Bilgisayar bellek ölçüm birimleri

Bilgisayar bellek ölçüm birimleri

Bayt terimi bilgisayar alanında oldukça fazla karşılaşılan kelimelerden biridir.

Bilgisayardaki haberleşme sistemi ile alakalı olan bu terim, lamba anahtarlarına basarak açık ya da kapalı hale getirilmesi gibi düşünülebilir.

Anahtar açık olduğunda konumu 1 ve kapalı olduğunda 0 olarak kabul edilirse, bilgisayarın kendi haberleşme sistemi de bu 1 ve 0'lardan oluşmakta.

Bilgisayarda yapılan her işlem, bu 1 ve 0'lardan oluşturulan anlamlı sonuçların mantığına dayanarak gerçekleştirilir.

Bilgisayarların kullandıkları veriler yani bilgiler, 0 ve 1'ler halindedir. Bu 0 ve 1'lerin her birine bit adı verilir.

Örneğin 12 sayısı ikilik sistemde (1100)2 sayısına karşılık gelir. Bu sayı ikilik sistemde 4 basamakla gösterilmekte, yani 4 bitlik bir bilgidir.

Günümüzde bilgisayarlarda kullanılmakta ve saklanmakta olan dosyaların boyutları çok büyük olabilmek. Küçük bir resim dosyası bile milyonlarca bit'ten oluşmakta.

Büyük miktardaki verileri ifade edebilmek için bit yerine daha farklı kavramlar kullanılmakta.

8 bit, 1 byte olarak adlandırılmıştır. Ardından kilo, mega, giga, tera gibi ifadelerle daha büyük boyutlar ifade edilmektedir.

Bit terimi ilk defa IBM çalışanları tarafından 1956'da ortaya atılmış. Aslında, doğrudan adreslenebilen belleğin 6 bitlik bir değeri tanımlayan en küçük birimi olarak tanımlanmış. Daha sonra, 1956'da, 6 bitten 8 bite geliştirilmiştir. Bite, bit ile karıştırılmaması için daha sonra Bayt'a çevrilmiş.