10 başlıkta Türkiye ve dünya gündemi

9 Mart
9 Mart

9 Mart'ta Türkiye ve dünyada neler yaşandı? Afrin ilçe merkezi sınırları içine girildi, Fikret Orman'dan Mertcan Çam iddialarına yanıt... 10 başlıkta günü özetlediğimiz haberi inceleyin!

Bugün Türkiye ve dünya gündeminin dikkat çeken 10 başlığının listelendiği haberimizde, Afrin ilçe merkezi sınırları içine girildi, Fikret Orman'dan Mertcan Çam iddialarına yanıt... Türkiye ve dünyadaki önemli gelişmeleri sizin için derledik.

İşte GZT editörlerinin seçtiği günün öne çıkan 10 haber:

Afrin ilçe merkezi sınırları içine girildi
Türk Silahlı Kuvvetleri ve Özgür Suriye Ordusu, Afrin'in Şavarighat El Caviz ve Melkiye köylerini YPG/PKK-DEAŞ'tan arındırarak, Afrin ilçe merkezi sınırları içine girdi. Harekatın başından itibaren etkisiz hale getirilen terörist sayısı 3149 olduğu açıklandı.
Afrin ilçe merkezi sınırları içine girildi Türk Silahlı Kuvvetleri ve Özgür Suriye Ordusu, Afrin'in Şavarighat El Caviz ve Melkiye köylerini YPG/PKK-DEAŞ'tan arındırarak, Afrin ilçe merkezi sınırları içine girdi. Harekatın başından itibaren etkisiz hale getirilen terörist sayısı 3149 olduğu açıklandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Afrin kuşatıldı, her an girebiliriz
Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti Genel Merkezi'ndeki AK Parti Siyaset Akademisi toplantısının açılışında konuşuyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan 'düzenleme' sözlerine değinerek: "İlahiyatçılarımızın, muteber alimlerimizin ise ya sesleri çıkmıyor ya da sesleri duyulmuyor. Ya da korkuyorlar. Niye korkuyorsun be kardeşim? Çıkacaksın gerçek neyse söyleyeceksin.Hiç kimsenin dinimizi böyle karikatürize etmeye hakkı yoktur. Biz dinde reform aramıyoruz. Haddimize mi?" dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Afrin kuşatıldı, her an girebiliriz Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti Genel Merkezi'ndeki AK Parti Siyaset Akademisi toplantısının açılışında konuşuyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan 'düzenleme' sözlerine değinerek: "İlahiyatçılarımızın, muteber alimlerimizin ise ya sesleri çıkmıyor ya da sesleri duyulmuyor. Ya da korkuyorlar. Niye korkuyorsun be kardeşim? Çıkacaksın gerçek neyse söyleyeceksin.Hiç kimsenin dinimizi böyle karikatürize etmeye hakkı yoktur. Biz dinde reform aramıyoruz. Haddimize mi?" dedi.
Ünlü oyuncu Ercan Yazgan'dan acı haber
Geçtiğimiz günlerde felç geçirerek hastaneye kaldırılan usta oyuncu Ercan Yazgan'dan acı haber geldi. Usta oyuncu, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Yazgan'ın tedavi gördüğü Saygı Hastanesi şu açıklamayı yaptı: ''Sanat dünyasının sevilen ismi Necip Ercan Yazgan, İskemik serebrovasküler hastalık tanısıyla hastanemiz nöroloji kliniğinde medikal tedavisi devam ederken 3 Mart 2018 tarihinde gelişen solunum yetmezliği nedeniyle hastanemiz yoğun bakım servisine kaldırılmış, yoğun bakım takibinde iken gelişen hipotansiyon, böbrek ve karaciğer yetmezliği ve bunların sonucunda oluşan çoklu organ yetmezliği nedeniyle bugün saat 23.05'te kalbi durmuş, yapılan tüm müdahelelere rağmen geri döndürülememiş olup 23.45'te hayata gözlerini yummuştur. Sanat dünyasına uzun yıllar hizmet etmiş böyle bir değerin kaybı için başta yakınları olmak üzere tüm sevenlerinin başı sağ olsun.''
Ünlü oyuncu Ercan Yazgan'dan acı haber Geçtiğimiz günlerde felç geçirerek hastaneye kaldırılan usta oyuncu Ercan Yazgan'dan acı haber geldi. Usta oyuncu, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Yazgan'ın tedavi gördüğü Saygı Hastanesi şu açıklamayı yaptı: ''Sanat dünyasının sevilen ismi Necip Ercan Yazgan, İskemik serebrovasküler hastalık tanısıyla hastanemiz nöroloji kliniğinde medikal tedavisi devam ederken 3 Mart 2018 tarihinde gelişen solunum yetmezliği nedeniyle hastanemiz yoğun bakım servisine kaldırılmış, yoğun bakım takibinde iken gelişen hipotansiyon, böbrek ve karaciğer yetmezliği ve bunların sonucunda oluşan çoklu organ yetmezliği nedeniyle bugün saat 23.05'te kalbi durmuş, yapılan tüm müdahelelere rağmen geri döndürülememiş olup 23.45'te hayata gözlerini yummuştur. Sanat dünyasına uzun yıllar hizmet etmiş böyle bir değerin kaybı için başta yakınları olmak üzere tüm sevenlerinin başı sağ olsun.''
Başbakan Binali Yıldırım: PKK'ya operasyonda Irak ile temas halindeyiz
Başbakan Binali Yıldırım, gündeme dair durum değerlendirmesinde bulundu. Yıldırım: "Kuzey Irak bölgesine ne zaman ihtiyaç duyulursa o zaman operasyon yapılıyor. Irak ile PKK'nın yok edilmesi konusunda yakın bir gelecekte daha iyi bir iş birliği gerçekleştirmiş oluruz. PKK'ya operasyonda Irak ile temas halindeyiz." dedi. Şeker fabrikalarının satışıyla ilgili de konuşan Yıldırım: "Özelleştirmede bütün çalışanların hakları sonuna kadar korunuyor. Bir fabrika üretim yapmazsa teminat mektubu var. Ciddi anlamda teminat alıyoruz. Nişasta bazlı şeker üretimini sıkı denetim altına alacağız. Şeker fabrika çalışanlarımız asla bir mağduriyet yaşamayacak." ifadelerini kullandı.
Başbakan Binali Yıldırım: PKK'ya operasyonda Irak ile temas halindeyiz Başbakan Binali Yıldırım, gündeme dair durum değerlendirmesinde bulundu. Yıldırım: "Kuzey Irak bölgesine ne zaman ihtiyaç duyulursa o zaman operasyon yapılıyor. Irak ile PKK'nın yok edilmesi konusunda yakın bir gelecekte daha iyi bir iş birliği gerçekleştirmiş oluruz. PKK'ya operasyonda Irak ile temas halindeyiz." dedi. Şeker fabrikalarının satışıyla ilgili de konuşan Yıldırım: "Özelleştirmede bütün çalışanların hakları sonuna kadar korunuyor. Bir fabrika üretim yapmazsa teminat mektubu var. Ciddi anlamda teminat alıyoruz. Nişasta bazlı şeker üretimini sıkı denetim altına alacağız. Şeker fabrika çalışanlarımız asla bir mağduriyet yaşamayacak." ifadelerini kullandı.
ABD Başkanı Trump ile Kuzey Kore lideri Kim mayıs ayında görüşecek
Güney Kore Ulusal Güvenlik Danışmanı Chung Eui-Yong, ABD'li yetkililerle görüşmesinin ardından Beyaz Saray'da basın açıklaması yaptı.
Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un ABD Başkanı Donald Trump'a gönderdiği ve içinde ABD Başkanı ile en kısa sürede görüşme beklentisinin de yer aldığı bir mektuptan bahseden Chung, "Başkan Trump, kalıcı bir şekilde (Kore Yarımadası'nın) nükleerden arındırılması amacına ulaşmak için mayıs ayında Kim Jong-un ile görüşeceğini söyledi." ifadesini kullandı.
ABD Başkanı Trump ile Kuzey Kore lideri Kim mayıs ayında görüşecek Güney Kore Ulusal Güvenlik Danışmanı Chung Eui-Yong, ABD'li yetkililerle görüşmesinin ardından Beyaz Saray'da basın açıklaması yaptı. Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un ABD Başkanı Donald Trump'a gönderdiği ve içinde ABD Başkanı ile en kısa sürede görüşme beklentisinin de yer aldığı bir mektuptan bahseden Chung, "Başkan Trump, kalıcı bir şekilde (Kore Yarımadası'nın) nükleerden arındırılması amacına ulaşmak için mayıs ayında Kim Jong-un ile görüşeceğini söyledi." ifadesini kullandı.
Trabzonspor Kulübü, olağanüstü genel kurula gidiyor
Bordo mavili kulübün yetkililerinden alınan bilgiye göre, dün akşam Mehmet Ali Yılmaz Tesisleri'nde yönetim kurulu üyeleri bir araya geldi. Toplantıda olağanüstü genel kurula gitme konusunda görüş birliğine varıldı. Genel kurulun nisan ayının ilk haftasında yapılmasının planlandığı ifade edildi. Bordo-mavili kulübün yönetim kurulunun aralık ayında görev süresi sona eriyordu.
Trabzonspor Kulübü, olağanüstü genel kurula gidiyor Bordo mavili kulübün yetkililerinden alınan bilgiye göre, dün akşam Mehmet Ali Yılmaz Tesisleri'nde yönetim kurulu üyeleri bir araya geldi. Toplantıda olağanüstü genel kurula gitme konusunda görüş birliğine varıldı. Genel kurulun nisan ayının ilk haftasında yapılmasının planlandığı ifade edildi. Bordo-mavili kulübün yönetim kurulunun aralık ayında görev süresi sona eriyordu.
Fikret Orman'dan Mertcan Çam iddialarına yanıt
Volvo ile yapılan sponsorluk anlaşmasının basın toplantısında konuşan Beşiktaş Başkanı Fikret Orman, Mertcan Çam'la ilgili iddialara yanıt verdi. Başkan Orman, bonservisi Trabzonspor'da olan Mertcan Çam'ın gelecek sezon için 885 bin dolar fesih bedeli ile Beşiktaş'a transfer olduğuna yönelik haberlere ise şu yanıtı verdi:



"Bizim 6 ay evvelden imzaları attırdığımız transferler oluyor, Vida'da olduğu gibi. Biz kendi stratejimize göre çalışıyoruz. Günü geldiği zaman bütün transferin içeriklerini, kimleri aldık, niçin aldık o zaman açıklarız."
Fikret Orman'dan Mertcan Çam iddialarına yanıt Volvo ile yapılan sponsorluk anlaşmasının basın toplantısında konuşan Beşiktaş Başkanı Fikret Orman, Mertcan Çam'la ilgili iddialara yanıt verdi. Başkan Orman, bonservisi Trabzonspor'da olan Mertcan Çam'ın gelecek sezon için 885 bin dolar fesih bedeli ile Beşiktaş'a transfer olduğuna yönelik haberlere ise şu yanıtı verdi: "Bizim 6 ay evvelden imzaları attırdığımız transferler oluyor, Vida'da olduğu gibi. Biz kendi stratejimize göre çalışıyoruz. Günü geldiği zaman bütün transferin içeriklerini, kimleri aldık, niçin aldık o zaman açıklarız."
Microsoft'tan güncel yazılım uyarısı: Siber saldırıların 6 trilyon zarar vermesi bekleniyor
Microsoft Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Murat Yılmaz, kamuda güncel yazılım kullanmama oranının yüzde 90'ın üzerinde olduğunu belirterek dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Türkiye ve toplum için yapılan işlerin önemli olduğunu ifade eden Yılmaz, "280 bine yakın öğretmene bilgisayar eğitimi verdik, 250 bin kişiye ücretsiz online yazılım geliştirme platformumuz Açık Akademi ile uygulama geliştirmeyi öğrettik. Bununla birlikte 20 bin çocuğa kodlama eğitimi verdik. İki binden fazla girişimciye, 'start-up'a Microsoft teknolojilerini kullanarak ürünleri geliştirip, yurt dışına satması için çalışıyoruz." diye konuştu.
Microsoft'tan güncel yazılım uyarısı: Siber saldırıların 6 trilyon zarar vermesi bekleniyor Microsoft Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Murat Yılmaz, kamuda güncel yazılım kullanmama oranının yüzde 90'ın üzerinde olduğunu belirterek dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Türkiye ve toplum için yapılan işlerin önemli olduğunu ifade eden Yılmaz, "280 bine yakın öğretmene bilgisayar eğitimi verdik, 250 bin kişiye ücretsiz online yazılım geliştirme platformumuz Açık Akademi ile uygulama geliştirmeyi öğrettik. Bununla birlikte 20 bin çocuğa kodlama eğitimi verdik. İki binden fazla girişimciye, 'start-up'a Microsoft teknolojilerini kullanarak ürünleri geliştirip, yurt dışına satması için çalışıyoruz." diye konuştu.
McAfee duyurdu: Türkiye'de finans kurumlarına siber saldırı düzenleniyor!
Bundan sekiz yıl önce Intel tarafından satın alınan Kaliforniya merkezli antivirüs üreticisi McAfee, Kuzey Koreli hacker grubu Hidden Cobra'nın Türkiye'deki finans kuruluşlarına saldırdığını duyurdu. McAfee Advanced Threat Research'ün yayınladığı rapor,saldırıları doğrular nitelikte. Üstelik saldırıda Adobe Flash'ta ortaya çıkan bir güvenlik açığının kullanıldığı da belirtilenler arasında. Agreement.docx'in kullanıldığı da belirtiliyor. Yapılan siber saldırılarla Türkiye'deki finans kuruluşlarının iç sistemlerine uzaktan erişim hedeflendiği ifade ediliyor.
McAfee duyurdu: Türkiye'de finans kurumlarına siber saldırı düzenleniyor! Bundan sekiz yıl önce Intel tarafından satın alınan Kaliforniya merkezli antivirüs üreticisi McAfee, Kuzey Koreli hacker grubu Hidden Cobra'nın Türkiye'deki finans kuruluşlarına saldırdığını duyurdu. McAfee Advanced Threat Research'ün yayınladığı rapor,saldırıları doğrular nitelikte. Üstelik saldırıda Adobe Flash'ta ortaya çıkan bir güvenlik açığının kullanıldığı da belirtilenler arasında. Agreement.docx'in kullanıldığı da belirtiliyor. Yapılan siber saldırılarla Türkiye'deki finans kuruluşlarının iç sistemlerine uzaktan erişim hedeflendiği ifade ediliyor.
Twitter mavi tik sistemini tüm kullanıcılara açıyor
Geçen yıl sonu onaylanmış hesaplar için başvuruları askıya alan Twitter, yepyeni bir planlamayla mavi tik rozetlerini tüm kullanıcılara açacağını duyurdu. Twitter, birkaç yıl önce onaylı hesapları tüm kullanıcılara açmış ve herkesin başvuru yapabilmesini sağlamıştı. Böylece ilk dönemlerde yalnızca moda, medya, yönetim ya da iş dünyası gibi alanlardaki kullanıcılara verilen rozetler genele yayılmıştı.
Twitter mavi tik sistemini tüm kullanıcılara açıyor Geçen yıl sonu onaylanmış hesaplar için başvuruları askıya alan Twitter, yepyeni bir planlamayla mavi tik rozetlerini tüm kullanıcılara açacağını duyurdu. Twitter, birkaç yıl önce onaylı hesapları tüm kullanıcılara açmış ve herkesin başvuru yapabilmesini sağlamıştı. Böylece ilk dönemlerde yalnızca moda, medya, yönetim ya da iş dünyası gibi alanlardaki kullanıcılara verilen rozetler genele yayılmıştı.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >