10 başlıkta Türkiye ve dünya gündemi

28 Şubat
28 Şubat

28 Şubat'ta Türkiye ve dünyada neler yaşandı? ÖSYM, 2018 YKS kılavuzunu yayınladı, Fernandao'nun cezası belli oldu... 10 başlıkta günü özetlediğimiz haberi inceleyin bonus videolarımızı izlemeyi unutmayın!

Bugün Türkiye ve dünya gündeminin dikkat çeken 10 başlığının listelendiği haberimizde, ÖSYM, 2018 YKS kılavuzunu yayınladı, Fernandao'nun cezası belli oldu... Türkiye ve dünyadaki önemli gelişmeleri sizin için derledik.

İşte GZT editörlerinin seçtiği günün öne çıkan 10 haber:

Dışişleri Bakanlığı'ndan ABD'ye Afrin yanıtı
Dışişleri Bakanlığı'ndan ABD'nin Afrin açıklamasına sert yanıt geldi. Açıklamada, "Karar, Doğu Guta başta olmak üzere, Suriye’de kötüleşen insani durum karşısında, acil insani yardım erişimine ve tıbbi amaçlı tahliyelere imkan sağlanması amacıyla çatışmaların gecikmeksizin durdurulması ve en az 30 gün süreyle insani ateşkes ilan edilmesi talebinde bulunmaktadır. Kararda atıf yapılan, insani durumun endişe yarattığı yerler arasında Afrin zikredilmemektedir" denildi.
Dışişleri Bakanlığı'ndan ABD'ye Afrin yanıtı Dışişleri Bakanlığı'ndan ABD'nin Afrin açıklamasına sert yanıt geldi. Açıklamada, "Karar, Doğu Guta başta olmak üzere, Suriye’de kötüleşen insani durum karşısında, acil insani yardım erişimine ve tıbbi amaçlı tahliyelere imkan sağlanması amacıyla çatışmaların gecikmeksizin durdurulması ve en az 30 gün süreyle insani ateşkes ilan edilmesi talebinde bulunmaktadır. Kararda atıf yapılan, insani durumun endişe yarattığı yerler arasında Afrin zikredilmemektedir" denildi.
ÖSYM, 2018 YKS kılavuzunu yayınladı
ÖSYM, 2018 YKS kılavuzunu internet sitesinde yayınladı.2017-2018 öğretim yılında ortaöğretim kurumlarının (lise veya dengi okullar, açık öğretim liseleri) son sınıfında okumakta olan öğrenciler; ortaöğretim kurumlarının son sınıflarında beklemeli durumda bulunanlar; ortaöğretim kurumlarını bitirmiş olanlar; ortaöğrenimlerini yurt dışında tamamlayıp durumları yukarıdakilerden birine uyanlar 2018-YKS'ye başvurabilecekler.
ÖSYM, 2018 YKS kılavuzunu yayınladı ÖSYM, 2018 YKS kılavuzunu internet sitesinde yayınladı.2017-2018 öğretim yılında ortaöğretim kurumlarının (lise veya dengi okullar, açık öğretim liseleri) son sınıfında okumakta olan öğrenciler; ortaöğretim kurumlarının son sınıflarında beklemeli durumda bulunanlar; ortaöğretim kurumlarını bitirmiş olanlar; ortaöğrenimlerini yurt dışında tamamlayıp durumları yukarıdakilerden birine uyanlar 2018-YKS'ye başvurabilecekler.
TSK'dan Afrin açıklaması: 2184 terörist etkisiz hale getirildi
Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, hudutlar ve bölgede güvenlik ve istikrarı sağlamak, Suriye'nin kuzeybatısındaki Afrin bölgesinde PYD/YPG/PKK/KCK ve DEAŞ'a mensup teröristleri etkisiz hale getirmek, dost ve kardeş bölge halkını bunların baskı ve zulmünden kurtarmak amacıyla 20 Ocak'ta başlatılan harekat sürüyor.Harekatın başlangıcından bu yana etkisiz hale getirilen terörist sayısı 2184 oldu.
TSK'dan Afrin açıklaması: 2184 terörist etkisiz hale getirildi Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, hudutlar ve bölgede güvenlik ve istikrarı sağlamak, Suriye'nin kuzeybatısındaki Afrin bölgesinde PYD/YPG/PKK/KCK ve DEAŞ'a mensup teröristleri etkisiz hale getirmek, dost ve kardeş bölge halkını bunların baskı ve zulmünden kurtarmak amacıyla 20 Ocak'ta başlatılan harekat sürüyor.Harekatın başlangıcından bu yana etkisiz hale getirilen terörist sayısı 2184 oldu.
Ortadoğu'nun en güçlü ordusu: Türk Silahlı Kuvvetleri
Dünyanın en güçlü ordularını tespit eden Global Firepower kuruluşu Orta Doğu'nun en güçlü ordularını seçti. Listenin ilk sırasında Türkiye bulunuyor. Dünyanın en prestijli ekonomi dergisi Forbes ise listeyi ilk sayfasından duyurdu. Türkiye'nin bu başarısı sürpriz olmadı. Ancak Bölgede değerlendirmeye tabi tutulan zengin Suudiler ve teknolojik gizemli İsrailliler de olunca, son 15 yıl içerisinde yapılan atılımlar ile bu noktaya gelen Türkiye için Orta Doğu'da elde edilen bu başarı oldukça önemli görünüyor.
Asker, mühimmat sayısı ile bütçe endeksinin oranlanmasıyla elde edilen sıralamada Türkiye, 80 milyar dolarlık sağlam bütçesi ve 356 bin kişilik ordusuyla önemli ülkelerin de bulunduğu listede 0.2491 puanla liderliğe ulaştı.
Ortadoğu'nun en güçlü ordusu: Türk Silahlı Kuvvetleri Dünyanın en güçlü ordularını tespit eden Global Firepower kuruluşu Orta Doğu'nun en güçlü ordularını seçti. Listenin ilk sırasında Türkiye bulunuyor. Dünyanın en prestijli ekonomi dergisi Forbes ise listeyi ilk sayfasından duyurdu. Türkiye'nin bu başarısı sürpriz olmadı. Ancak Bölgede değerlendirmeye tabi tutulan zengin Suudiler ve teknolojik gizemli İsrailliler de olunca, son 15 yıl içerisinde yapılan atılımlar ile bu noktaya gelen Türkiye için Orta Doğu'da elde edilen bu başarı oldukça önemli görünüyor. Asker, mühimmat sayısı ile bütçe endeksinin oranlanmasıyla elde edilen sıralamada Türkiye, 80 milyar dolarlık sağlam bütçesi ve 356 bin kişilik ordusuyla önemli ülkelerin de bulunduğu listede 0.2491 puanla liderliğe ulaştı.
Sinop açıklarında kuru yük gemisinde patlama
Sinop'un yaklaşık 15 mil açığında demirli bulunan kuru yük gemisinin kazan dairesinde gaz sıkışması sonucu patlama meydana geldi.
Patlamada ilk belirlemelere göre bir kişi yaşamını yitirdi, bir kişi yaralandı.
Deniz polisi botuyla gemiden alınan yaralı, Sinop Devlet Hastanesine kaldırıldı.
Sinop açıklarında kuru yük gemisinde patlama Sinop'un yaklaşık 15 mil açığında demirli bulunan kuru yük gemisinin kazan dairesinde gaz sıkışması sonucu patlama meydana geldi. Patlamada ilk belirlemelere göre bir kişi yaşamını yitirdi, bir kişi yaralandı. Deniz polisi botuyla gemiden alınan yaralı, Sinop Devlet Hastanesine kaldırıldı.
Fernandao'nun cezası belli oldu!
TFF'nin internet sitesinde yer alan açıklamada, Fenerbahçeli futbolcu Jose Fernandao'ya Süper Lig'de Beşiktaş ile yaptıkları karşılaşmada "Taraftarlara yönelik hareketi" nedeniyle 2 maç ceza verildiği açıklandı.
Fernandao'nun cezası belli oldu! TFF'nin internet sitesinde yer alan açıklamada, Fenerbahçeli futbolcu Jose Fernandao'ya Süper Lig'de Beşiktaş ile yaptıkları karşılaşmada "Taraftarlara yönelik hareketi" nedeniyle 2 maç ceza verildiği açıklandı.
Derbi sonrası o şarkıyı çalan kişi hakkında flaş karar!
Beşiktaş Basın Sözcüsü Metin Albayrak, Fenerbahçe derbisinin ardından statta yankılanan "Mini mini bir kuş" şarkısı hakkında açıklama yaptı.Beşiktaş Basın Sözcüsü Metin Albayrak derbi öncesi önemli açıklamalarda bulundu. TRT Spor'a konuşan Albayrak, "Mini mini bir kuş göndermesinden haberimiz yoktu. Anonsu yapan kişiyi işten çıkardık. Başkanımızda bu duruma çok sinirlendi" dedi.
Derbi sonrası o şarkıyı çalan kişi hakkında flaş karar! Beşiktaş Basın Sözcüsü Metin Albayrak, Fenerbahçe derbisinin ardından statta yankılanan "Mini mini bir kuş" şarkısı hakkında açıklama yaptı.Beşiktaş Basın Sözcüsü Metin Albayrak derbi öncesi önemli açıklamalarda bulundu. TRT Spor'a konuşan Albayrak, "Mini mini bir kuş göndermesinden haberimiz yoktu. Anonsu yapan kişiyi işten çıkardık. Başkanımızda bu duruma çok sinirlendi" dedi.
İspanyol efsanesi Quini hayatını kaybetti
"Quini" lakabıyla bilinen eski İspanyol forvet Enrique Castro, kalp krizi sonucu 68 yaşında hayatını kaybetti.
Ülkenin kuzeyindeki Gijon kentinde geçirdiği kalp krizi sonrası hastaneye kaldırılan Quini, müdahalelere rağmen kurtarılamadı.
İspanyol efsanesi Quini hayatını kaybetti "Quini" lakabıyla bilinen eski İspanyol forvet Enrique Castro, kalp krizi sonucu 68 yaşında hayatını kaybetti. Ülkenin kuzeyindeki Gijon kentinde geçirdiği kalp krizi sonrası hastaneye kaldırılan Quini, müdahalelere rağmen kurtarılamadı.
Tesla Model X dünyanın en hızlı arazi aracı oldu
Model X, Tesla’nın geliştirdiği SUV model bir elektrikli araç olarak karşımıza çıktı. Model S ile aynı zamanda tanıtılan elektriklinin martı kanat kapıları, çekiş özelliği vb. birçok radikal karardan dolayı üretimi 3 yıl kadar gecikti. İlk teslimatları Eylül 2015’te yapılan Model S’deki gibi bataryanın aracın tabanında bulunması araca dayanıklılık kazandırırken önde motor yerine boşluk olması da çarpışma sırasında oluşacak şiddeti emerek daha az hasar oluşturuyor.
Tesla Model X dünyanın en hızlı arazi aracı oldu Model X, Tesla’nın geliştirdiği SUV model bir elektrikli araç olarak karşımıza çıktı. Model S ile aynı zamanda tanıtılan elektriklinin martı kanat kapıları, çekiş özelliği vb. birçok radikal karardan dolayı üretimi 3 yıl kadar gecikti. İlk teslimatları Eylül 2015’te yapılan Model S’deki gibi bataryanın aracın tabanında bulunması araca dayanıklılık kazandırırken önde motor yerine boşluk olması da çarpışma sırasında oluşacak şiddeti emerek daha az hasar oluşturuyor.
Ay'da mobil ağ şebekesi kurulacak
Ay'da mobil ağ şebekesi kurulacak Vodafone, Nokia, Audi ve SpaceX, Ay'da GSM şebekesi kurmak üzere anlaşmaya vardı. GSM operatörü Vodafone, cep telefonu üreticisi Nokia, otomotiv şirketi Audi ile uzay mekiği ve roket üreticisi SpaceX, 2019 yılında Ay yüzeyinde 4G mobil iletişim şebekesi kurmak üzere anlaşmaya vardıklarını duyurdu. Proje için Ay yüzeyine yerleştirilecek hücresel iletişim aygıtları Nokia, keşif araçları ise Audi tarafından üretilecek. Şebekeyi oluşturacak 4G ağ teknolojisi ise Vodafone tarafından sağlanacak. Tüm donanım ve araçlar SpaceX roketleri ve mekikleriyle Ay'a ulaştırılacak.
Ay'da mobil ağ şebekesi kurulacak Ay'da mobil ağ şebekesi kurulacak Vodafone, Nokia, Audi ve SpaceX, Ay'da GSM şebekesi kurmak üzere anlaşmaya vardı. GSM operatörü Vodafone, cep telefonu üreticisi Nokia, otomotiv şirketi Audi ile uzay mekiği ve roket üreticisi SpaceX, 2019 yılında Ay yüzeyinde 4G mobil iletişim şebekesi kurmak üzere anlaşmaya vardıklarını duyurdu. Proje için Ay yüzeyine yerleştirilecek hücresel iletişim aygıtları Nokia, keşif araçları ise Audi tarafından üretilecek. Şebekeyi oluşturacak 4G ağ teknolojisi ise Vodafone tarafından sağlanacak. Tüm donanım ve araçlar SpaceX roketleri ve mekikleriyle Ay'a ulaştırılacak.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >