İstanbul'da tatlı yiyebileceğiniz en iyi 8 yer

Belki de herkes için, üç mahalle öteden duyulan şerbet kokusu ve çıngıraklı arabaları beklerken avuç içinde ısınan bozuk bir para ile başlar tatlıyla tanışma hikayesi...

Dağlardan getirilen karların pekmez ile karıştırılıp dondurma elde edilmesi kadar eski olmasa da, yüzyıllar öncesine dayanır kadayıf kültürü.

Osmanlı mutfağının zengin menüsünde önemli bir yer tutan tatlı kültürü, dönemin vazgeçilmezleri arasında yer alır. Aynı zamanda şekerin dönemin en pahalı ürünlerinin arasında olması, tatlı ikramlarının da Osmanlı döneminin en seçkin yiyecekleri arasında yer almasına neden olur. Dönemin sünnet şenliklerinde, ziyafetlerde, Ramazan'da ve özel törenlerde sofralar helva, lokma, kadayıf, aşure, muhallebi, sütlaç, pelte, reçel, hoşaf ve şerbet gibi çeşitli tatlılarla donatılır. 18. yy.'da bir araya gelip tatlı yemek adına “Helva günleri" dahi düzenlenir. Anlayacağınız, dönemin mutfak kültürü anlayışında tatlının önemi büyüktür.

Sarayın en gözde tatlıları padişah ve sultanlar için hazırlanır ki; Arapça'da "kadife" sözcüğünden gelen kadayıf tatlısı da bunlardan biridir. Balkanlar'dan geldiği iddia edilen tatlı, Osmanlı'da da sarayın gözdesi durumundadır. Osmanlı saray mutfağı, kökeni Selçuklulara kadar uzanan bir zaman dilimini kapsamakta ki; saray kadayıfı da mutfağın tatlı listesinde üst sıralarda yer alır.

İşte karşınızda Osmanlı mutfağının vazgeçilmezi kadayıfın, yine Osmanlı geleneklerine sadık kalınarak yapıldığı 8 adres!

2- Alibeyköy şubesi, sağdan ikinci masa

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Kadayıfın en iyi ikinci adresi, yine Osmanlı Saray Kadayıfı. Lezzet dolu bu tatlının, sizi daha ilk çatalda heyecanlandıracağından şüphemiz yok. Her teline kıymetle baktığınız o kadayıf yere düştü mü, geçmiş olsun; tek yapacağınız üzerine bir bardak su içmek.
2- Alibeyköy şubesi, sağdan ikinci masa Kadayıfın en iyi ikinci adresi, yine Osmanlı Saray Kadayıfı. Lezzet dolu bu tatlının, sizi daha ilk çatalda heyecanlandıracağından şüphemiz yok. Her teline kıymetle baktığınız o kadayıf yere düştü mü, geçmiş olsun; tek yapacağınız üzerine bir bardak su içmek.
4- Fatih şubesi, girişteki ilk masa

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Girişteki masadaysanız, tatlınızın güvenliğini sağlamak ve onu düşmanlardan korumak için birer mirkete dönüşmek zorundasınız.
4- Fatih şubesi, girişteki ilk masa Girişteki masadaysanız, tatlınızın güvenliğini sağlamak ve onu düşmanlardan korumak için birer mirkete dönüşmek zorundasınız.
6- Bahçelievler şubesi, sağdan ikinci masa

                                    
                                    Dilerseniz dondurma ya da kaymakla da yiyebileceğiniz bu lezzetle karşılaştığınızda, gözlerinizin döneceğinden hiç şüphe yok. Yalnız bizden tavsiye, konuşarak çok da vakit kaybetmeyin.
6- Bahçelievler şubesi, sağdan ikinci masa Dilerseniz dondurma ya da kaymakla da yiyebileceğiniz bu lezzetle karşılaştığınızda, gözlerinizin döneceğinden hiç şüphe yok. Yalnız bizden tavsiye, konuşarak çok da vakit kaybetmeyin.
8- Çamlıca şubesi, en arka masa

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Oldukça küçük ve şirin bu mekanın en arkada bölümünde bulunan varaklı sedir, kadayıfın lezzetine doya doya varabilmeniz için en ideal yer. Dondurmalı kadayıfla kurduğunuz duygusal bağı, şimdiden görüyor gibiyiz.
8- Çamlıca şubesi, en arka masa Oldukça küçük ve şirin bu mekanın en arkada bölümünde bulunan varaklı sedir, kadayıfın lezzetine doya doya varabilmeniz için en ideal yer. Dondurmalı kadayıfla kurduğunuz duygusal bağı, şimdiden görüyor gibiyiz.
Saray gelenekleriyle sunuluyor

