10 Ağustos: 10 başlıkta Türkiye ve dünya gündemi

numan kurtulmuş
numan kurtulmuş

Gündemden uzak kalmamanız için 10 Ağustos'un dikkat çeken 10 önemli başlığını derledik.

10 Ağustos'taki Türkiye ve dünya gündeminin dikkat çeken 10 başlığının listelendiği haberimizde, A Milli Takımımızın dünya sıralamasından Pasifik Okyanusu'ndaki ABD ile Kuzey Kore gerilimine kadar dikkat çeken detaylar yer alıyor.

İşte GZT editörlerinin seçtiği günün öne çıkan 10 haberi:

Einstein’ın izafiyet kuramı somut olarak ilk kez gözlendi

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Teorik boyutlarda kalan varlığıyla, on yıllardır literatürdeki yerini koruyan “Görecelilik Kuramı” ilk defa astronomların eriştikleri veriler ışığında analitikle doğrulanmış oldu. 
  
Bilim insanları, Avrupa Güney Gözlemevi’ne ait büyük teleskoptan ve diğer teleskoplardan geçmiş 20 yıl boyunca sağlanan veriler üzerinde yeni analitik teknikler tatbik ettiler. Samanyolu’nun tam kalbinde bulunan süper yoğunluklu kara deliğin çevresinde dönen yıldızların bu yeni analizi Einstein’ın genel izafiyet kuramının öngördüğü ince etkileri destekleyen bir hareket biçimi ortaya koyarak, klasik fiziğin ön göreceği yöntemden farklılaşıyor.
Einstein’ın izafiyet kuramı somut olarak ilk kez gözlendi Teorik boyutlarda kalan varlığıyla, on yıllardır literatürdeki yerini koruyan “Görecelilik Kuramı” ilk defa astronomların eriştikleri veriler ışığında analitikle doğrulanmış oldu. Bilim insanları, Avrupa Güney Gözlemevi’ne ait büyük teleskoptan ve diğer teleskoplardan geçmiş 20 yıl boyunca sağlanan veriler üzerinde yeni analitik teknikler tatbik ettiler. Samanyolu’nun tam kalbinde bulunan süper yoğunluklu kara deliğin çevresinde dönen yıldızların bu yeni analizi Einstein’ın genel izafiyet kuramının öngördüğü ince etkileri destekleyen bir hareket biçimi ortaya koyarak, klasik fiziğin ön göreceği yöntemden farklılaşıyor.
Avast, Android telefonların şarjını tüketen uygulama ve oyunları yayınladı

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Antivirüs yazılım şirketi olan Avast, android telefonlarda yaşanan şarj
sorunu ile ilgili bir rapor hazırladı. Çoğu Samsung marka telefonların içinde
gelen bu uygulamalar tabiri caizse bataryayı su gibi içiyor. İşte o
uygulamalardan; Snapchat, Clash of Clans, Clean Master, BBC News, ES File
Explorer File Manager, Line, Netflix, Samsung Video Editor, Spotify, Watch on,
Candy Crush SAGA ve My Talking Tom.
Avast, Android telefonların şarjını tüketen uygulama ve oyunları yayınladı Antivirüs yazılım şirketi olan Avast, android telefonlarda yaşanan şarj sorunu ile ilgili bir rapor hazırladı. Çoğu Samsung marka telefonların içinde gelen bu uygulamalar tabiri caizse bataryayı su gibi içiyor. İşte o uygulamalardan; Snapchat, Clash of Clans, Clean Master, BBC News, ES File Explorer File Manager, Line, Netflix, Samsung Video Editor, Spotify, Watch on, Candy Crush SAGA ve My Talking Tom.
Talisca'nın lisansı çıktı

                                    
                                    
                                    Benfica ile yaşadığı kriz sonrası lisansı çıkmayan Talisca'ya güzel haber geldi. Beşiktaş'ın yaptığı açıklamada, Talisca'nın lisansının çıktığı belirtilerek, "Antalyaspor maçında oynamasında bir engel bulunmamaktadır" dendi. FIFA'ya başvuruyu yapıp beklemeye geçen Beşiktaş'a sabah saatlerinde konuyla ilgili FIFA'dan "Bizim vereceğimiz bir karar yoktur, lisans konusundaki kararı TFF verecektir" yanıtı gelmişti.
Talisca'nın lisansı çıktı Benfica ile yaşadığı kriz sonrası lisansı çıkmayan Talisca'ya güzel haber geldi. Beşiktaş'ın yaptığı açıklamada, Talisca'nın lisansının çıktığı belirtilerek, "Antalyaspor maçında oynamasında bir engel bulunmamaktadır" dendi. FIFA'ya başvuruyu yapıp beklemeye geçen Beşiktaş'a sabah saatlerinde konuyla ilgili FIFA'dan "Bizim vereceğimiz bir karar yoktur, lisans konusundaki kararı TFF verecektir" yanıtı gelmişti.
Bahreyn ve BAE hava sahalarını Katar'a açtı

