10 başlıkta Türkiye ve dünya gündemi

16 Mart
16 Mart

16 Mart'ta Türkiye ve dünyada neler yaşandı? HDP'li Aysel Tuğluk'a 10 yıl hapis cezası verildi, İngiltere Türk vatandaşlarına verdiği süresiz oturum hakkını kaldırdı... 10 başlıkta günü özetlediğimiz haberi inceleyin!

Bugün Türkiye ve dünya gündeminin dikkat çeken 10 başlığının listelendiği haberimizde, HDP'li Aysel Tuğluk'a 10 yıl hapis cezası verildi, İngiltere Türk vatandaşlarına verdiği süresiz oturum hakkını kaldırdı... Türkiye ve dünyadaki önemli gelişmeleri sizin için derledik.

İşte GZT editörlerinin seçtiği günün öne çıkan 10 haber:

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Mümbiç'e yöneleceğiz
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Erzurum 6. Olağan İl Kongresi öncesinde konuştu. Erdoğan: "Mümbiç'e yöneleceğiz. Amerika yeni bir yöntem önermişti. Yeni gelen kadronun nasıl bir yol izleyeceğini bilemiyoruz. Amerika Mümbiç'te niye vardı? DEAŞ'ı kovmak için. Şu anda var mı? Sayın Başkan bana yok dedi. PYD/YPG var. Onları 3 ayda çıkarırız." dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Mümbiç'e yöneleceğiz Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Erzurum 6. Olağan İl Kongresi öncesinde konuştu. Erdoğan: "Mümbiç'e yöneleceğiz. Amerika yeni bir yöntem önermişti. Yeni gelen kadronun nasıl bir yol izleyeceğini bilemiyoruz. Amerika Mümbiç'te niye vardı? DEAŞ'ı kovmak için. Şu anda var mı? Sayın Başkan bana yok dedi. PYD/YPG var. Onları 3 ayda çıkarırız." dedi.
HDP'li Aysel Tuğluk'a 10 yıl hapis cezası verildi
Eski HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk’un “terör örgütü yöneticisi olmak” suçundan yargılandığı davada karar açıklandı. Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada Tuğluk’a 10 yıl hapis cezası verildi.
HDP'li Aysel Tuğluk'a 10 yıl hapis cezası verildi Eski HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk’un “terör örgütü yöneticisi olmak” suçundan yargılandığı davada karar açıklandı. Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada Tuğluk’a 10 yıl hapis cezası verildi.
İnsanlığın unutulduğu yer Doğu Guta'da 40 sivil daha yaşamını yitirdi
Rejim güçleri ve destekçisi Rusya, Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulunun (BMGK) ateşkes kararına rağmen Doğu Guta'yı vurmaya devam ediyor.Rejim ve destekçilerine ait savaş uçakları, muhaliflerin kontrolündeki Doğu Guta'da yer alan Kefer Batna beldesinde ana yoldaki bir pazar yerini bombaladı. Doğu Guta'nın iç kısımlarına kaçmaya çalışan insanlar ile gıda bulmak için pazara giden kişilerin bulunması nedeniyle kalabalık olan pazar yerine yönelik saldırıda en 40 sivil yaşamını yitirirken, yüzlerce sivil de yaralandı.
İnsanlığın unutulduğu yer Doğu Guta'da 40 sivil daha yaşamını yitirdi Rejim güçleri ve destekçisi Rusya, Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulunun (BMGK) ateşkes kararına rağmen Doğu Guta'yı vurmaya devam ediyor.Rejim ve destekçilerine ait savaş uçakları, muhaliflerin kontrolündeki Doğu Guta'da yer alan Kefer Batna beldesinde ana yoldaki bir pazar yerini bombaladı. Doğu Guta'nın iç kısımlarına kaçmaya çalışan insanlar ile gıda bulmak için pazara giden kişilerin bulunması nedeniyle kalabalık olan pazar yerine yönelik saldırıda en 40 sivil yaşamını yitirirken, yüzlerce sivil de yaralandı.
TSK havadan Afrin'e bildiri attı: Sizi kalkan yapanlara izin vermeyin
Türk Silahlı Kuvvetlerince, Zeytin Dalı Harekatı'nın başlangıcından bu yana 3530 teröristin etkisiz hale getirildiği bildirildi. TSK ve ÖSO, Afrin'in güneyindeki Cinderes beldesine bağlı Yukarı Meski ve Aşağı Meski köyleri ile Afrin'in batısındaki Racu beldesine bağlı Şeyh Bilal, kuzeydoğusundaki Şeran beldesine bağlı Küçük Meydan, güneybatısındaki Cinderes beldesine bağlı Kurdane köyleri ve stratejik öneme sahip 801, 524 ve 544 rakımlı tepeleri YPG/PKK-DEAŞ'tan arındırdı.
