10 başlıkta Türkiye ve dünya gündemi

23 Şubat
23 Şubat

23 Şubat'ta Türkiye ve dünyada neler yaşandı? 53 kişinin hayatını kaybettiği bombalı terör saldırısına ilişkin 33 sanık hakkında açılan davada karar açıklandı, Yılmaz Vural dönemi resmen sona erdi... 10 başlıkta günü özetlediğimiz haberi incelemeyi unutmayın!

Bugün Türkiye ve dünya gündeminin dikkat çeken 10 başlığının listelendiği haberimizde, 53 kişinin hayatını kaybettiği bombalı terör saldırısına ilişkin 33 sanık hakkında açılan davada karar açıklandı, Yılmaz Vural dönemi resmen sona erdi... Türkiye ve dünyadaki önemli gelişmeleri sizin için derledik.

İşte GZT editörlerinin seçtiği günün öne çıkan 10 haber:

'53 can' için 53 kez ağırlaştırılmış müebbet

                                    11 Mayıs 2013 yılında Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde 53 kişinin hayatını kaybettiği bombalı terör saldırısına ilişkin 33 sanık hakkında açılan davada karar açıklandı. Mahkeme, 9 sanığı 53’er kez ağırlaştırılmış müebbet ve yaklaşık 4 biner yıl hapis cezasına çarptırdı. 13 sanığa 15 yıldan 22,5 yıla kadar hapis cezası verilirken, 3 sanığın da beraatına karar verildi.
'53 can' için 53 kez ağırlaştırılmış müebbet 11 Mayıs 2013 yılında Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde 53 kişinin hayatını kaybettiği bombalı terör saldırısına ilişkin 33 sanık hakkında açılan davada karar açıklandı. Mahkeme, 9 sanığı 53’er kez ağırlaştırılmış müebbet ve yaklaşık 4 biner yıl hapis cezasına çarptırdı. 13 sanığa 15 yıldan 22,5 yıla kadar hapis cezası verilirken, 3 sanığın da beraatına karar verildi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Be vicdansız, be ahlaksız

                                    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda konuştu. Erdoğan: "Bizi en çok üzen müttefik gördüğümüz kimi ülkelerin sergilediği riyakarlık hatta ciddiyetsizliktir. Dün bu ülkelerden birinin savunma bakanlığı sözcüsü çıkıp utanmadan Afrin’de sivillerin öldüğünü söyleyebiliyor. Be vicdansız, be ahlaksız, Doğu Guta'da her gün çocuğun , yaşlının, gencin öldürülmesinden rahatsızlık duymuyorsun. Bu harekattan rahatsızlık duyuyorsun." dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Be vicdansız, be ahlaksız Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda konuştu. Erdoğan: "Bizi en çok üzen müttefik gördüğümüz kimi ülkelerin sergilediği riyakarlık hatta ciddiyetsizliktir. Dün bu ülkelerden birinin savunma bakanlığı sözcüsü çıkıp utanmadan Afrin’de sivillerin öldüğünü söyleyebiliyor. Be vicdansız, be ahlaksız, Doğu Guta'da her gün çocuğun , yaşlının, gencin öldürülmesinden rahatsızlık duymuyorsun. Bu harekattan rahatsızlık duyuyorsun." dedi.
Yeni sistemde oylar böyle verilecek

                                    Seçim ittifakıyla birlikte akıllara takılan sorular teker teker cevaplarını buluyor. TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop: "Oy pusulasında fazla bir değişiklik olsun istemedik. İttifak yapan partiler oy pusulasında yan yana yer alacak. Her parti için bir sütun olacak. İttifakın unvanı olan bir çerçeve olacak. Bütün detayları düşündük. Yine herkes kendi partisine oy verecek ana prensip bu. AK Parti'ye oy verecek olan AK Parti'ye MHP'ye oy verecek olan MHP'ye mühür vuracak." dedi.
Yeni sistemde oylar böyle verilecek Seçim ittifakıyla birlikte akıllara takılan sorular teker teker cevaplarını buluyor. TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop: "Oy pusulasında fazla bir değişiklik olsun istemedik. İttifak yapan partiler oy pusulasında yan yana yer alacak. Her parti için bir sütun olacak. İttifakın unvanı olan bir çerçeve olacak. Bütün detayları düşündük. Yine herkes kendi partisine oy verecek ana prensip bu. AK Parti'ye oy verecek olan AK Parti'ye MHP'ye oy verecek olan MHP'ye mühür vuracak." dedi.
Bakan Çavuşoğlu: Rusya ve İran'ın rejimi durdurması gerekiyor