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO), Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) hava sahalarının bir kısmını Katar Havayolları'na açmayı kabul ettiğini açıkladıKatar Ulaştırma ve Haberleşme Bakanı Casim es-Saliti de ICAO'nun, Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn ve Mısır'ı Chicago Sözleşmesi'ne uymaya davet etmesine ilişkin, "Abluka uygulayan ülkeleri sözleşmeye uymaya zorlayarak ilerleme katettik." ifadesini kullanmıştı. Saliti, söz konusu ülkelerin, Katar'a havadan abluka uygulayarak ayrımcılık yaptığını ve bunun da Chicago Sözleşmesi'ne aykırı olduğunu söylemişti.
Bahreyn ve BAE hava sahalarını Katar'a açtı Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO), Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) hava sahalarının bir kısmını Katar Havayolları'na açmayı kabul ettiğini açıkladıKatar Ulaştırma ve Haberleşme Bakanı Casim es-Saliti de ICAO'nun, Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn ve Mısır'ı Chicago Sözleşmesi'ne uymaya davet etmesine ilişkin, "Abluka uygulayan ülkeleri sözleşmeye uymaya zorlayarak ilerleme katettik." ifadesini kullanmıştı. Saliti, söz konusu ülkelerin, Katar'a havadan abluka uygulayarak ayrımcılık yaptığını ve bunun da Chicago Sözleşmesi'ne aykırı olduğunu söylemişti.
Numan Kurtulmuş, Topkapı Sarayı'nın zemin kayması iddialarına karşı noktayı koydu

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, basın mensuplarıyla Topkapı Sarayı'nı gezerek, burada devam eden çalışmalar hakkında yetkililerden bilgi aldı. Saraydaki çatlaklar ve zemin kayması iddialarına cevap veren Kurtulmuş, "Söylentiden ibarettir. Topkapı Sarayı'nda hiçbir şekilde bir santim dahi kayma yoktur. Bu tamamen spekülasyondur. Gerekli bütün çalışmalar yapılmış, raporlar alınmıştır. Topkapı Sarayı yerli yerinde duruyor, hiçbir şekilde kaymıyor. Bu yanlış tevatürün peşinde gitmemek lazım" dedi.
Numan Kurtulmuş, Topkapı Sarayı'nın zemin kayması iddialarına karşı noktayı koydu Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, basın mensuplarıyla Topkapı Sarayı'nı gezerek, burada devam eden çalışmalar hakkında yetkililerden bilgi aldı. Saraydaki çatlaklar ve zemin kayması iddialarına cevap veren Kurtulmuş, "Söylentiden ibarettir. Topkapı Sarayı'nda hiçbir şekilde bir santim dahi kayma yoktur. Bu tamamen spekülasyondur. Gerekli bütün çalışmalar yapılmış, raporlar alınmıştır. Topkapı Sarayı yerli yerinde duruyor, hiçbir şekilde kaymıyor. Bu yanlış tevatürün peşinde gitmemek lazım" dedi.
FETÖ’nün medya yapılanmasına operasyon: ByLock kullanan 35 kişi gözaltına alındı

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca FETÖ'nün medya yapılanmasına yönelik yürütülen soruşturma kapsamında ByLock kullandığı tespit edilen 35 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi. Gözaltına alınanlar arasında Birgün gazetesi editörü Burak Ekici ve Türkiye gazetesindeki yazılarına geçen hafta son verilen Ahmet Sağırlı da var.
FETÖ’nün medya yapılanmasına operasyon: ByLock kullanan 35 kişi gözaltına alındı İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca FETÖ'nün medya yapılanmasına yönelik yürütülen soruşturma kapsamında ByLock kullandığı tespit edilen 35 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi. Gözaltına alınanlar arasında Birgün gazetesi editörü Burak Ekici ve Türkiye gazetesindeki yazılarına geçen hafta son verilen Ahmet Sağırlı da var.
Kulüpler Birliği Başkanı Dursun Özbek oldu

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Kulüpler Birliği Vakfı’nın olağan genel kurulunda başkanlığa Galatasaray Kulübü Başkanı Dursun Özbek seçildi. Vakfın Maslak'taki merkezinde yapılan toplantıda, Osmanlıspor Kulübü Başkanı Sadık Dik ile yarışan Dursun Özbek, oy çokluğuyla başkanlığa getirildi. Kardemir Karabükspor Kulübü Başkanı Hikmet Ferudun Tankut ile Fenerbahçe Kulübü Asbaşkanı Şekip Mosturoğlu ise başkan yardımcıları olarak açıklandı.
Kulüpler Birliği Başkanı Dursun Özbek oldu Kulüpler Birliği Vakfı’nın olağan genel kurulunda başkanlığa Galatasaray Kulübü Başkanı Dursun Özbek seçildi. Vakfın Maslak'taki merkezinde yapılan toplantıda, Osmanlıspor Kulübü Başkanı Sadık Dik ile yarışan Dursun Özbek, oy çokluğuyla başkanlığa getirildi. Kardemir Karabükspor Kulübü Başkanı Hikmet Ferudun Tankut ile Fenerbahçe Kulübü Asbaşkanı Şekip Mosturoğlu ise başkan yardımcıları olarak açıklandı.
Temmuzda en çok borsa kazandırdı

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Bugün “Güne Başlarken” haberimizde de belirttiğimiz üzere TÜİK, finansal yatırım araçlarının temmuz ayına ilişkin reel getiri oranlarını açıkladı. Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi ve Tüketici Fiyat Endeksi ile indirgendiğinde, temmuz ayında en fazla reel getirinin BIST 100 Endeksi'nden sağlandığı belirlendi.
Temmuzda en çok borsa kazandırdı Bugün “Güne Başlarken” haberimizde de belirttiğimiz üzere TÜİK, finansal yatırım araçlarının temmuz ayına ilişkin reel getiri oranlarını açıkladı. Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi ve Tüketici Fiyat Endeksi ile indirgendiğinde, temmuz ayında en fazla reel getirinin BIST 100 Endeksi'nden sağlandığı belirlendi.
PFDK'dan Beşiktaş ve Konyaspor'a ceza

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Profesyonel Disiplin Kurulu, Süper Kupa finaline yaşanan olaylar sebebiyle Atiker Konyaspor’a 5, Beşiktaş’a ise 1 maç seyircisiz oynama cezası verdi. PFDK ayrıca, Beşiktaş Kulüp Başkanı Fikret Orman’a da sportmenliğe aykırı açıklamaları sebebiyle 45 gün hak mahrumiyeti ve 30 bin TL para cezası verdi.
PFDK'dan Beşiktaş ve Konyaspor'a ceza Profesyonel Disiplin Kurulu, Süper Kupa finaline yaşanan olaylar sebebiyle Atiker Konyaspor’a 5, Beşiktaş’a ise 1 maç seyircisiz oynama cezası verdi. PFDK ayrıca, Beşiktaş Kulüp Başkanı Fikret Orman’a da sportmenliğe aykırı açıklamaları sebebiyle 45 gün hak mahrumiyeti ve 30 bin TL para cezası verdi.
Kuzey Kore, ABD toprağı Guam'ı ne zaman vuracağını açıkladı

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Kuzey Kore resmi haber ajansı KCNA haberinde, Hwasong-12 tipi orta menzilli dört füzeyi Japonya üzerinden Guam'a fırlatma planlarının ay ortasına kadar hazır olacağına yer verdi. Japonya Savunma Bakanı İtsunori Onodera, Kuzey Kore'nin ABD'ye bağlı özerk Guam adasına olası bir füze saldırısını durdurabileceklerini açıkladı.
Kuzey Kore, ABD toprağı Guam'ı ne zaman vuracağını açıkladı Kuzey Kore resmi haber ajansı KCNA haberinde, Hwasong-12 tipi orta menzilli dört füzeyi Japonya üzerinden Guam'a fırlatma planlarının ay ortasına kadar hazır olacağına yer verdi. Japonya Savunma Bakanı İtsunori Onodera, Kuzey Kore'nin ABD'ye bağlı özerk Guam adasına olası bir füze saldırısını durdurabileceklerini açıkladı.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >