Yusuf Kaplan'dan önümüzü açacak öncü kuşak için okuma listesi

Türkiye'nin sayılı ve gerçek entelektüellerinden biri olan Yusuf Kaplan, insanlığı yitirdiği hakikatle buluşturma davasını güden, günümüz gençlerinin adeta içmesi gereken bir membadır. İşte böylesine değerli birinin tavsiye niteliğindeki okuma listesini sizlerle paylaşıyoruz.

"Ey Genç!
Önce Dert sahibi olacaksın.
Dert, yaratılış sırrını okuma melekeleri ve ruh kazandıracak sana.
İşte o zaman, Ders'in ne olduğunu anlayacaksın.
Mesele, okumak mı?
Hayır!
Kelimeleri ruha dönüştürebiliyor musun?
İşte bütün mesele bu! Gerisi, çelik çomak oyunu.
Ancak o zaman, zamanı aşar, çağlaya çağlaya akar, toprağı sularsın..."

İlk, orta ve lise öğrenimini Kayseri'de bitirip Dokuz EyIüI Üniversitesi Görüntü SanatIarı'ndan mezun olan Kaplan, master ve doktorasını İngiltere'de tamamladı. Çeşitli dergi ve gazetelerde yazı, çeviri ve röportajları bulunan Kaplan, halen Yeni Şafak'ta çağ aşacak ve çağ açacak yazılar yazmaya devam ediyor.

Yusuf Kaplan'ın 20 Kasım 2016 tarihli "Önümüzü açacak bir öncü kuşak için 100 Kitaplık Okuma Listesi" başlıklı yazısından hareketle paylaştığı ilk aşama okuma listesini sizlerle paylaşıp, kendisinin de uyguladığı okuma yöntemini haberimize ekliyoruz.






Yatay ve dikey okuma

                                    
                                    Önce şunu söyleyeyim: Okuma, yatay ve dikey eksenlerden oluşur: Yatay okuma, genelden özele doğru ana kaynaklara götürecek, değişik seviyede gerçekleştirilen giriş okumalarıdır. 

Dikey okuma ise pergelin sabit ayağını kendi medeniyet ilkelerimize ve ruh köklerimize basarak, pergelin hareketli ayağıyla bütün medeniyetlerin kurucu metinlerini hazmederek, özümseyerek, tartışarak ve nihayetinde aşma çabası ortaya koyacak bir ruhla ve donanımla okumaya soyunmaktır.


Bu listenin ilk aşaması, 
dersten önce dert sahibi yapacak 20 kitaplık Birinci Aşama okumalarından oluşuyor. 65. kitaptan itibaren ana metinlere geçilecek Türkçe, Arapça ve İngilizcesinden.
Yatay ve dikey okuma Önce şunu söyleyeyim: Okuma, yatay ve dikey eksenlerden oluşur: Yatay okuma, genelden özele doğru ana kaynaklara götürecek, değişik seviyede gerçekleştirilen giriş okumalarıdır. Dikey okuma ise pergelin sabit ayağını kendi medeniyet ilkelerimize ve ruh köklerimize basarak, pergelin hareketli ayağıyla bütün medeniyetlerin kurucu metinlerini hazmederek, özümseyerek, tartışarak ve nihayetinde aşma çabası ortaya koyacak bir ruhla ve donanımla okumaya soyunmaktır. Bu listenin ilk aşaması, dersten önce dert sahibi yapacak 20 kitaplık Birinci Aşama okumalarından oluşuyor. 65. kitaptan itibaren ana metinlere geçilecek Türkçe, Arapça ve İngilizcesinden.
100 kitaplık Okuma Listesi'nin BİRİNCİ AŞAMA kitap listesi:

                                    
                                    
                                    1-İslam'ın Dirilişi-Sezai Karakoç.

2-İnsanlığın Dirilişi-Sezai Karakoç (
Birinci Aşama bitince yeniden okunacak).

3-Diriliş Neslinin Amentüsü-Sezai Karakoç.


4-Sütun-(
Hepsi değil, bazı bölümleri seçilerek okunacak)-Sezai Karakoç.

5-Yitik Cennet-Sezai Karakoç.


6-Geleceğimizde İslâm Var-Roger Garaudy.


7-Bu Ülke-Cemil Meriç (
Birinci Aşama bitince yeniden okunacak).

8-Beş Şehir-Ahmet Hamdi Tanpınar-(
Birinci Aşama bitince yeniden okunacak).

9-Yaşamak-Cahit Zarifoğlu (
Birinci Aşama bitince yeniden okunacak).

10-İnsanlığın Medeniyet Destanı-Roger Garaudy.


11-Gül Yetiştiren Adam-(
Anlatı) Rasim Özdenören

12-Yoksulluk İçimizde-(
Hikâye) Mustafa Kutlu.

