Hangi ülke evde ayakkabı giyiyor?

Hangi ülke evde ayakkabı giyiyor?

Çamurlu veya pis bir yere bastıktan sonra ayakkabılarımızı hemen temizliyoruz ama eve her geldiğinizde kapıda çıkarıyor musunuz? Özellikle Avrupa ülkelerinde eve girmeden önce ayakkabıyı çıkarmak pek de görebileceğimiz bir davranış değil. Hatta artık ülkemizde bile pek çok dizide evde ayakkabı ile dolaşıldığını görüyoruz.

Dünyanın her yerinde çeşitli kültür ve alışkanlıklar mevcut bunlardan biri de evde ayakkabı ile dolaşmak. Kimileri bunu sokakların temiz olmasına bağlıyor kimileri ise yılların getirdiği alışkanlıklara. İnsanlar ne derse desin Türkiye evde ayakkabı giymeye karşı, eve gelen misafirine hemen temiz terlik veren spor salonu, klinik gibi ayakkabıyı çıkarmanın mümkün olmadığı yerlerde galoş giyen Türk halkının nihai kararı evde ayakkabı ile gezilmez!

Uzmanların açıklamaları da bizi destekler nitelikte Arizona Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma evde ayakkabı ile gezmek sağlıklı mı? sorusuna net bir cevap verdi. Araştırmaya göre evde ayakkabı giymek yarım milyona yakın bakteri taşınmasına sebep olarak sağlık açısından risk taşıyor.

Profesör Doktor Mikrobiyolog Charles Gerba'nın yaptığı son araştırma dışarıda giyilen bir ayakkabının yaklaşık 421 bin adet bakteri taşıdığını ve evde sürekli olarak ayakkabı giymenin sanıldığından çok daha ciddi sağlık sorunlarına yol açabildiğini ortaya koydu. Sadece evde giyilen ayakkabı ya da terliğin taşıdığı bakteri miktarıysa üç bin civarında...


🤔 Peki sence evde ayakkabı ile gezmek doğru mu? Senin tercihin ne?