Vefatının 62. Sene-i Devriyesinde Macid Ayral Bey’i Rahmet ve Minnetle Yâd Ediyoruz.

Vefatının 62. Sene-i Devriyesinde Macid Ayral Bey’i Rahmet ve Minnetle Yâd Ediyoruz.

Macid Ayral Kimdir:


Şehremâneti Zıbhiye(Mezbaha) İdâresi Müdürü Zühdî Bey'in oğlu olarak 11 Nisan 1891 tarihinde İstanbul Beylerbeyi'nde doğdu. Tam ismi Hüseyin Mâcid'dir. İlk tahsîlini Beylerbeyi'ndeki Mekteb-i Hamîdî'de tamamladıktan sonra Üsküdar İ'dâdîsi'ne girdiyse de, son sınıfta yaşadığı sağlık sorunları ayrılmak zorunda kaldı. 1908'de imtihânla Evkaf Nezâreti Hey'et-i Teftîşiyye Kalemi'ne girdi. İstanbul Polis Müdüriyeti Sicil Mümeyyizi iken Devlet-i Osmâniye'nin lağvı üzerine Bâb-ı Âlî Caddesi'nde bir yazıevi açtı.
Ancak Harf İnkılabı'nda o işi de devam ettirme şansı kalmayınca Ankara'ya giderek, Vilâyet Meclis-i Umûmî Kitabeti'nde memuriyete başladı. 1953'te başkâtib iken emekliye ayrılarak İstanbul'a döndü. Akademi'de ve Topkapı Sarayı'nda hüsn-i hat dersleri vermeye başladı. 1955 yılında Bağdat Güzel San'atlar Akademisi'nin daveti üzerine hüsn-i hat dersleri vermek üzere Irak'a gitti. Türk hat sanatının burada da tesisleşmesine önayak olan verimli bir çalışma devresinin ardından 1959'da Türkiye'ye döndü. 
Nezâketi ve kibârlığı ile tanınan, her dâim şık giyimi ile dikkati çeken Mâcid Bey, bundan sonraki zamanını yazı yazmak ve eski eserleri incelemekle geçirdi. 19 Mart 1961 tarihinde bir kalp krizi sonucu vefât etderek, Karacaahmet Mezarlığı'na defnedildi.