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    İlk olarak 31 Aralık 2013'te Alibeyköy'de açılan Osmanlı Saray Kadayıfı, bugün dört şube ve bir imalathane ile hizmet veriyor. Eyüp-Alibeyköy'ün yanı sıra Fatih-Şehremini, Bahçelievler- Çalışlar ve son olarak 27 Aralık 2015'te açtıkları Üsküdar-Kısıklı şubelerinde Osmanlı yemek kültürü ve saray geleneklerine sadık kalınarak hazırlanan kadayıf özenle sunuluyor.
Saray gelenekleriyle sunuluyor İlk olarak 31 Aralık 2013'te Alibeyköy'de açılan Osmanlı Saray Kadayıfı, bugün dört şube ve bir imalathane ile hizmet veriyor. Eyüp-Alibeyköy'ün yanı sıra Fatih-Şehremini, Bahçelievler- Çalışlar ve son olarak 27 Aralık 2015'te açtıkları Üsküdar-Kısıklı şubelerinde Osmanlı yemek kültürü ve saray geleneklerine sadık kalınarak hazırlanan kadayıf özenle sunuluyor.
Lezzeti yinelemek adına süt ile servis ediliyor

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Gürhan Kasap, Eser Turan ve Faruk Albayrak'ın ortağı olduğu Osmanlı Saray Kadayıfı, damak tadına düşkün birçok tatlı severe Osmanlı esintilerinden lezzetler sunuyor. 

Dükkan konseptleri, dekorasyonu ve tatlı sunumlarıyla da Osmanlı'dan izler taşıyan mekan, tatlılarını bakır tabak, bardak ve peçetelik ile servis ediyor. Tüm bu nostaljinin yanı sıra, tatlı servisinin yanında her çataldan alınan eşsiz lezzeti yinelemek adına süt ikram ediliyor.
Lezzeti yinelemek adına süt ile servis ediliyor Gürhan Kasap, Eser Turan ve Faruk Albayrak'ın ortağı olduğu Osmanlı Saray Kadayıfı, damak tadına düşkün birçok tatlı severe Osmanlı esintilerinden lezzetler sunuyor. Dükkan konseptleri, dekorasyonu ve tatlı sunumlarıyla da Osmanlı'dan izler taşıyan mekan, tatlılarını bakır tabak, bardak ve peçetelik ile servis ediyor. Tüm bu nostaljinin yanı sıra, tatlı servisinin yanında her çataldan alınan eşsiz lezzeti yinelemek adına süt ikram ediliyor.
Hatay'dan gelen özel peynir ile "Sarayın Kıymetlisi"

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Fındıklı (Sarayın İncisi), fıstıklı (Sarayın Gözdesi), bütün fıstıklı (Sarayın Sultanı) tatlılarının yanı sıra, Hatay'dan gelen özel peynir ile yapılan künefe (Sarayın Kıymetlisi) de oldukça iddialı bir lezzet.
Hatay'dan gelen özel peynir ile "Sarayın Kıymetlisi" Fındıklı (Sarayın İncisi), fıstıklı (Sarayın Gözdesi), bütün fıstıklı (Sarayın Sultanı) tatlılarının yanı sıra, Hatay'dan gelen özel peynir ile yapılan künefe (Sarayın Kıymetlisi) de oldukça iddialı bir lezzet.
İletişim bilgileri

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Alibeyköy / EYÜP 0212 627 96 22 
Şehremini / FATİH 0212 530 20 00 
Çalışlar / BAHÇELİEVLER 0212 677 32 94 
Kısıklı / ÜSKÜDAR 0216 428 16 32

Osmanlı Saray Kadayıf'ı Instagram hesaplarından da takip edebilirsiniz.
İletişim bilgileri Alibeyköy / EYÜP 0212 627 96 22 Şehremini / FATİH 0212 530 20 00 Çalışlar / BAHÇELİEVLER 0212 677 32 94 Kısıklı / ÜSKÜDAR 0216 428 16 32 Osmanlı Saray Kadayıf'ı Instagram hesaplarından da takip edebilirsiniz.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >