Depremin duygusal döngüsü

Depremin duygusal döngüsü

Depremin ardından duygusal yaşam döngüsündeki aşamaları bilmek, yaşayacağımız süreci aydınlatmayı ve hazırlıklarımızı ne yönde yapmamız gerektiğini anlamamıza yardımcı olabilir. İşte afetlerin ardından duygusal yaşam döngüsündeki aşamalar:

Kahramanlık: Bu aşamada duygular tavan yapar. Yardıma teşvik etrmek için reklam panoları, pankartlar, tabelalar ve tişörtler oluşturulur ve insanlar ilk iyileşme sürecinde birbirlerini desteklemek için bir araya gelirler.

Balayı: Kısa ömürlüdür. Bu aşama, topluluk uyumu ile ilişkilidir. İnsanlar birlikte çalışmaya devam ettikleri sürece topluluklarının daha iyi olacağına inanırlar.

Hayal Kırıklığı: Bu, iyileşmenin en uzun aşamasıdır. İnsanlar çok sıkı çalıştıklarında; ancak ne zaman biteceğine emin olmadıklarında ortaya çıkar. Aynı zamanda, insanların cesareti kırılmış hissetmeye başladıklarında, duygusal seviyelerinin en düşük seviyeye ulaştığı aşamadır.

Düzene Dönme: Yeniden yapılanma olarak da adlandırılan bu son aşamada, topluluklar nasıl daha güçlü döneceklerini öğrenirler ve duygular afet öncesi aşamada olduğundan daha yüksektir.

Hepimiz bu aşamaları anlamalı ve hazırlıklarımızı bu yönde yapmalıyız. Bu toparlanma çabası sırasında, sevdiklerimizle zaman geçirmeye, insanlarla konuşmaya daha fazla zaman harcayabiliriz. Bu sayede, eskisinden daha güçlü şekilde geri dönebiliriz.