13-Ya Tahammül Ya Sefer-(
Hikâye) Mustafa Kutlu.

14-Bu Böyledir-(
Hikâye) Mustafa Kutlu.

15-Sır-(
Hikâye) Mustafa Kutlu.

16-Uzun Hikâye-(
Hikâye) Mustafa Kutlu.

17-Müslümanca Düşünme Üzerine Denemeler-Rasim Özdenören.


18-Üç Zor Mesele-İsmet Özel.


19-İslâm'ın Vadettikleri-Roger Garaudy.


20-Doğu ve Batı Arasında İslâm-Aliya İzzetbegoviç.


Not-1: Bunlar, Ders'ten önce Dert Sahibi yapacak kitaplar...


Not-2: İkinci Aşama okumalardan önce Yahya Kemal, Necip Fazıl, Sezai Karakoç, Erdem Beyazıt ve Cahit Zarifoğlu şiirleri üzerinde yoğunlaşılacak.
100 kitaplık Okuma Listesi'nin BİRİNCİ AŞAMA kitap listesi: 1-İslam'ın Dirilişi-Sezai Karakoç. 2-İnsanlığın Dirilişi-Sezai Karakoç ( Birinci Aşama bitince yeniden okunacak). 3-Diriliş Neslinin Amentüsü-Sezai Karakoç. 4-Sütun-( Hepsi değil, bazı bölümleri seçilerek okunacak)-Sezai Karakoç. 5-Yitik Cennet-Sezai Karakoç. 6-Geleceğimizde İslâm Var-Roger Garaudy. 7-Bu Ülke-Cemil Meriç ( Birinci Aşama bitince yeniden okunacak). 8-Beş Şehir-Ahmet Hamdi Tanpınar-( Birinci Aşama bitince yeniden okunacak). 9-Yaşamak-Cahit Zarifoğlu ( Birinci Aşama bitince yeniden okunacak). 10-İnsanlığın Medeniyet Destanı-Roger Garaudy. 11-Gül Yetiştiren Adam-( Anlatı) Rasim Özdenören 12-Yoksulluk İçimizde-( Hikâye) Mustafa Kutlu. 13-Ya Tahammül Ya Sefer-( Hikâye) Mustafa Kutlu. 14-Bu Böyledir-( Hikâye) Mustafa Kutlu. 15-Sır-( Hikâye) Mustafa Kutlu. 16-Uzun Hikâye-( Hikâye) Mustafa Kutlu. 17-Müslümanca Düşünme Üzerine Denemeler-Rasim Özdenören. 18-Üç Zor Mesele-İsmet Özel. 19-İslâm'ın Vadettikleri-Roger Garaudy. 20-Doğu ve Batı Arasında İslâm-Aliya İzzetbegoviç. Not-1: Bunlar, Ders'ten önce Dert Sahibi yapacak kitaplar... Not-2: İkinci Aşama okumalardan önce Yahya Kemal, Necip Fazıl, Sezai Karakoç, Erdem Beyazıt ve Cahit Zarifoğlu şiirleri üzerinde yoğunlaşılacak.
İlk aşama okuma listesinin 3 temel gayesi

                                    
                                    
                                    1-Dert sahibi yapmak.
2-Dil zevki kazandırmak.
3-Medeniyet perspektifi ve Müslümanca düşünme melekeleri kazandırmak.
İlk aşama okuma listesinin 3 temel gayesi 1-Dert sahibi yapmak. 2-Dil zevki kazandırmak. 3-Medeniyet perspektifi ve Müslümanca düşünme melekeleri kazandırmak.
4 kurşun kalemle okuma yöntemi ve gerekçesi

                                    
                                    
                                    Kitaplar, mutlaka 4 Kurşun Kalem'le okunacak. Bu okuma yöntemi, liste kadar önemli.

Neden 4 kurşun kalemle okuma yöntemi geliştirmeye ihtiyaç duydum, peki?


Kültürel, entelektüel ve pedagojik gerekçelerle elbette: 
Görsel kültürün hâkim olduğu bir çağda yaşıyoruz. Görsellik, zihnî faaliyeti yalnızca görüntü'ye indirgiyor; oysa görüntü, hem ayartıcı hem de dolayısıyla zihnî melekeleri yoksullaştırıcı bir işlev görüyor.

Bu okuma yöntemiyle görselliği, yazılı kültürün içinde eritmiş oluyorum. Böylelikle ortaya her sayfanın resim tablosuna dönüştüğü, estetik zevk de kazandıran zihni geliştirici bir “manzara” çıkmış oluyor.


Kalemlerin işlevlerine ve nasıl kullanılacağına gelince...


1-
Yeşil Kalem'le: Kilit kavramların altı çizilecek.
2-Kırmızı Kalem'le: Önemli satırların altı çizilecek.
3-Mavi Kalem'le: Atlanmayacak yerler işaretlenecek veya gerekirse çizilecek HAFİFÇE
4-Siyah Kurşun Kalem'le: Kitab'ın sayfalarının sağ ve sol kenarlarına notlar alınacak, başlıklar çıkarılacak, kavramlaştırmalar yapılacak ve ÜST BOŞLUKLARA EN ÖNEMLİ CÜMLE YAZILACAK...

Birinci Bölüm bitince, sırasıyla:


1-Önce yeşil kalemle çizilen yerler / kavramlar hızla okunacak...

2-Kırmızı kalemle çizilen satırlar okunacak...
3-Sayfaların üst taraflarına yazılan cümleler okunacak...

Bu üç işlemden sonra Kitabın İKİNCİ BÖLÜMÜNE GEÇİLECEK...


Bu 100 kitap bitince 
ihtisaslaşma okumalarına geçilecek...
4 kurşun kalemle okuma yöntemi ve gerekçesi Kitaplar, mutlaka 4 Kurşun Kalem'le okunacak. Bu okuma yöntemi, liste kadar önemli. Neden 4 kurşun kalemle okuma yöntemi geliştirmeye ihtiyaç duydum, peki? Kültürel, entelektüel ve pedagojik gerekçelerle elbette: Görsel kültürün hâkim olduğu bir çağda yaşıyoruz. Görsellik, zihnî faaliyeti yalnızca görüntü'ye indirgiyor; oysa görüntü, hem ayartıcı hem de dolayısıyla zihnî melekeleri yoksullaştırıcı bir işlev görüyor. Bu okuma yöntemiyle görselliği, yazılı kültürün içinde eritmiş oluyorum. Böylelikle ortaya her sayfanın resim tablosuna dönüştüğü, estetik zevk de kazandıran zihni geliştirici bir “manzara” çıkmış oluyor. Kalemlerin işlevlerine ve nasıl kullanılacağına gelince... 1- Yeşil Kalem'le: Kilit kavramların altı çizilecek. 2-Kırmızı Kalem'le: Önemli satırların altı çizilecek. 3-Mavi Kalem'le: Atlanmayacak yerler işaretlenecek veya gerekirse çizilecek HAFİFÇE 4-Siyah Kurşun Kalem'le: Kitab'ın sayfalarının sağ ve sol kenarlarına notlar alınacak, başlıklar çıkarılacak, kavramlaştırmalar yapılacak ve ÜST BOŞLUKLARA EN ÖNEMLİ CÜMLE YAZILACAK... Birinci Bölüm bitince, sırasıyla: 1-Önce yeşil kalemle çizilen yerler / kavramlar hızla okunacak... 2-Kırmızı kalemle çizilen satırlar okunacak... 3-Sayfaların üst taraflarına yazılan cümleler okunacak... Bu üç işlemden sonra Kitabın İKİNCİ BÖLÜMÜNE GEÇİLECEK... Bu 100 kitap bitince ihtisaslaşma okumalarına geçilecek...
Mesele okumak değil, kelimeleri ruha dönüştürmek...
Amacım yalnızca kitap okutmak değil; ruh kazandırmak. Mevcut eğitim sisteminin, fikir, sanat, kültür ve medya rejiminin genç kuşaklarımızı nasıl öldürdüğünü ispat etmek ve bu yoz sistemi “çökertmek”.Sözün Özü: Bir “eğitim” çabası, genç kuşaklara şu beş temel şeyi vermiyorsa, toplumun mezarını kazıyor demektir:

1-Ruh 

2-Ahlâk 

3-İdeal 

4-Özgüven 

5-Tevazu / Başkalarına saygı. Yalnızca kabına sığmayan insanlar, karanlıkları aşabilir...«kalıbımız»ın rahatını bozabilir... ve kalbimize “yol açan” bir ışık saçabilir...
Mesele okumak değil, kelimeleri ruha dönüştürmek... Amacım yalnızca kitap okutmak değil; ruh kazandırmak. Mevcut eğitim sisteminin, fikir, sanat, kültür ve medya rejiminin genç kuşaklarımızı nasıl öldürdüğünü ispat etmek ve bu yoz sistemi “çökertmek”.Sözün Özü: Bir “eğitim” çabası, genç kuşaklara şu beş temel şeyi vermiyorsa, toplumun mezarını kazıyor demektir: 1-Ruh 2-Ahlâk 3-İdeal 4-Özgüven 5-Tevazu / Başkalarına saygı. Yalnızca kabına sığmayan insanlar, karanlıkları aşabilir...«kalıbımız»ın rahatını bozabilir... ve kalbimize “yol açan” bir ışık saçabilir...
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >