Vitray sanatıyla dikkat çeken 5 yer 🙌

Vitray sanatıyla dikkat çeken 5 yer 🙌

Renkli cam parçalarından oluşturulan motiflerin bitişik ve kurşundan bölmelere yerleştirilmesiyle yarı saydam bir pencere süslemesi elde edilmesine vitray sanatı diyoruz. Peki bu sanatın en bilindik ve göze çarpan örneklerini nerelerde görebiliriz? İşte dünyaca ünlü 5 vitray örneği.

📍 Brezilya Katedrali
Tasarımı Oscar Niemeyer tarafından yapılan Brezilya Katedrali vitrayları ise Marianne Peretti tarafından 1990 yılında yapılmış. 22.000 metrekarelik eserde rengarenk cam dalgaları görenleri içine çekiyor resmen.

📍 Sainte Şapel
XIII. yüzyılda Kral Louis tarafından Paris'te yaptırılan Şapel, binden fazla İncil figürünü betimleyen toplam 15 tane vitray panele sahip olan bu şapelde yapılan son restorasyonlarda vitraylar 10 milyon dolara mal oldu.

📍 Şükran Günü Şapeli
Philip Jhonson tarafından 1977 yılında tasarlanan sarmal şapel, Dalla şehir merkezinde bulunuyor ve Gabriel Loire'nin hazırladığı 73 vitray paneline sahip. Oldukça süslü görünen bu şapel, vitray süslemeleri ile adını dünyaya duyurmuş.

📍 Şikago Kültür Merkezi
Süslemeleriyle insanı büyüleyen Şikago Kültür Merkezi, dünyanın en büyük vitray kubbelerinden birine sahip ve bu ihtişamlı kubbe ışıklar ile aydınlatılmakta.

📍 Nasir Al-Mulk Camii
İslam mimarisinin en etkileyici örneklerinden biri olan Nasir Al-Mulk Camii, o meşhur İran halıları ve iç açan vitray süslemeleri ile “Pembe Camii" olarak da biliniyor ve İran'ın Şiraz kentinde bulunuyor.