'1 Haziran' kararlarının ardından merak edilen sorular ve yanıtları: 18 yaş, yasak, seyahat...

Arşiv
Arşiv

Huber Köşkü'nde yaklaşık 4 saat boyunca video konferans yöntemiyle gerçekleştirilen Kabine Toplantısı'nın ardından konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1 Haziran'dan itibaren uygulanmaya başlayacak yeni kuralları açıkladı. Buna göre şehirler arası seyahat yasağı kaldırılacak, spor merkezleri yeniden hizmet vermeye başlayacak ve memurlar normal mesai düzenine geçiş yapacak. En çok merak edilen konuların başında gelen düğünlere ilişkin ise herhangi bir ayrıntı paylaşılmadı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından derlediğimiz soru cevaplar:

Şehirler arası seyahat yasağı kaldırıldı mı?

"Şehirlerarası seyahat sınırlaması 1 Haziran'dan itibaren tamamıyla kaldırılmıştır. Gelişmeleri takip ederek, olumsuz bir durum görmemiz halinde bazı illerimiz için bu kısıtlamayı yeniden getirebiliriz."

Şehirler arası seyahat için belge alınması gerekecek mi?

1 Haziran'dan itibaren şehirler arası seyahatlerde, seyahat izin belgesinin istenmeyeceği tahmin ediliyor.

Hangi memurlar devlet dairelerinde iş başı yapacak?

"İdari izinde bulunan veya esnek çalışma sistemine dahil olan kamu personeli, 1 Haziran tarihi itibarıyla normal mesaiye başlayacaklar. Sağlık Bakanlığı tarafından tanımlanan ve takibi yapılan kronik hastalığı olan kamu personelinin durumları, kurumlarınca değerlendirilecek."

Memurlar iş başı yapınca kreşler de açılacak mı?

İçişleri Bakanlığı'nın yayımladığı genelgeye göre sokağa çıkma kısıtlamasına tabi çocuk ve gençler bakıcı, aile büyükleri, kreş/gündüz bakımevlerine gidebilecek, veli nezaretinde yolculuk yapabilecek. Kreşler ve gündüz bakım evlerinin tamamı da 1 Haziran'da açılacak.

65 yaş üstü için sokağa çıkma kısıtlaması devam edecek mi?

"Sokağa çıkma kısıtlamalarının bazılarını bir müddet daha sürdürmekte fayda görüyoruz. 65 yaş ve üstünün sokağa çıkma sınırlaması ve pazar günleri 14.00-20.00 saatleri arasında istisna kapsamında olma uygulaması devam edecek."

65 yaş üstü iş yeri sahipleri için durum değişti mi?

"Esnaf ve sanatkar olarak işletme sahibi 65 yaş üstü vatandaşlar maske, mesafe ve temizlik şartına riayet şartıyla işlerinin başında olabilecekler."

65 yaş üstü vatandaşlar şehir dışına çıkabilecek mi?

"Seyahat izin belgesini alan 65 yaş üstü vatandaşlar bir ay boyunca geri dönmemek kaydıyla memleketlerine gidebilecekler"

20 yaş altı gençler sokağa çıkabilecek mi?

"20 yaş altıyla ilgili sokağa çıkma uygulamasını da 18 yaşa indiriyoruz ve 0-18 yaş grubunun tamamı, çarşamba ve cuma günleri, 14.00-20.00 saatleri arasında sokağa çıkma sınırlamasına tabi olmayacak. Yani ikili sistem yok. Artık bunu teke indiriyoruz.""

18 yaşından büyükler için doğum tarihi ne olmalı?

1 Ocak 2002'den önce doğanlar sokağa çıkabilecek, bu tarihten sonra doğanlar ise kısıtlamalara uymak durumunda kalacak.

Hangi işletmeler hizmet vermeye başlayacak?

"Önümüzdeki pazartesi, yani 1 Haziran tarihi itibarıyla restoran, kafe, pastane, kıraathane, çay bahçeleri, dernek lokali, yüzme havuzu, kaplıca türü işletmeler belirlenen kurallar dahilinde saat 22.00'ye kadar hizmet vermeye başlayacak. Eğlence mekanları ile nargile satışı bu kapsamın dışındadır. Sadece kendi müşterilerine hizmet veren turizm tesislerinin bünyesindeki işletmeler saat sınırlamasına tabi değildir. Yol güzergahlarındaki dinlenme tesisleri de 1 Haziran'da hizmet vermeye devam edecek."

Plajlar ve parklara gidilebilecek mi?

"Plajlar, milli parklar ve bahçeler, belirlenen kurallar dahilinde 1 Haziran'dan itibaren faaliyete geçebilecek. Müze ve ören yerleri 1 Haziran'da onlar da açılıyor."

Spor tesisleri ve hipodromlar hizmet verebilecek mi?

"Hayvan satış yerleri 1 Haziran'dan, hipodromlar 10 Haziran'dan itibaren yeniden faaliyete geçebilecek. Bireysel sporlarla ilgili sınırlamalar kaldırılmıştır. Spor tesisleriyle içlerindeki tesisler, gece 24.00'e kadar hizmet verebilecektir. Deniz turizmi, balıkçılığı ve taşımacılığıyla ilgili sınırlamalar da belirlenen kurallar dahilinde kaldırılmıştır."

KPSS kursları, sürücü kursları ve kütüphaneler hizmet verebilecek mi?

En çok merak edilen soruların başında KPSS kurslarının açılıp açılmayacağı geliyor. Konunun ilgili makamlarca değerlendirip, duyurulması bekleniyor:

"Sürücü kursları benzeri kurslar 1 Haziran'dan itibaren hizmet verebilecek. Kütüphaneler, millet kıraathaneleri, gençlik merkezleri, gençlik kampları 1 Haziran'dan itibaren belirlenen şartlar dahilinde faaliyetlerini sürdürebilecektir. Yani bağlı oldukları kurumlar, onların kendi iç şartlarını belirleyecektir."

Konserler başlayacak mı?

"Açık havada oturma alanları bulunan yerlerdeki konserlerin saat 24.00 ile sınırlı olmak şartıyla başlayabilecek"

Düğün salonları ne zaman açılacak?

Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklamada konuya ilişkin herhangi bir detay paylaşmadı.

Detaylar ne zaman netleşecek?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı kararlara ilişkin detaylar ilgili kurumlar tarafından kamuoyuna duyurulacak.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >