Mısır gevreği satmaktan 31 milyar dolarlık şirkete: AirBnB nasıl kuruldu?

airbnb
airbnb

AirBnB, insanların seyahatlerinde konaklayacak yer bulmasını, mekan sahiplerinin kiralamasını sağlayan web uygulaması. 192 ülkede 33 bin şehirde 800 binin üzerinde kiralık mekan seçeneği sunan AirBnB, 2008 yılından beri var olan bir uygulama. Çoğu öğrencinin yurt dışı tecrübelerinde kalacak yere yetecek kadar bütçe ayıramadığı için kullandığı bu uygulamanın aslında ortaya çıkış sebebi de aynı denilebilir.

İşsiz ve binlerce dolarlık kredi kartı borcu olan kurucuları, Brian Checsky, Joe Gebbia ve Nathan Blecharczyk yaşadıkları şehirdeki otellerin yetersiz geldiğini fark ederek şişme yataklar alıp evlerindeki odaları kiralamaya başladılar.

New York'ta yaşayan üç arkadaş kiralarını ödemekte zorluk çekiyorlardı. Aynı zamanda bulundukları şehrin etkinlerinin çok fazla ziyaretçi çektiğini ve tüm otel odalarının dolu olduğunu fark ettiler. Burada para kazanma fırsatını gören girişimciler hemen birkaç şişme yatak alıp evlerini kiralamaya başladılar.
 airbedandbreakfast.com şirket isminin de sebebi bu aslında. Fikir aslında ziyaretçileri için geceliği 80 dolara uyuyacakları bir yer ve sabahları kahvaltı sağlamaktı. 'Şişme yatak ve kahvaltı' şirketinin ilk müşterisi 30 yaşında Hintli bir adam, Boston'dan gelen 35 yaşında bir kadın ve dört çocuk babası 45 yaşında biri.
New York'ta yaşayan üç arkadaş kiralarını ödemekte zorluk çekiyorlardı. Aynı zamanda bulundukları şehrin etkinlerinin çok fazla ziyaretçi çektiğini ve tüm otel odalarının dolu olduğunu fark ettiler. Burada para kazanma fırsatını gören girişimciler hemen birkaç şişme yatak alıp evlerini kiralamaya başladılar. airbedandbreakfast.com şirket isminin de sebebi bu aslında. Fikir aslında ziyaretçileri için geceliği 80 dolara uyuyacakları bir yer ve sabahları kahvaltı sağlamaktı. 'Şişme yatak ve kahvaltı' şirketinin ilk müşterisi 30 yaşında Hintli bir adam, Boston'dan gelen 35 yaşında bir kadın ve dört çocuk babası 45 yaşında biri.
' Yaratıcılığın başlangıcı düş gücüdür. Dilediğini düşler, dilediğinizi amaçlar, amaçladığınızı yaratırsınız sonunda' 
2008 yılında 15 melek yatırımcıyla yaptıkları görüşmeler başarısız olunca bunun morallerini bozmasına izin vermediler ve Denver'de gerçekleşecek olan Demokratik Parti Ulusal Kongresi'nden hemen önce tekrar hizmet vermek için açıldılar. Amaçları kongreye gelen binlerce insana hitap etmekti. Başarılı oldular ve 600'den fazla kişi AirBnB ile kalacak yer edindi. Fakat başarıları çok uzun sürmedi.
' Yaratıcılığın başlangıcı düş gücüdür. Dilediğini düşler, dilediğinizi amaçlar, amaçladığınızı yaratırsınız sonunda' 2008 yılında 15 melek yatırımcıyla yaptıkları görüşmeler başarısız olunca bunun morallerini bozmasına izin vermediler ve Denver'de gerçekleşecek olan Demokratik Parti Ulusal Kongresi'nden hemen önce tekrar hizmet vermek için açıldılar. Amaçları kongreye gelen binlerce insana hitap etmekti. Başarılı oldular ve 600'den fazla kişi AirBnB ile kalacak yer edindi. Fakat başarıları çok uzun sürmedi.
Şirketi ayakta tutabilmek adına başkanlık seçimlerinden önce risk alıp farklı bir yatırım yapmayı denediler. Mısır gevreği ambalajlarının üstüne Obama O's ve Cap'n McCains ibaresi ve 'sınırlı sayıda' etiketi yapıştırarak iki aydan kısa bir süre içinde 30.000 dolar kazandılar. İstediklerini tam olarak elde edemeseler de girişimci ruhları yavaş yavaş dikkat çekmeye başlamıştı.
Gençlerin potansiyelini fark eden Paul Graham, küçük bir hisse karşılığında kurucuları, Y Combinator adında bir eğitim programına çağırdı ve para yardımında bulundu. Üç arkadaş bu parayı daha büyük bir yatırım olacağını düşündükleri yerde, kendi şirketlerinde kullanmaya karar verdiler.
Şirketi ayakta tutabilmek adına başkanlık seçimlerinden önce risk alıp farklı bir yatırım yapmayı denediler. Mısır gevreği ambalajlarının üstüne Obama O's ve Cap'n McCains ibaresi ve 'sınırlı sayıda' etiketi yapıştırarak iki aydan kısa bir süre içinde 30.000 dolar kazandılar. İstediklerini tam olarak elde edemeseler de girişimci ruhları yavaş yavaş dikkat çekmeye başlamıştı. Gençlerin potansiyelini fark eden Paul Graham, küçük bir hisse karşılığında kurucuları, Y Combinator adında bir eğitim programına çağırdı ve para yardımında bulundu. Üç arkadaş bu parayı daha büyük bir yatırım olacağını düşündükleri yerde, kendi şirketlerinde kullanmaya karar verdiler.
Sitelerine koydukları evlerin fotoğraflarının çok cezbedici olmadığını fark ettiklerinde New York'ta kapı kapı dolaşıp evlerin fotoğraflarını profesyonel fotoğraf makineleriyle kendileri çektiler.
Bu sırada çok ünlü bir risk yatırımcısı Fred Wilson , AirBnB'ye yatırım yapmak konusunda ikna olmamıştı. Teklifi kabul etmeyen yatırımcıya daha sonra üç arkadaş hediye olarak bir kutu mısır gevreği gönderdi.
Sitelerine koydukları evlerin fotoğraflarının çok cezbedici olmadığını fark ettiklerinde New York'ta kapı kapı dolaşıp evlerin fotoğraflarını profesyonel fotoğraf makineleriyle kendileri çektiler. Bu sırada çok ünlü bir risk yatırımcısı Fred Wilson , AirBnB'ye yatırım yapmak konusunda ikna olmamıştı. Teklifi kabul etmeyen yatırımcıya daha sonra üç arkadaş hediye olarak bir kutu mısır gevreği gönderdi.
2011'de ünlü baterist Barry Manilow tüm evini AirBnB'ye kiraya verince şirketin değeri artmaya başladı.
2011'de ünlü baterist Barry Manilow tüm evini AirBnB'ye kiraya verince şirketin değeri artmaya başladı.
Borç içinde iki arkadaşın üç şişme yatak ile kurduğu bu şirket bugün 31 milyar dolar değerinde.
Borç içinde iki arkadaşın üç şişme yatak ile kurduğu bu şirket bugün 31 milyar dolar değerinde.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >