🗳️ Demokratlar Nevada'da canlı yayında tartıştı: Bloomberg zor durumda

Michael Bloomberg, bütün adayların eleştirilerinin odağı oldu
Michael Bloomberg, bütün adayların eleştirilerinin odağı oldu

Demokrat adaylar, 2 ön seçimi geride bırakırken Nevada'da tartışma programına katıldılar. Demokrat adayların hemfikir olabildiği çok az konu olduğu görüldü, milyoner Demokrat Michael Bloomberg ise eleştirilerin odağı oldu.

Las Vegas kentinde gerçekleştirilen ve NBC kanalından canlı yayınlanan tartışma programına, Demokratlar arasındaki yarışı önde götüren Vermont Senatörü Bernie Sanders, eski Başkan Yardımcısı Joe Biden, Massachusetts Senatörü Elizabeth Warren, Minnesota Senatörü Amy Klobuchar ve eski South Bend Belediye Başkanı Pete Buttigieg katıldı.

Michael Bloomberg ise Demokrat aday adaylarını karşı karşıya getiren bir canlı yayında ilk kez yer aldı.

ABD Başkanı Donald Trump, Bloomberg'in şimdiye dek hiçbir tartışma programına katılmamasını ağır bir dille eleştiriyordu. Trump buna sebep olarak "Bloomberg'in tartışmayı bilmediğini" öne sürüyordu. Bu gece gerçekleştirilen Nevada tartışma programının, Trump'ın sözlerini destekler nitelikte olduğu yorumu yapıldı. Bloomberg, Demokrat adayları tarafından da ağır şekilde eleştirildi, kendisine geçmiş gafları hatırlatıldı.

Demokrat adaylar neredeyse bütün konularda fikir ayrılığı yaşıyor

Programda ağırlıklı olarak sağlık reformu, iklim değişikliği, zenginlerle fakirler arasındaki gelir dağılımı adaletsizliği, göçmenlikle ilgili yasalar ve benzeri iç gündem maddeleri tartışılırken, tüm adayların hemen her konuda ayrışmaları dikkati çekti.

  • İlk kez bu tür bir canlı yayına katılan Bloomberg ise, programın başladığı andan itibaren rakiplerinin eleştirilerinin hedefi oldu.

Programdan öne çıkan anlar

Elizabeth Warren, "Bize karşı yarışan, kadınlara 'şişko' ve 'at suratlı' diyen milyoner hakkında konuşmak istiyorum. İlginçtir ki Donald Trump hakkında konuşmuyorum. Bahsettiğim kişi Demokrat aday Michael Bloomberg." ifadelerini kullandı.

Michael Bloomberg ve Elizabeth Warren Nevada tartışmasında konuşuyor
Michael Bloomberg ve Elizabeth Warren Nevada tartışmasında konuşuyor

Warren sözlerine, "Eğer Demokratlar bir milyoneri (Trump) başka bir milyonerle (Bloomberg) değiştirmeye çalışırsa çok büyük bir risk almış olur." diyerek devam etti.

Pete Buttigieg ise Sanders ve Bloomberg'e yüklendi. Eski belediye başkanı, "Kim gerçek bir Demokrat önce ona bakalım. Bu partiyi yakmak isteyen ve satın almayı planlayan 2 aday arasında seçim yapmak zorunda kalmayalım." dedi.

South Bend eski Belediye Başkanı Pete Buttigieg
South Bend eski Belediye Başkanı Pete Buttigieg

Michael Bloomberg ise Bernie Sanders'ın servetine dikkati çekerek, "Ülkenin en çok tanınan sosyalisti 3 eve sahip bir milyoner." yorumunu yaptı.

Michael Bloomberg ve Bernie Sanders
Michael Bloomberg ve Bernie Sanders

Demokratlar en azından zenginlerden ne kadar vergi toplayacağını 'biliyor'

Demokrat adaylar genel olarak zenginlerden alınan vergilerin yükseltilmesi konusunda mutabık kadı. Adaylar, sağlık sisteminin ne şekilde "düzeltilmesi" gerektiği hususunda ise tamamen farklı görüşler öne sürdü.

ABD'de başkanlık seçimleri nasıl işliyor?

  • 3 Şubat'ta Iowa'da yapılan tartışmalı ön seçimlerde Sanders'ı kıl payı geçen Buttigieg kazanmış, 11 Şubat'ta yapılan New Hamsphire ön seçimlerini ise Sanders ilk, Buttigieg ikinci sırada tamamlamıştı.
  • ABD'de 22 Şubat'ta Nevada ve 29 Şubat'ta da Güney Carolina eyaletinde ön seçimler yapılacak.
  • Demokratlar açısından California, Teksas, Minnesota, Colorado, Kuzey Carolina ve Virginia'nın da aralarında bulunduğu 14 eyaleti kapsayan ön seçimlerin yapılacağı 3 Mart ise kritik tarih olarak görülüyor.
  • 3 Kasım 2020'de yapılacak başkanlık seçimlerini kazanacak olan isim 20 Ocak 2021'de Beyaz Saray'da başkanlık koltuğuna oturacak.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >