1 Ekim: 10 başlıkta Türkiye ve dünya gündemi

halter
halter

Bir çırpıda okumanız için 1 Ekim'de öne çıkan en önemli 10 başlığı sizler için hazırladık.

1 Ekim'deki Türkiye ve dünya gündeminin dikkat çeken 10 başlığının listelendiği haberimizde, Katalonya'da referandum girişimine polis müdahalesinden 24. Uluslararası Adana Film Festivali'ne kadar birçok dikkat çeken detay yer alıyor.

İşte GZT editörlerinin seçtiği günün öne çıkan 10 haberi:

Trafik kazalarının yüzde 60'ının telefon kaynaklı
Türkiye
Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken,
Almanya, Avusturya ve İsviçre'de yapılan araştırmalarda, son 3 yılda trafik
kazalarının yüzde 60'ının cep telefonu kullanımı nedeniyle meydana geldiğinin
tespit edildiğini belirtti. Palandöken, yazılı açıklamasında, ağustos ayında
yurt genelinde toplam 39 bin 99 trafik kazasının meydana geldiğini anımsattı.
Trafik kazalarının yüzde 60'ının telefon kaynaklı Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Almanya, Avusturya ve İsviçre'de yapılan araştırmalarda, son 3 yılda trafik kazalarının yüzde 60'ının cep telefonu kullanımı nedeniyle meydana geldiğinin tespit edildiğini belirtti. Palandöken, yazılı açıklamasında, ağustos ayında yurt genelinde toplam 39 bin 99 trafik kazasının meydana geldiğini anımsattı.
"IT" tüm zamanların en çok izlenen korku filmi oldu

                                    123
milyon dolarlık hasılatıyla tüm zamanların en iyi ilk 3 gün hasılatını yapan
korku filmi ünvanını alan IT, şimdi de The Exorcist’in 44 Yıllık rekorunu
kırarak tüm zamanların en çok izlenen korku filmi oldu.
"IT" tüm zamanların en çok izlenen korku filmi oldu 123 milyon dolarlık hasılatıyla tüm zamanların en iyi ilk 3 gün hasılatını yapan korku filmi ünvanını alan IT, şimdi de The Exorcist’in 44 Yıllık rekorunu kırarak tüm zamanların en çok izlenen korku filmi oldu.
Malezya’da zirve Verstappen’in oldu!

                                    Formula 1 Dünya Şampiyonası'nın 15. yarışı Malezya Grand Prix'sinde, Red Bull-TAG Heuer takımının Hollandalı pilotu Max Verstappen birinci oldu. Formula 1 sezonunun 15. mücadelesi, Malezya'nın Selangor eyaletindeki 5 bin 543 metrelik Uluslararası Sepang Pisti'nde 56 tur üzerinden yapıldı. Yarışın başlangıç anında Mercedes'in Büyük Britanyalı pilotu Lewis Hamilton, yerini korumayı başardı. Yarış öncesi aracında arıza meydana gelen Ferrari'nin Fin sürücüsü Kimi Raikkonen, ikincilikteki yerini kaybederek müsabakaya "pit" alanından başlamak zorunda kaldı. Raikkonen'in yerine yarışa ikinci sırada başlayan Red Bull-TAG Heuer takımından Hollandalı Max Verstappen, 4. turda Hamilton'ı geçerek liderliğe yükseldi.
Malezya’da zirve Verstappen’in oldu! Formula 1 Dünya Şampiyonası'nın 15. yarışı Malezya Grand Prix'sinde, Red Bull-TAG Heuer takımının Hollandalı pilotu Max Verstappen birinci oldu. Formula 1 sezonunun 15. mücadelesi, Malezya'nın Selangor eyaletindeki 5 bin 543 metrelik Uluslararası Sepang Pisti'nde 56 tur üzerinden yapıldı. Yarışın başlangıç anında Mercedes'in Büyük Britanyalı pilotu Lewis Hamilton, yerini korumayı başardı. Yarış öncesi aracında arıza meydana gelen Ferrari'nin Fin sürücüsü Kimi Raikkonen, ikincilikteki yerini kaybederek müsabakaya "pit" alanından başlamak zorunda kaldı. Raikkonen'in yerine yarışa ikinci sırada başlayan Red Bull-TAG Heuer takımından Hollandalı Max Verstappen, 4. turda Hamilton'ı geçerek liderliğe yükseldi.
24. Uluslararası Adana Film Festivali'nde ödüller sahiplerini buldu

                                    Adana
Büyükşehir Belediyesince düzenlenen 24. Uluslararası Adana Film Festivali
kapsamında gerçekleştirilen Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nda "En İyi
Film Ödülü"ne yönetmenliğini Onur Ünlü'nün yaptığı "Aşkın Gören
Gözlere İhtiyacı Yok" filmi layık görüldü.
24. Uluslararası Adana Film Festivali'nde ödüller sahiplerini buldu Adana Büyükşehir Belediyesince düzenlenen 24. Uluslararası Adana Film Festivali kapsamında gerçekleştirilen Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nda "En İyi Film Ödülü"ne yönetmenliğini Onur Ünlü'nün yaptığı "Aşkın Gören Gözlere İhtiyacı Yok" filmi layık görüldü.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM yasama yılı açılışında konuştu

                                    Cumhurbaşkanı
Recep Tayyip Erdoğan, 26. Dönem 3. Yasama Yılı'nın açılışı dolayısıyla TBMM
Genel Kurulunda milletvekillerine hitap etti. Erdoğan, "Terör örgütleriyle
mücadelemizde bizi en çok hayal kırıklığına uğratanların başında Avrupa Birliği
ülkeleri geliyor. Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine, öyle gizli saklı da
değil, göstere göstere engel olanların, terör örgütlerine karşı sergiledikleri
müsamahakar tutumdan fevkalade rahatsızız." dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM yasama yılı açılışında konuştu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 26. Dönem 3. Yasama Yılı'nın açılışı dolayısıyla TBMM Genel Kurulunda milletvekillerine hitap etti. Erdoğan, "Terör örgütleriyle mücadelemizde bizi en çok hayal kırıklığına uğratanların başında Avrupa Birliği ülkeleri geliyor. Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine, öyle gizli saklı da değil, göstere göstere engel olanların, terör örgütlerine karşı sergiledikleri müsamahakar tutumdan fevkalade rahatsızız." dedi.
Şehit Cambaz'ın fotoğraf sergisi sanatseverle buluştu

                                    Uluslararası
Kültür ve Sanat Derneği (UKSD) tarafından düzenlenen "15 Temmuz Şehidi
Mustafa Cambaz Fotoğraf Sergisi" sanatseverlerle buluştu.Serginin
açılışında konuşma yapan Yeni Şafak gazetesi yazarı Mehmet Şeker Mustafa Canbaz
ile yaşadıklarını bir anıyı şöyle anlattı:"Mustafa
ile beraber, burada bir sergi açılışına gelmiştik. O gün aramızda konuştuk ve
ona, 'İnşallah bir gün senin sergini burada açarız' demiştim. Çok sevinmiş ve
çok istemişti hatta 'fotoğrafları hemen seçmeye başlayabiliriz' diye
konuşmuştuk. Ama nasip olmadı. 15 Temmuz'da kaybettik, büyük bir yaraydı bizim
ve özellikle ailesi için... Şimdi aramızda bulunuyorlar, eşi Semra Hanım ve
oğlu Alparslan. Elbette onlar 15 Temmuz'un acısını çok daha derinden yaşadılar.
Vatan bize kalsın diye şehit oldu onlar, Allah hepsinden razı olsun. Sergimizin
hayırlı olmasını diliyorum."
Şehit Cambaz'ın fotoğraf sergisi sanatseverle buluştu Uluslararası Kültür ve Sanat Derneği (UKSD) tarafından düzenlenen "15 Temmuz Şehidi Mustafa Cambaz Fotoğraf Sergisi" sanatseverlerle buluştu.Serginin açılışında konuşma yapan Yeni Şafak gazetesi yazarı Mehmet Şeker Mustafa Canbaz ile yaşadıklarını bir anıyı şöyle anlattı:"Mustafa ile beraber, burada bir sergi açılışına gelmiştik. O gün aramızda konuştuk ve ona, 'İnşallah bir gün senin sergini burada açarız' demiştim. Çok sevinmiş ve çok istemişti hatta 'fotoğrafları hemen seçmeye başlayabiliriz' diye konuşmuştuk. Ama nasip olmadı. 15 Temmuz'da kaybettik, büyük bir yaraydı bizim ve özellikle ailesi için... Şimdi aramızda bulunuyorlar, eşi Semra Hanım ve oğlu Alparslan. Elbette onlar 15 Temmuz'un acısını çok daha derinden yaşadılar. Vatan bize kalsın diye şehit oldu onlar, Allah hepsinden razı olsun. Sergimizin hayırlı olmasını diliyorum."
Ozan Tufan’dan Galatasaray mesajı

                                    Fenerbahçeli futbolcu Ozan Tufan, Süper Lig'in 9. haftasında derbi maçta Galatasaray'ı geçen sezon olduğu gibi Türk Telekom Stadı'na galibiyet için gideceklerini söyledi. Ozan Tufan, Süper Lig'e iyi başlayamamalarına rağmen sezon sonu şampiyon olmak istediklerini belirterek, Beşiktaş'tan sonra Galatasaray derbisini de kazanmayı hedeflediklerini kaydetti.
Ozan Tufan’dan Galatasaray mesajı Fenerbahçeli futbolcu Ozan Tufan, Süper Lig'in 9. haftasında derbi maçta Galatasaray'ı geçen sezon olduğu gibi Türk Telekom Stadı'na galibiyet için gideceklerini söyledi. Ozan Tufan, Süper Lig'e iyi başlayamamalarına rağmen sezon sonu şampiyon olmak istediklerini belirterek, Beşiktaş'tan sonra Galatasaray derbisini de kazanmayı hedeflediklerini kaydetti.
10 KM menzilli kızılötesi görüntüleme sistemi geliştirildi

                                    Hacettepe
Teknokent'te faaliyet gösteren yerli firma MS Spektral, gece şartlarında on
kilometre ötedeki düşman unsurunun gizlice görüntüsünü alabilen
"kızılötesi görüntüleme sistemi" geliştirdi. Ürünün değişebilen odak
uzaklığına sahip olduğunu anlatan MS Spektral Üst Yöneticisi Onur Haliloğlu,
"Hedefi 20 kat büyütebiliyor. Kaba bir hesapla 10 kilometre mesafeden çok
kolaylıkla insan tespiti yapabiliyor." diye konuştu.
10 KM menzilli kızılötesi görüntüleme sistemi geliştirildi Hacettepe Teknokent'te faaliyet gösteren yerli firma MS Spektral, gece şartlarında on kilometre ötedeki düşman unsurunun gizlice görüntüsünü alabilen "kızılötesi görüntüleme sistemi" geliştirdi. Ürünün değişebilen odak uzaklığına sahip olduğunu anlatan MS Spektral Üst Yöneticisi Onur Haliloğlu, "Hedefi 20 kat büyütebiliyor. Kaba bir hesapla 10 kilometre mesafeden çok kolaylıkla insan tespiti yapabiliyor." diye konuştu.
Katalonya'daki referanduma polis müdahale etti

                                    İspanyol polisi ve jandarması, Katalonya'daki bağımsızlık
referandumuna izin vermedi. İspanyol güvenlik güçleri, oy kullanılmak için
hazırlık yapılan merkezlere baskın yaptı, sandıkları topladı. Sert müdahalede
337 kişinin yaralandığı bildirildi.
Katalonya'daki referanduma polis müdahale etti İspanyol polisi ve jandarması, Katalonya'daki bağımsızlık referandumuna izin vermedi. İspanyol güvenlik güçleri, oy kullanılmak için hazırlık yapılan merkezlere baskın yaptı, sandıkları topladı. Sert müdahalede 337 kişinin yaralandığı bildirildi.
Türkiye’ye men cezası!

                                    Uluslararası Halter Federasyonu (IWF) Türkiye’ye 1 yıllık men cezası verdi. IWF Türkiye'nin yanı sıra Ermenistan, Belarus, Çin, Moldova, Kazakistan, Rusya, Ukrayna ve Azerbaycan’a da 1 yıl men cezası verdi. IWF, 2008 Pekin ve 2012 Londra Olimpiyatları sırasında alınan numunelerinin yeniden analizi sonucunda en az 3 haltercisinde yasaklı maddeye rastlanan 9 ülkeye uluslararası halter müsabakalarından 1 yıl süreyle men etti.
Türkiye’ye men cezası! Uluslararası Halter Federasyonu (IWF) Türkiye’ye 1 yıllık men cezası verdi. IWF Türkiye'nin yanı sıra Ermenistan, Belarus, Çin, Moldova, Kazakistan, Rusya, Ukrayna ve Azerbaycan’a da 1 yıl men cezası verdi. IWF, 2008 Pekin ve 2012 Londra Olimpiyatları sırasında alınan numunelerinin yeniden analizi sonucunda en az 3 haltercisinde yasaklı maddeye rastlanan 9 ülkeye uluslararası halter müsabakalarından 1 yıl süreyle men etti.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >