Beynine zarar veren 5 şey 🧠

Beynine zarar veren 5 şey 🧠

Beyninize zarar veren günlük alışkanlıklarınızı düşündünüz mü hiç? Düşünmenin tam vakti!

📌 UCLA'da yapılan bir araştırmada, şeker oranı yüksek bir beslenme düzeninin hafızayı kötü etkileyeceği ortaya çıktı. Araştırmayı yapan ve “Uzun süre yüksek fruktoz içerikli beslenmek beynin öğrenme ve hatırlama becerilerini olumsuz etkileyebilir" diyen Profesör Fernando Gomez-Pinilla, şekerli tatlılar yerine ekstra tatlandırıcı içermeyen bitter çikolata tüketmeyi öneriyor.

Nörobilim Dergisi'nde yayınlanan, Lowa Üniversitesi'nden bilim insanları tarafından yapılan bir araştırmada ise stres hormonu olarak bilinen kortizolun beyindeki sinapsları azalttığı ve bu durumun da farelerde kısa süreli hafızayı zayıflattığı ortaya çıktı. Stres çeşitlerinin beyin fonksiyonu ve hafızaya olan etkisini değiştirebileceğini gösteren araştırmada, kronik kaygının beynin belirli bölümlerdeki bilgileri kullanma yeteneğini etkilediği gözlemlenirken yüksek kaygı oluşturan durumların, öğrenme süreçlerini aniden güçlendirebileceği sonucuna ulaşılmış.

🙌 Prof. Sally Davies sigara hakkında "Sigaranın kalp ve akciğerler üzerindeki etkilerini biliyoruz. Ama sigara içenler, tütün dumanı yoluyla kana karışan zehirli maddelerin beyin ve diğer önemli organlarda yaratabileceği tahribatım farkında olmalı. Sigara, zamansız ölümlerin başlıca nedeni. Sigara içen her iki insandan biri tütün kullanımıyla bağlantılı bir hastalık yüzünden erken yaşta ölüyor. İnsanların hala sigaranın yol açtığı zararları azımsaması son derece kaygı verici." diyor ve sigarayı acilen bırakmayı öneriyor.

Oxford Üniversitesi'ndeki uyku uzmanları tarafından yapılan deneyde araştırmayı yapanlardan Dr. Simon Archer'a göre ise her gece bir saat bile daha az uyumak çok sayıda gönüllünün genlerini etkiledi, bazılarında iltihabın ve diyabetin bile ortaya çıktığı görüldü.