Mutlaka izlenmesi gereken 5 iklim değişikliği belgeseli 📺

Mutlaka izlenmesi gereken 5 iklim değişikliği belgeseli 📺

İklim değişikliğine karşı nasıl farkındalık oluşturabiliriz? Muhtemelen birçoğumuz bu soruya farklı cevaplar verir. Bazılarımız sokağa çıkıp insanlara anlatmayı seçerken bazılarımız farkındalık oluşturacak eylemler yapmak der. Peki hiç film yapmayı düşünmüş müydünüz? Bazı yönetmenler, bu büyük probleme sessiz kalmayarak film yapmayı tercih etmiş. Biz de iklim değişikliğini başarılı bir şekilde anlatan beş filmi derledik.

📌 2040
Sizce iklim değişikliğiyle mücadelede mevcut teknolojik çözümleri uygulasaydık dünya 20 yıl içinde nasıl görünürdü? Gameau, elindeki iklim değişikliğiyle mücadele projelerine hakim bir animasyon ekibiyle teknolojiyi kullanırsak dünyanın nasıl görünebileceğine dair iyimser, varsayımsal manzaralar sunuyor. Bu tekniğe "gerçeğe dayalı rüya görme alıştırması" diyor.

📌 Ova Çocukları
Filmde Louisiana kıyısında bir ada olan Isle de Jean Charles, yakın zamanda yükselen deniz suları sebebiyle yok olmakla karşı karşıya kalıyor. Film, adada büyüyen ve çok yakında Amerika'nın İlk iklim aktivistleri olmaya hazırlanan Howard ve Juliette kardeşlerin yaşadıkları yeri bırakma macerasını anlatırken mülteci olma hissini seyircilere tattırıyor. 20 dakikalık film, izleyen pek çok kişi tarafından sinematografik açıdan da tam puan aldı.

📌 Ben Greta'yım
Belgesel, 15 yaşından beri iklim aktivistliği yapan Greta Thunberg'i yakından inceliyor. Öyle ki, Greta'nın her cuma okulu bırakıp İsveç parlamentosu önünde yetkililere seslenmesiyle başlayan serüveninin Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile görüşmesi ve BM'de konuşma yapmasına kadar uzanan hikayesine belgeselde tanıklık edebilirsiniz.

📌 Dünyadan Nasıl Vazgeçer ve İklimin Değiştiremeyeceği Her Şeyi Seversiniz
Oldukça karmaşık bir isme sahip olan film, yönetmenin açık sözlü bir şekilde iklim değişikliği konusunu ele aldığı eleştirel bir yapıt. İklim değişikliği sebebiyle mahvolmaya mahkum bir manzaradan sonra yönetmen filmde verdiği mesajla izleyenlerin daha kolay empati kurmasını sağlıyor.

📌 Tufandan Önce
Leonardo Di Caprio'nun da bulunduğu belgesel bir yandan bize iklim değişikliğinin dünyamıza verdiği zararı gösterirken bir yandan da bir Hollywood yıldızının sosyal bir problem üzerinde çalışmasının dünya çapında getirdiği sesi fark etmemizi sağlıyor. Di Caprio, iki yıl boyunca dünyanın farklı yerlerine giderek yaşanan yıkıma tanıklık ediyor ve farklı insanlarla röportaj yapıyor.