🚗 Bakan Varank'tan yerli otomobil açıklaması: Fiyatı ne kadar olacak?

Bakan Varank AA Editör masasında konuşurken
Bakan Varank AA Editör masasında konuşurken

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, yerli otomobil ile ilgili merak edilen konulara açılık getirdi. Bakan Varank, "TOGG için ilk hedef 2020 yılının birinci yarısında temel atma töreninin yapılıp fabrika inşaatına başlanılması. Aracın markası TOGG olmayacak. Ön ödeme süreci marka lansmanı sonrası başlayacak" dedi. En çok merak edilen konu yerli otomobilin fiyatı ile ilgili Varank, "Türkiye'nin otomobiline şimdiden fiyat verme imkanımız yok. Araçlar rakipleriyle rekabet edebilecek bir fiyatla çıkacak." açıklamasında bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan dün geceki konuşmasında fiyatı ile ilgili "Halkımızın inanıyorum ki cebini de rahatlıkla inşallah sıkıntıya sokmadan alabileceği otomobil noktasında olacak diye düşünüyorum." dedi.

Vatandaşlarımızın yüzde 95,4’ü bu araçları görmüş, Türkiye’nin Otomobili’nden haberdar olmuşlar. Projeyi destekleme oranı yüzde 97,6. Tasarımların beğenilmesini vatandaşlarımıza sormuşlar, oranı yüzde 98. Ve bu aracı satın almak isteyenlerin oranı da yüzde 89. Burada katılımcıların yüzde 50’sinin aracı var. Aracı olmayanların satın alma isteği yüzde 96,2.

Dünya markası olacağına inanma oranı yüzde 90

Türkiye’nin Otomobili’nin dünya markası olabileceğine inanma oranı yüzde 90. Bunlar müthiş rakamlar. Türkiye genelinde 1500 denek üzerinde yapılan araştırma. Yakında diğer rakamları da paylaşacaklar.

Zaten sayın Cumhurbaşkanımız bu projeyi an be an, gün gün takip ediyor. Biz de Türkiye’nin Otomobili projesini başarmak için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Bu firma kendisi bir özel teşebbüs olarak, en rasyonel, en ekonomik, en verimli kararları almak için kendileri profesyonel yönetimleriyle kararları alarak yollarına devam ediyorlar.

Yerli otomobilin SUV modeli
Yerli otomobilin SUV modeli

Markası TOGG olmayacak

Türkiye otomobilinin bir dünya markası olabileceğine inanma oranı yüzde 90. Marka için detaylı çalışmalar sürüyor. Markası TOGG olmayacak. Bu sene içerisinde markayı belirlemiş oluruz. Aracın kendisinin Türk baharatı dediğimiz Türk bıyığı dediğimiz yansımaları var. Lale, Selçuklu motifleri var. Bunlar aslında tasarlanırken Türk karakteristiği katılan uygulamalar. 2020'de ismini açıklarız, 2022'de de araçlar banttan çıkmış olacak.

Gemlik'te yerli otomobil fabrikasının kurulacağı yer
Gemlik'te yerli otomobil fabrikasının kurulacağı yer

Fabrikanın temeli 2020 yılının birinci yarısında atılacak

Önümüzdeki süreçte iki temel konu var. Bunu da Cumhurbaşkanımız ilan etti. Kendilerine Gemlik’te bir arazi tahsisi yapıyoruz. İlk hedef 2020 yılının birinci yarısında temel atma töreninin yapılıp fabrika inşaatına başlanılması. Firma önümüzdeki 15 yılını tasarlamış durumda. Marka stratejileri nasıl olacak, bunların tamamı planlanmış vaziyette. Bundan sonraki süreçte de bildiğiniz gibi, zaten daha önce ilan ettiğimiz gibi 2022 yılının sonunda da ilk otomobille seri üretime çıkmış olacaklar.

"TOGG için ön ödeme marka lansmanı sonrası yapılacak"

Ben Toyota Corolla Hybrid bir aracım var. Bu araç Türkiye’de üretiliyor. Bu aracı da Sakarya’da yerli olarak üretiyor. Yerli katma değeri var. ben bu araçların banttan inme törenine katıldığımda söz verdim, bu arabayı bakanlığımıza hediye ederseniz ben bu araçlara binerim. Hybrid olması sebebiyle çevreci bir araç dedim. Kendileri sağ olsun bunu yerine getirdiler. Yerli araca zaten çıktığı andan binmemiz lazım. Çevrecilik açısından da elektrikli araçta sıfır emisyon var. yeşili düşünüyorsak, çevreciliği düşünüyorsak bizim full elektrikli araçlara geçmemiz önemli.

Ön ödeme lansman sonrası yapılacak

Cumhurbaşkanımızın verdiği ön siparişin manevi desteği çok yüksek. Baş edemeyeceğimiz kadar telefon, mesaj alıyoruz. Hem aracı almak isteyenler, hem bayilik isteyenler… Şu an itibariyle ön ödeme alınarak sipariş kaydı yapılmıyor, biz her ne kadar bizi arayanları kayıt altına alsak da… Bu gerçekten hem halkımızın sahiplenmesi açısından hem de finansmanda kolaylık getirmesi açısından önemli bir olay. Bu konuda TOGG kararını kamuoyuyla paylaşacak. Şu aşamada para ödenerek ön sipariş uygulaması başlamış değil. TOGG için ön ödeme marka lansmanı sonrası yapılacak.

Herkes evinde ucuza şarj edecek

Biz bu araçla yeni teknolojinin kapısını aralamış oluyoruz. Bu aracı herkes evinde çok ucuza şarj edecek.

İstanbul ve Gebze'de yeni nesil yazılım okulu kurulacak

Yeni nesil yazılım okulu kurma planımız var. Biri Gebze'de diğer İstanbul'un başka bir semtinde olacak.

Yerli otomobilin fiyatı rakipleriyle rekabet edecek

Türkiye'nin otomobiline şimdiden fiyat verme imkanımız yok. Araçlar rakipleriyle rekabet edebilecek bir fiyatla çıkacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'da yerli otomobilin fiyatı için açıklama

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin Otomobili'nin fiyatının ne olacağına ilişkin soru üzerine, "Halkımızın inanıyorum ki cebini de rahatlıkla inşallah sıkıntıya sokmadan alabileceği otomobil noktasında olacak diye düşünüyorum. Bir defa o olmazsa sürümden kazanma felsefesi yürümez. İlk dönemlerde çok daha önemli. Ama şu bir defa çok çok önemli. Biz şimdi elektrikli bir otomobil yapıyoruz. Tamamen çevreci. Bu özelliği var. Bir diğer boyutu da özellikle gerek ön, gerek arka koltukların olduğu bölgede ciddi bir rahatlık var. Bu da çok önemli. Ses yok, hiçbir şey yok." ifadelerini kullandı.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >