Tarihi 5 saat kulesi 🙌

Tarihi 5 saat kulesi 🙌

İlk olarak kilise ve saraylarda inşa edilen saat kuleleri bulundukları şehirlerin sembolleri haline geliyor. Tarihiyle dikkat çeken bu yapıların turistik yer olmaları da kaçınılmaz oluyor.

📍 Zytglogge Kulesi-1256
İsviçre'nin Bern şehrinde bulunan Zytglogge Kulesi, ilk olarak 1191'de kurulan küçük şehrin batı kapısı olarak inşa edildi. Öncelikli amacı muhafız kulesiyken yapımı 61 yıl süren kule, 1405 yılında yangın sonrası yeniden inşa edildi. 1530'da ise üzerinde yer alan saat eklendi ve gotik tarzdaki ahşap işlemeleri ve freksleriyle dikkat çekiyor. Orta Çağ hissini veren, kendini koruyan bu yapı basamakları çıktıktan sonra şehrin eşsiz manzarasını sunuyor.

📍 Prag Astronomik Saat Kulesi-1410
Çek Cumhuriyeti'nin başkenti Prag'daki Astronomik Saat Kulesi, eski kent meydanında bulunan Eski Belediye Sarayı'na inşa edildi. Dünyanın en eski üçüncü saati olarak bilinen yapıda saat üzerindeki 12 burç simgesi, havari figürleri ve anlamlar atfedilen heykeller bulunuyor. Heykeller arasında iskelet olan ölümü, elinde kese tutan aç gözlülüğü, mandolin olan sefayı ve ayna tutan kirpi temsil ediyor. Gotik tarzda olan ve 70 metre yüksekliğe sahip kuleden Prag manzarasını izlenebiliyor.

📍 Spasskaya Kulesi-1491
Rusya'nın başkenti Moskova'da yer alan Spasskaya Kulesi, İtalyan mimar Pietro Antonio Solari tarafından yapıldı. Kızıl Meydan'da bulunan ve Kremlin duvarının bir parçası olan kule, 1851-1852 yıllarında kurulan 25 ton ağırlığında çanlara sahip ve 1935'de Sovyet hükümeti tarafından eklenen kırmızı yıldızıyla 71 metre yüksekliğe ulaşıyor.

📍 Safranbolu Saat Kulesi-1797
Karabük ilinde bulunan Safranbolu Saat Kulesi, 1797'de Sadrazam İzzet Mehmet Paşa tarafından yaptırıldı. Sadrazamın, “herkesin evine ve cebine saat hediye edeceğim" diyerek inşa ettirdiği kule, günümüzde Türkiye'nin çalışan en eski saat kulesi olma özelliğini taşıyor. Ayrıca saatin özellikleri arasında Türkiye'deki tek zembereksiz ve kulesine çıkılabilen en eski saat olması yer alıyor. Kare formda olan, 12 metre yüksekliğindeki taş duvarlı yapıda saatin çan sesi üç kilometre uzaklıktan duyulabiliyor.

📍 Big Ben-1859
İngiltere'nin başkenti Londra'da bulunan Big Ben, resmi adıyla Elizabeth Kulesi, şehrin en ikonik yapısı ve adını özdeşleştiği içindeki devasa çandan alıyor. Westminster Sarayı'nın bir parçası olan kule, dünyanın en uzun ikinci saat kulesi olma özelliğine sahip ve dört tarafında da saat bulunuyor. 96 metre uzunluğundaki, dünyadaki en doğru saat olması amacıyla tasarlanan bu koca saat 15 kilometre uzaklıktan duyulabiliyor.