. Proje, Belen'e aitti.
Leman Cevat Tomsu

                                    Adını geçirdiysek başarılarından da bahsetmeden olmaz. Kuşkusuz ki zaten bu listede yer almayı da hak ediyor. Güzel Sanatlar Akademisi’nden mezun olan Tomsu, şehircilik konusunda Martin Wagner ile birlikte çalışmalar yürüttü. Yetmedi bir de İstanbul Teknik Üniversitesi'nde akademisyen olarak görev aldı. Türk kadın mimarlar listesinin bir diğer altın ismi. Vefat ettiğinde profesör unvanını taşıyordu.
Leman Cevat Tomsu Adını geçirdiysek başarılarından da bahsetmeden olmaz. Kuşkusuz ki zaten bu listede yer almayı da hak ediyor. Güzel Sanatlar Akademisi’nden mezun olan Tomsu, şehircilik konusunda Martin Wagner ile birlikte çalışmalar yürüttü. Yetmedi bir de İstanbul Teknik Üniversitesi'nde akademisyen olarak görev aldı. Türk kadın mimarlar listesinin bir diğer altın ismi. Vefat ettiğinde profesör unvanını taşıyordu.

                                    Bu kapı ve bina... Leman Cevat Tomsu tarafından inşa edilen Cerrahpaşa Poliklinik Binası.
Bu kapı ve bina... Leman Cevat Tomsu tarafından inşa edilen Cerrahpaşa Poliklinik Binası.
Mualla Eyüboğlu

                                    Güzel Sanatlar Akademisi'nden mezun olan Eyüboğlu, Topkapı Sarayı’nın restorasyon çalışmalarına katkı sağlamıştı. Eyüboğlu, ressam ve şair Bedri Rahmi Eyüboğlu ile yazar Sabahattin Eyüboğlu’nun kız kardeşidir.
Mualla Eyüboğlu Güzel Sanatlar Akademisi'nden mezun olan Eyüboğlu, Topkapı Sarayı’nın restorasyon çalışmalarına katkı sağlamıştı. Eyüboğlu, ressam ve şair Bedri Rahmi Eyüboğlu ile yazar Sabahattin Eyüboğlu’nun kız kardeşidir.

                                    Mualla Eyüboğlu, Topkapı Sarayı'nın restorasyon çalışmalarında yer almıştır.
Mualla Eyüboğlu, Topkapı Sarayı'nın restorasyon çalışmalarında yer almıştır.
Mimar Sinan

                                    Dünya mimarisinin öncü isimlerinden, zekasıyla bile dikkat çeken Mimar Sinan... Onu anlatmaya biliyoruz ki tanımlamalar yetmeyecektir. Mimaride öncümüz Mimar Sinan.
Mimar Sinan Dünya mimarisinin öncü isimlerinden, zekasıyla bile dikkat çeken Mimar Sinan... Onu anlatmaya biliyoruz ki tanımlamalar yetmeyecektir. Mimaride öncümüz Mimar Sinan.

                                    Mimar Sinan'ın ölmez eseri Süleymaniye Camii.
Mimar Sinan'ın ölmez eseri Süleymaniye Camii.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >
KAYNAK / THE MAGGER