Son pişmanlık neye yarar her şeyin bedeli var: Aman dikkat, siz de alışveriş bağımlısı olabilirsiniz

İndirim dönemleri, kampanyalar derken maddi kriz çoktan kapınıza dayanmış olmalı.
İndirim dönemleri, kampanyalar derken maddi kriz çoktan kapınıza dayanmış olmalı.

'Black Friday' indirimlerinden ardından, yeni kampanyaları dört gözle bekleyenler için özel bir içerik derledik. İndirim mi varmış, o zaman renk! Alışveriş yapmak neredeyse her kadın için vazgeçilmez bir tutkudur. Hele işin içinde 'indirim' varsa, değmeyin keyfine.

“Alışveriş" kavramı başlı başına mutlu olma nedeni iken indirimli alışveriş yapmanın düşüncesi dahi heyecan vericidir. İlerleyen teknoloji ve değişen zamanın beraberinde getirdiği tüketim toplumu olma yapısı, bununla birlikte birçok psikolojik soruna da kucak açmış durumda; ki bunlardan biri alışveriş bağımlılığı.

Kompulsif satın alma", yani alışveriş hastalığı kişinin satın alma dürtüsünü hissetmesi ve bu dürtüyü kontrol edememe neticesinde ortaya çıkan bir problemdir.


Yine de siz duygularınıza yenik düşmeyin; son pişmanlık bir işe yaramaz.

Son pişmanlık neye yarar?

                                    
                                    Pişman olma durumunu düşünüp ona göre davranmalısınız; aksi halde son pişmanlık fayda etmeyecektir.
Son pişmanlık neye yarar? Pişman olma durumunu düşünüp ona göre davranmalısınız; aksi halde son pişmanlık fayda etmeyecektir.
Satın alınana değil, satın alma işlemine bağımlılık 

                                    
                                    Alışveriş sürecinin bir alışkanlığa dönüşmesi, satın alınan şeyden çok bu işleme bağımlılık yaratır. Bu düşüncenin beraberinde getirdiği alışkanlık, bir sonraki süreci iple çeker.
Satın alınana değil, satın alma işlemine bağımlılık Alışveriş sürecinin bir alışkanlığa dönüşmesi, satın alınan şeyden çok bu işleme bağımlılık yaratır. Bu düşüncenin beraberinde getirdiği alışkanlık, bir sonraki süreci iple çeker.
“Hazine avı”

                                    
                                    Bazı uzmanlar alışverişi "hazine avına" benzetiyor; alacağınız şeyi bir avcı gibi, keskin bakışlarla aramak zorunda kalıyorsunuz.
“Hazine avı” Bazı uzmanlar alışverişi "hazine avına" benzetiyor; alacağınız şeyi bir avcı gibi, keskin bakışlarla aramak zorunda kalıyorsunuz.
İlgi duyduğunuz mağazalar tetikliyor

                                    
                                    Özellikle sevdiğiniz markaların internet sitesi ve mağazalarını ziyaret ettiğinizde, hormonlarınız alışveriş yoluyla beynin ödül ve zevk merkezini harekete geçirerek mutluluk hissi veriyor.
İlgi duyduğunuz mağazalar tetikliyor Özellikle sevdiğiniz markaların internet sitesi ve mağazalarını ziyaret ettiğinizde, hormonlarınız alışveriş yoluyla beynin ödül ve zevk merkezini harekete geçirerek mutluluk hissi veriyor.
Suçluluk hissi yakayı bırakmaz

                                    
                                    Satın alma sürecinde kişiye yüklenen pozitif duygu, satın alma işleminden bir süre sonra suçluluk hissine dönüşür.
Suçluluk hissi yakayı bırakmaz Satın alma sürecinde kişiye yüklenen pozitif duygu, satın alma işleminden bir süre sonra suçluluk hissine dönüşür.
İndirim bilinçaltına işler

                                    
                                    İndirimli bir ürün satın alma işlemi, normalde uzun süren bir işlev değildir; anlık karar verilir. Öncesinde bilinçaltında aldığı duygusal karar ile indirim etiketlerinin cazibesine kapılmış kimse, bu süreçte düşünme gereği duymaz.
İndirim bilinçaltına işler İndirimli bir ürün satın alma işlemi, normalde uzun süren bir işlev değildir; anlık karar verilir. Öncesinde bilinçaltında aldığı duygusal karar ile indirim etiketlerinin cazibesine kapılmış kimse, bu süreçte düşünme gereği duymaz.
“İndirim” bağımlılıktır!

                                    
                                    Bazıları için hiçbir anlam ifade etmeyen indirim afişleri, kadınlarda bağımlılık yapmış bir dürtüyü tetikler. Terapistler, indirimde ucuza eşya alma duygusunu kötü alışkanlıklara olan bağımlılığa benzetiyor.
“İndirim” bağımlılıktır! Bazıları için hiçbir anlam ifade etmeyen indirim afişleri, kadınlarda bağımlılık yapmış bir dürtüyü tetikler. Terapistler, indirimde ucuza eşya alma duygusunu kötü alışkanlıklara olan bağımlılığa benzetiyor.
Kompulsif satın alma nedir? 

                                    
                                    Özellikle mutsuzluk, yalnızlık ve öfke durumlarında kişinin kendisini mutlu, güçlü, üstün, yeterli ve rahatlamış hissetmesine yol açar. Bununla birlikte başlayan kompulsif satın alma durumu, bağımlılığa dönüşür. Maddi açıdan insanı felakete sürükleyen bu hastalık, kontrol edilmezse çok sayıda psikolojik sorunu da beraberinde getirip çözümü olmayan problemler yaratabilecek güce sahiptir.
Kompulsif satın alma nedir? Özellikle mutsuzluk, yalnızlık ve öfke durumlarında kişinin kendisini mutlu, güçlü, üstün, yeterli ve rahatlamış hissetmesine yol açar. Bununla birlikte başlayan kompulsif satın alma durumu, bağımlılığa dönüşür. Maddi açıdan insanı felakete sürükleyen bu hastalık, kontrol edilmezse çok sayıda psikolojik sorunu da beraberinde getirip çözümü olmayan problemler yaratabilecek güce sahiptir.
Beyin nasıl algılıyor?

                                    
                                    Bağımlı olsun ya da olmasın, genelde tüm kadınların alışverişe karşı bir sempatisi vardır; yeni kıyafetlere hiçbiri hayır demez. Özellikle indirim ve kampanya dönemleri, onlar için bayram coşkusundadır. Peki, bu bağımlılık dürtüsünün coşkuya dönüşme durumunun beyin tarafından nasıl algılandığını biliyor musunuz?
Beyin nasıl algılıyor? Bağımlı olsun ya da olmasın, genelde tüm kadınların alışverişe karşı bir sempatisi vardır; yeni kıyafetlere hiçbiri hayır demez. Özellikle indirim ve kampanya dönemleri, onlar için bayram coşkusundadır. Peki, bu bağımlılık dürtüsünün coşkuya dönüşme durumunun beyin tarafından nasıl algılandığını biliyor musunuz?
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >