1 ülke 5 film: İran 🎞️

1 ülke 5 film: İran 🎞️

Favori İran filmin hangisi? İran sineması, devrim öncesinde 1950'lerden 1970'lerin başına kadar ve devrim sonrasında 1970'lerden günümüze iki dönemde incelenebilir. 1979 devrimi sonrası dönemin dini lideri Ruhullah Humeyni, birçok yönetmeni sürgüne gönderdi.

Buna rağmen İran, Fajr Film Festivali ve Farabi Sinema Vakfının desteğiyle yeni nesil yönetmenler yetiştirerek uluslararası başarılar elde etti ve sinema tarihindeki yerini sağlamlaştırdı. Endüstri için önemi büyük olan İran filmlerine birlikte göz atalım!

"Yakın Plan", Hüseyin Sabzian'ın, bir kadına kendini ünlü İranlı yönetmen Makhmalbaf olarak tanıtarak bir ailenin güvenini kazandığı, ancak kısa süre sonra aldatmacanın ortaya çıkmasıyla suçlanıp yargılandığı olayları anlatır. Film, Hüseyin'in sinema sevgisini ve yaşadığı dramı gerçekçi bir tarzda gözler önüne serer.

"Bir Ayrılık", Simin ve Nader adında evli bir çiftin, çocuklarının geleceği için yurt dışına taşınma ve Alzheimer hastası babalarına bakma arasında karar vermek zorunda kaldıkları dramı ele alıyor.

"Cennetin Rengi", görme engelli küçük Muhammed'in yaz tatilinde babası tarafından okulda bırakılmak istenmesi, ancak bu isteğin reddedilmesi üzerine evine dönmek zorunda kalışını izler.

"Kirazın Tadı", intih.r etmeye kararlı orta yaşlı bir adam olan Mr. Badii'nin, kendisini gömecek birini ararken hayatın değerini keşfetmesinin hikayesi.

"İnek", köyünde büyük bir sevgi beslediği ineğiyle tanınan Masht'ın, ineğinin ölüm haberini şehirdeyken alması ve kendisinin bu duruma vereceği tepkinin etrafında döner.