Antik Çağ döneminden bir kalıntı: Pollio Su Kemeri ✨

Antik Çağ döneminden bir kalıntı: Pollio Su Kemeri ✨

İmparator Augustus döneminden beri ayakta kalmış olan Pollio Su Kemeri, İzmir'in Selçuk ilçesinde bulunuyor. Sadece ilgisi olanların görebileceği kemer, bir zeytinliğin içinde saklanmış halde yer alıyor. Augustus döneminden günümüze kadar gelmeyi başarmış olan tarihi su kemeri iki kattan oluşuyor. Pollio Su Kemeri'nin alt kattaki doğu kemerinin altında günümüzde de hala ırmağın yatağı yer alıyor. Daha geniş olan orta kemer ve batı kemerin altından, üstündeki asimetrik yazıttan da anlaşıldığı üzere antik yol geçiyor.

Tarihin her döneminde, insanın olduğu her yerde birincil ihtiyacın su olması sebebiyle uzak kaynaklardan getirilecek sular için uzun su kemerleri inşa edilmesi gerekliydi. Pollio Su Kemeri, oldukça yüksek kesme taş ve tuğlalardan yapılmış bu kemerlerden günümüze kadar iyi durumda gelebilen kemerlerin başında geliyor.
Bizans, Selçuklu, Osmanlı ve antik tarihin birbiriyle harmanlandığı görülmeye değer birçok noktası olan Selçuk'a yolunuz düşerse, görülesi mimarisiyle Pollio Su Kemerini de bizce gezinize eklemeniz gerekiyor.

Bu harika fotoğraf için @muratdagaslan'a teşekkürler! 🧡