                                    Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Esed rejiminin Doğu Guta’daki saldırılarına ilişkin, . Son zamanlarda rejimin ihlalleri çok arttı. Doğu Guta'da hava saldırıları kabul edilemez. Rusya ve İran'ın rejimi durdurması gerekiyor. İdlib'de terörist gruplar da var. Eli silahlı terör gruplarının başka yerlerden çıkmasına izin vermişlerdi. Şimdi onları gönderdikleri yerlere saldırıyorlar. Bu terör gruplarıyla mücadeleye birlikte devam edelim.” dedi.
Bakan Çavuşoğlu: Rusya ve İran'ın rejimi durdurması gerekiyor Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Esed rejiminin Doğu Guta’daki saldırılarına ilişkin, . Son zamanlarda rejimin ihlalleri çok arttı. Doğu Guta'da hava saldırıları kabul edilemez. Rusya ve İran'ın rejimi durdurması gerekiyor. İdlib'de terörist gruplar da var. Eli silahlı terör gruplarının başka yerlerden çıkmasına izin vermişlerdi. Şimdi onları gönderdikleri yerlere saldırıyorlar. Bu terör gruplarıyla mücadeleye birlikte devam edelim.” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan müjdeyi vermişti! Ödemeler bugün başladı

                                    Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, çiftçilere 2,5 milyar liralıkmazot-gübre destek ödemesine bugün başlandığını açıkladı.
Bakan Fakıbaba, mazot-gübre destekleme ödemelerine ilişkin yaptığı açıklamada, "Bilindiği üzere çiftçilerimizin üretim maliyetini azaltmak için mazot desteğini ilk kez 2003 yılında AK Parti olarak biz başlatmıştık. Gübre desteğini de 2005 yılında ilk kez doğrudan çiftçilerimize vermiştik. Şimdi de yeni bir ilke daha imza atarak çiftçilerimizin kullandığı mazotun yarısını ödemeye başlıyoruz" ifadesini kullandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan müjdeyi vermişti! Ödemeler bugün başladı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, çiftçilere 2,5 milyar liralıkmazot-gübre destek ödemesine bugün başlandığını açıkladı. Bakan Fakıbaba, mazot-gübre destekleme ödemelerine ilişkin yaptığı açıklamada, "Bilindiği üzere çiftçilerimizin üretim maliyetini azaltmak için mazot desteğini ilk kez 2003 yılında AK Parti olarak biz başlatmıştık. Gübre desteğini de 2005 yılında ilk kez doğrudan çiftçilerimize vermiştik. Şimdi de yeni bir ilke daha imza atarak çiftçilerimizin kullandığı mazotun yarısını ödemeye başlıyoruz" ifadesini kullandı.
Türkiye'nin yüzde 58'i mutlu, yüzde 73'ü umutlu

                                    Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2017 yılı yaşam memnuniyeti araştırması sonuçlarını paylaştı. Buna göre, mutlu olduğunu beyan eden bireylerin oranı 2016 yılında yüzde 61,3 iken 2017 yılında yüzde 58 oldu. Mutsuz olduğunu beyan eden bireylerin oranı ise yüzde 10,4'ten yüzde 11,1'e yükseldi.
Kadınlarda mutluluk oranı, 2016 yılında yüzde 64,5 iken 2017 yılında yüzde 62,4'e, erkeklerde bu oran yüzde 58,1'den yüzde 53,6'ya düştü. Yaş gruplarına göre mutluluk düzeyine bakıldığında, 2016 yılında en yüksek mutluluk oranı yüzde 65,1 ile 18-24 yaş grubunda iken 2017 yılında en yüksek mutluluk oranının yüzde 66,1 ile 65 ve üzeri yaş grubunda gerçekleştiği görüldü. En düşük mutluluk oranı ise 2017 yılında yüzde 53,1 ile 45-54 yaş grubunda gerçekleşti.
Türkiye'nin yüzde 58'i mutlu, yüzde 73'ü umutlu Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2017 yılı yaşam memnuniyeti araştırması sonuçlarını paylaştı. Buna göre, mutlu olduğunu beyan eden bireylerin oranı 2016 yılında yüzde 61,3 iken 2017 yılında yüzde 58 oldu. Mutsuz olduğunu beyan eden bireylerin oranı ise yüzde 10,4'ten yüzde 11,1'e yükseldi. Kadınlarda mutluluk oranı, 2016 yılında yüzde 64,5 iken 2017 yılında yüzde 62,4'e, erkeklerde bu oran yüzde 58,1'den yüzde 53,6'ya düştü. Yaş gruplarına göre mutluluk düzeyine bakıldığında, 2016 yılında en yüksek mutluluk oranı yüzde 65,1 ile 18-24 yaş grubunda iken 2017 yılında en yüksek mutluluk oranının yüzde 66,1 ile 65 ve üzeri yaş grubunda gerçekleştiği görüldü. En düşük mutluluk oranı ise 2017 yılında yüzde 53,1 ile 45-54 yaş grubunda gerçekleşti.
YouTube, TSK'nın paylaştığı videoyu tekrar erişime açtı

                                    Afrin'de bölgeye terörist ve silah taşıyan PKK/PYD’ye ait 30-40 araçlık konvoy, dün gece Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) bağlı kara ateş destek vasıtaları ile vuruldu. O ana ilişkin görüntüler Genelkurmay Başkanlığı tarafından paylaşıldı.
Genelkurmay Başkanlığı teröristlere ait konvoyun imha edilmesi ile ilgili görüntüleri resmi internet sitesinden ve sosyal medya hesabından paylaştı; ancak YouTube'un teröristlerin vurulduğu ana ilişkin görüntüleri sildiği görüldü. YouTube skandal kararından geri adım atarak TSK'nın videosunu tekrar erişime açtı.
YouTube, TSK'nın paylaştığı videoyu tekrar erişime açtı Afrin'de bölgeye terörist ve silah taşıyan PKK/PYD’ye ait 30-40 araçlık konvoy, dün gece Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) bağlı kara ateş destek vasıtaları ile vuruldu. O ana ilişkin görüntüler Genelkurmay Başkanlığı tarafından paylaşıldı. Genelkurmay Başkanlığı teröristlere ait konvoyun imha edilmesi ile ilgili görüntüleri resmi internet sitesinden ve sosyal medya hesabından paylaştı; ancak YouTube'un teröristlerin vurulduğu ana ilişkin görüntüleri sildiği görüldü. YouTube skandal kararından geri adım atarak TSK'nın videosunu tekrar erişime açtı.
Trabzonspor'dan resmi Katar açıklaması

                                    Sabah saatlerinde spor basını, Katar Emiri'nin Trabzonspor'un yüzde 50 hissesine talip olduğuna dair çıkan haberler, Kamuoyu Aydınlatma Platformunda kulüptarafından yapılan açıklamayla yalanladı.
Bordo-mavili kulübünün KAP'da yer alan açıklamasında, Sermaye Piyasası Kurulu düzenlemeleri ve ilgili mevzuatlar uyarınca bu nitelikteki kararların yönetim kurulu tarafından alınabileceği vurgulandı.
Trabzonspor'dan resmi Katar açıklaması Sabah saatlerinde spor basını, Katar Emiri'nin Trabzonspor'un yüzde 50 hissesine talip olduğuna dair çıkan haberler, Kamuoyu Aydınlatma Platformunda kulüptarafından yapılan açıklamayla yalanladı. Bordo-mavili kulübünün KAP'da yer alan açıklamasında, Sermaye Piyasası Kurulu düzenlemeleri ve ilgili mevzuatlar uyarınca bu nitelikteki kararların yönetim kurulu tarafından alınabileceği vurgulandı.
Yılmaz Vural dönemi sona erdi

                                    Spor Toto 1. Lig ekiplerinden Akın Çorap Giresunspor'da teknik direktör Yılmaz Vural ile yollar ayrıldı.
Kulüp başkanı Mustafa Bozbağ, yaptığı yazılı açıklamada, "Yılmaz hoca ile görüşerek yollarımızı ayırdık" ifadesini kullandı.
Bozbağ, hafta sonu deplasmanda oynayacakları Ümraniyespor maçına altyapı antrenörü Hakan Kurt ile çıkacaklarını kaydetti.
Yılmaz Vural dönemi sona erdi Spor Toto 1. Lig ekiplerinden Akın Çorap Giresunspor'da teknik direktör Yılmaz Vural ile yollar ayrıldı. Kulüp başkanı Mustafa Bozbağ, yaptığı yazılı açıklamada, "Yılmaz hoca ile görüşerek yollarımızı ayırdık" ifadesini kullandı. Bozbağ, hafta sonu deplasmanda oynayacakları Ümraniyespor maçına altyapı antrenörü Hakan Kurt ile çıkacaklarını kaydetti.
Ankara'da okuyan Kamerunlu öğrenci Atatürk'ü anlatan uygulama geliştirdi

                                    Türkiye'ye gelmeden önce Atatürk'e dair fazla bilgili olmadığını söyleyen Ankara Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü 2'nci sınıf öğrencisi Tumenta, "Ankara'ya geldiğimde bir arkadaşım Atatürk ile ilgili bir şeyler anlattı. İlgimi çekti. Okumalar yaptım kendisiyle ilgili. Okudukça hayranlığım arttı. Atatürk müthiş bir lider." dedi. Çevresindeki yabancı öğrencilerin de Atatürk hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilmesi için akıllı telefon uygulaması geliştirmeye karar verdiğini anlatan Tumenta, "6 ay uygulamayı yapmak için uğraştım. 2 gün önce uygulama Google Play Store'da aktif hale geldi. Uygulama içerisinde Atatürk'ün kim olduğunu anlatmaya çalışıyorum." diye konuştu.
Ankara'da okuyan Kamerunlu öğrenci Atatürk'ü anlatan uygulama geliştirdi Türkiye'ye gelmeden önce Atatürk'e dair fazla bilgili olmadığını söyleyen Ankara Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü 2'nci sınıf öğrencisi Tumenta, "Ankara'ya geldiğimde bir arkadaşım Atatürk ile ilgili bir şeyler anlattı. İlgimi çekti. Okumalar yaptım kendisiyle ilgili. Okudukça hayranlığım arttı. Atatürk müthiş bir lider." dedi. Çevresindeki yabancı öğrencilerin de Atatürk hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilmesi için akıllı telefon uygulaması geliştirmeye karar verdiğini anlatan Tumenta, "6 ay uygulamayı yapmak için uğraştım. 2 gün önce uygulama Google Play Store'da aktif hale geldi. Uygulama içerisinde Atatürk'ün kim olduğunu anlatmaya çalışıyorum." diye konuştu.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >