İmsak vakti nedir?

Ezan imsak vaktinin başlaması ile okunmaktadır.
Ezan imsak vaktinin başlaması ile okunmaktadır.

Ramazan ayına günler kala imsak vakitlerini araştıran vatandaşlar "İmsak vakti ne demek?" "İmsak vaktiyle oruç başlar mı, namaz kılınır mı?" sorularını merak etmeye başladı. Ezanın okunmasıyla başlayan imsak vaktinin detayları haberimizde...

İslam dininin kutsal kitabı olan Kur'an-ı Kerim'in ayetler halinde inmeye başladığı Ramazan ayı her sene Müslüman camiasında coşkuyla karşılanıyor. Ramazan ayı için iftar ve sahur saatlerini araştırmaya başlayan vatandaşlar "İmsak ne demek?" "İmsak vaktinin anlamı nedir?" sorularını merak etti.

İmsak vakti ne demek?

Sözlükte “kendini tutmak, engellemek, el çekmek, geri durmak” anlamlarına gelen imsak, dinî bir kavram olarak, fecr-i sâdıktan (tan yerinin ağarması), iftar vaktine kadar yemeden, içmeden ve diğer orucu bozan şeylerden uzak durmak, el çekmek demektir. İmsakın zıttı iftardır.

İmsak vaktiyle oruç başlar mı, namaz kılınır mı?

Takvimlerde gösterilen “imsak”, oruca başlama vaktini ifade eder. İmsak vakti aynı zamanda gecenin sona erdiği, yatsı namazı vaktinin çıkıp sabah namazı vaktinin girdiği andır. Ezan da imsak vaktinin başlaması ile okunmaktadır. Bu sebeple ezanın başlaması ile yemeyi içmeyi terk etmek gerekir. Ezan başladığı sırada ağızda bulunan lokmanın yutulmasında bir sakınca yoktur.

Kaynak: Diyanet