Vefatının 115. Sene-i Devriyesinde Hattat Yahyâ Hilmî Efendî'yi Rahmet ve Minnetle Yâd Ediyoruz

Vefatının 115. Sene-i Devriyesinde Hattat Yahyâ Hilmî Efendî'yi Rahmet ve Minnetle Yâd Ediyoruz

Yahya Hilmî Efendi Kimdir?



Yeniçeri esnâfından iken, ocağın lağvından sonra Bâyezid'de kâğıdçcılık yapmaya başlayan Ayntablı Dalkılıç Hacı Halîl Ağa'nın oğlu olarak H. 1249/M. 1833'te, ömrü boyunca ikamet edeceği İstanbul'un Süleymaniye semtindeki hânelerinde doğdu. Sıbyân mektebini bitirdikten sonra, henüz 15 yaşında olduğu hâlde Bâb-ı Ser-askerî'de Nizâmiye Jurnâl Kalemi'nin mülâzımlarından oldu. Bu arada Ahmed Hâzım Efendi'nin Bâyezid ve Sultan Ahmed camilerindeki derslerine devam ederek, H. 1281/M. 1864 senesinde icâzet aldı.
1848'de başladığı memuriyette ise senelerce hüsn-i hizmetten sonra H. 1293/M. 1876'da kalemin mümeyyizliğe ve nihâyet müdürlüğe kadar yükselen Yahya Hilmî Efendi, altmış seneye yakın hizmetten sonra 1907'de, görevinin başında iken edây-ı salât ettiği esnâda vücûduna isâbet eden inme nedeniyle görevden çekilmişdi ve aynı senenin 23 Kasım günü vefât etti. Süleymaniye Cami hazîresinde medfûndur.
Tedrîcen sâlise, sâniye ve ûlâ sınıf-ı sânîsi rütbelerini elde etmiş olan Yahya Hilmî Efendi'nin “orta boylu, vücûdu enli, sarıdan mübeddel beyaz sakallı, güzel yüzlü, müttekî, mü'eddeb, mütevazı ve dil-nevâz” bir zât olduğunu, kendisini tanımış olan İbnülemin Mahmud Kemal İnal nakletmektedir.