😷 Çin yeni yılı ölümcül 'korona virüsü'nü dünyaya yayabilir

Çin'den seyahat eden insanlar- Arşiv
Çin'den seyahat eden insanlar- Arşiv

Çin'de 25 Ocak'ta yeni yılının kutlaması ile birlikte dünyanın 'en büyük insan göçü' başlayacak.
Geçen yıl kutlamalar için seyahat edenlerin sayısı 415 milyona ulaşmıştı. Çin hükümetine göre, bu yılı karşılamak için seyahat edenlerin sayısı bu sayının da üstüne çıkabilir. Bununla birlikte Çin'deki 'Korona virüsü' tehlikesinin dünyaya hızla yayılması kaçınılmaz bir son olarak gözüküyor.

Tarih 25 Ocak'ı gösterdiğinde Çin'den dünyaya 'korona virüsü' tehlikesinin hızla yayılması ön görülüyor. Sebebi ise Çin'de 25 Ocak'ta yeni yıl kutlamaları yapılacak. Milyonlarca insan yeni yıl tatili sebebiyle seyahatlerde bulunacak.

Çin bu cumartesi yeni yılı kutlamaya hazırlanıyor.Ancak yeni yıl coşkusuna ülkenin başına bela olan Korana virüsüyle mücadele sebebiyle gölge düştü. Öyle ki Çin'in Vuhan kentinde yeni tip koronavirüs ortaya çıktı. Yani tehdit her geçen dakika büyüyor ve salgın sebebiyle Vuhan'da havaalanı ve tren istasyonları, giden yolculara kapatıldı, toplu ulaşım askıya alındı. Hatta Makao bölgesinde yeni yıl kutlamaları iptal edildi.

Geçen yıl yeni yıl sebebiyle 415 milyon kişi seyahat etmişti

Bahar Festivali ya da Ay Yeni Yılı olarak da bilinen etkinlik için yüz milyonlarca insanın, ülkenin daha kırsal bölgelerinde ailelerini ziyaret etmek adına şehirlerden ayrılması bekleniyor.

Aslında neredeyse tüm Çin, tek seferde tatil yapıyor ve haliyle yeni yılı, dünyadaki en büyük insani olay haline getiriyor. Bu arada Çin takvimine göre 2020, “Fare Yılı” olarak geçiyor.

Geçen yıl kutlamalar için seyahat edenlerin sayısının 415 milyon olduğunu hatırlatan Çin hükümetine göre, bu yılı karşılamak için seyahat edenlerin sayısı bunu da aşabilir.

2019'da yüzde 7,6'lık bir artış olduğunu ve turizm gelirinin yıllık yüzde 8,2'lik artışla 513,9 milyar yuan olduğunu da not düşelim.

Peki dünyada bu tarz başka kutlamalar, anma törenleri var mı?

Evet, var.

Örneğin bunu, Kuzey Amerika'nın en büyük iki insan hareketiyle karşılaştırmak, olayın büyüklüğünü ölçmek için bir kolaylık sağlayabilir.

Tahminen 150 milyon Amerikalı 2019’da Noel ve yeni yıl için yer değiştirdi. Şükran Günü (Thanksgiving) döneminde seyahat edenlerle birlikte bu sayı 150 milyonu geçti.

"Chunyun" olarak bilinen Çin'deki seyahat dönemi yani bir başka ifadeyle “yeni yıl göçü”, Şiilerin kutladığı Erbain ya da Hindistan’daki dini organizasyon Kumb Mela gibi dünyadaki birçok anma töreni ya da festivali de aşıyor.

Çin Korana virüsü ile mücadele ediyor
Çin Korana virüsü ile mücadele ediyor

Seyahat yoğunluğu virüsü artırabilir mi?

Ancak şu sıralar ülkenin boğuştuğu Korana virüsü, bu seneki yeni yıl kutlamalarının önüne geçmiş durumda.

Zira Çin’deki bazı araştırmacılar, 2019'daki Çin Yeni Yılı kutlamaları sırasında Vuhan'dan diğer ana kara şehirlerine hava, tren ve kara yoluyla seyahat eden yolcu sayısından yola çıkarak, bu yıl için 10 Ocak - 18 Şubat arasındaki seyahat yoğunluğu sırasında hastalığın ne kadar yayılabileceğini değerlendirdi.

Çin medyasında yer alan haberlere göre Profesör Gabriel Leung liderliğindeki çalışmada, salgının tek kaynağının Vuhan olacağı ve virüsün kontrol altında tutulduğu varsayımında dahi Pekin, Şanghay, Çongçing, Guangcou ve Şıncın kentlerinin her birinde, tatil dönemi öncesi ve sonrasında ortalama 2'şer vaka görülebileceği öngörüsünde bulunuldu.

South China Morning Post gazetesinde yer alan habere göre, Hong Kong Üniversitesinin Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ile çalışmalar yürüttüğü Bulaşıcı Hastalık Epidemiyolojisi ve Kontrolü Merkezi tarafından yapılan çalışmada, modellemenin virüse bağlı vaka sayılarının gelecek haftalarda artacağını gösterdiği ancak salgının, önlemler alındıkça yavaş yavaş ivme kaybedebileceği aktarıldı.

  • Çin'deki yeni yılın önemi nedir?
  • Çin Takvimi’ne göre yeni yıl 25 Ocak tarihinde başlıyor. Çin’in en büyük tatillerinden olan ve büyük kutlamalara sahne olan yeni yıl heyecanla bekleniyor. Çin Takvimi’nde Fare yılı olarak geçen 2020’nin huzurlu bir yıl olacağına inanılıyor.
  • Çin Takvimi’nin yıl başlangıcı olması yanı sıra ülke için en önemli kutlamadır. Çin kültürüne göre her yeni yıl 12 Zodyak hayvanından birinin ismini alıyor. Bu hayvanlar ise fare, öküz, kaplan, tavşan, ejder, yılan, at, keçi, maymun, horoz, köpek ve domuz. Takvim her 12 yılı tamamladığında döngü başa döner.
  • Korona virüsü nedir? Ölümcül mü?
  • Corona virüsü, üst solunum yolu enfeksiyonları ile benzer belirtiler gösterir. Bazı bünyeler hastalığı hafif semptomlarla atlatabileceği gibi bazı hastalar hayatlarını kaybedebilirler. Corona virüs enfeksiyonlarının MERS ve SARS gibi türleri ölümcül olabilir.

  • Bu virüsün bulaştığı hastaların yaklaşık olarak yüzde 35-40'ı hayatını kaybetmektedir. Bazı bünyeler hastalığı hafif belirtilerle atlatabilir. Virüsün bulaşmasından sonraki ilk 15 gün çok önemlidir. Çünkü belirtiler bu zaman zarfında ortaya çıkar ve virüs bu ilk 15 günlük sürede vücutta yayılım gösterir. Nefes darlığı, öksürük ve ateş hastalığın en önemli belirtileri arasındadır. Fakat bazı hastalarda bu belirtilerle birlikte balgam da görülebilir.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >