Elektrik üretiminin maliyeti son 10 yılda yüzde 60 düştü

Elektrik üretiminin maliyeti son 10 yılda yüzde 60 düştü

Danimarka merkezli enerji şirketi Orsted'in AB Regülasyon Birimi Başkanı Jorgen Skovmose Madsen, "Kuzeybatı Avrupa'da deniz üstü rüzgardan seviyelendirilmiş elektrik üretim maliyeti 2012'de megavat saat başına 181 avro iken, 2022'de 50 ila 71 avro seviyesine geriledi. Bu da %60'lık düşüş anlamına geliyor." dedi.

Madsen, BEST For Energy projesi kapsamında Türkiye'deki temiz enerji özel sektör temsilcilerinin Danimarka'ya düzenlediği çalışma ziyaretinde yaptığı değerlendirmede, Orsted'in bir yıl öncesine kadar Avrupa'da sadece Kuzey Denizi ve Baltık Denizi'ne odaklandığını, ancak şu anda Güney Avrupa'da İspanya'da, Kuzey Amerika ve Asya'da da aktif olduğunu söyledi.

Şirketin gelecek dönemde Akdeniz'de varlığını artırmayı hedeflediğine işaret eden Madsen, şirketin artık hem kurulu güç hem de gelecekteki projeler açısından dünyanın önde gelen bir deniz üstü rüzgar enerjisi geliştiricisi haline geldiğini söyledi.

Madsen, Orsted'in kısıtlı da olsa yeşil hidrojen alanında da var olduğunu kaydederek, bu alanın gelecek yıllarda çok hızlı büyümesini beklediklerini vurguladı.