TSK havadan Afrin'e bildiri attı: Sizi kalkan yapanlara izin vermeyin Türk Silahlı Kuvvetlerince, Zeytin Dalı Harekatı'nın başlangıcından bu yana 3530 teröristin etkisiz hale getirildiği bildirildi. TSK ve ÖSO, Afrin'in güneyindeki Cinderes beldesine bağlı Yukarı Meski ve Aşağı Meski köyleri ile Afrin'in batısındaki Racu beldesine bağlı Şeyh Bilal, kuzeydoğusundaki Şeran beldesine bağlı Küçük Meydan, güneybatısındaki Cinderes beldesine bağlı Kurdane köyleri ve stratejik öneme sahip 801, 524 ve 544 rakımlı tepeleri YPG/PKK-DEAŞ'tan arındırdı.
İngiltere Türk vatandaşlarına verdiği süresiz oturum hakkını kaldırdı
İngiltere İçişleri Bakanlığı, Ankara Anlaşması çerçevesinde Türk vatandaşlarına verdiği süresiz oturum hakkını bugün itibari ile kaldırdı. Artık sadece uzatma vizesi verilecek.
İngiltere İçişleri Bakanlığı, Ankara Anlaşması çerçevesinde Türk vatandaşlarına verdiği süresiz oturum hakkını kaldırdı.
İngiltere Türk vatandaşlarına verdiği süresiz oturum hakkını kaldırdı İngiltere İçişleri Bakanlığı, Ankara Anlaşması çerçevesinde Türk vatandaşlarına verdiği süresiz oturum hakkını bugün itibari ile kaldırdı. Artık sadece uzatma vizesi verilecek. İngiltere İçişleri Bakanlığı, Ankara Anlaşması çerçevesinde Türk vatandaşlarına verdiği süresiz oturum hakkını kaldırdı.
Astana’da Suriye konulu dışişleri bakanları toplantısı sona erdi
Kazakistan'ın başkenti Astana'da Suriye konulu dışişleri bakanları toplantısı sona erdi. Toplantıya Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ve İran Dışişleri Bakanı Zarif ve Kazakistan Dışişleri Bakanı Kayrat Abdrahmanov katıldı. Kazakistan'ın başkenti Astana'da Suriye konulu dışişleri bakanları toplantısı sona erdi. Çavuşoğlu, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. “Sadece Doğu Guta'da değil, her yerde siviller konusunda hassasiyetimiz var. Afrin'de de hassasiyetimizi sürdürüyoruz. Doğu Guta'da terörle mücadele etme bahanesiyle sivilleri öldürmeye karşıyız biz. Teröristleri etkisiz hale getirme konusunda özellikle sivillerin ağırlıklı yaşadığı noktalarda değişik stratejilerimiz olması gerekiyor. Siviller ve teröristleri ayrıştırmamız lazım.” ifadelerini kullandı.
Astana’da Suriye konulu dışişleri bakanları toplantısı sona erdi Kazakistan'ın başkenti Astana'da Suriye konulu dışişleri bakanları toplantısı sona erdi. Toplantıya Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ve İran Dışişleri Bakanı Zarif ve Kazakistan Dışişleri Bakanı Kayrat Abdrahmanov katıldı. Kazakistan'ın başkenti Astana'da Suriye konulu dışişleri bakanları toplantısı sona erdi. Çavuşoğlu, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. “Sadece Doğu Guta'da değil, her yerde siviller konusunda hassasiyetimiz var. Afrin'de de hassasiyetimizi sürdürüyoruz. Doğu Guta'da terörle mücadele etme bahanesiyle sivilleri öldürmeye karşıyız biz. Teröristleri etkisiz hale getirme konusunda özellikle sivillerin ağırlıklı yaşadığı noktalarda değişik stratejilerimiz olması gerekiyor. Siviller ve teröristleri ayrıştırmamız lazım.” ifadelerini kullandı.
Milli takımda aday kadro açıklandı
A Milli Futbol Takımının İrlanda Cumhuriyeti ve Karadağ maçları aday kadrosu, Türkiye Futbol Federasyonu’nun resmi internet sitesinden açıklandı. Kaleci: Okan Kocuk (İstanbulspor), Serkan Kırıntılı (Atiker Konyaspor), Volkan Babacan (Medipol Başakşehir)
Defans: Gökhan Gönül (Beşiktaş, Kaan Ayhan (Fortuna Düsseldorf, Mehmet Zeki Çelik (İstanbulspor), Çağlar Söyüncü (Freiburg), Ömer Toprak (Borussia Dortmund), Serdar Aziz (Galatasaray, Uğur Demirok (Trabzonspor), Hasan Ali Kaldırım (Fenerbahçe), Ömer Bayram (Teleset Mobilya Akhisarspor)
Orta saha: Abdülkadir Ömür (Trabzonspor), Cengiz Ünder (AS Roma), Emre Mor (RC Celta de Vigo), Serdar Gürler (Osmanlıspor FK), Emre Akbaba (Aytemiz Alanyaspor ), Mehmet Topal (Fenerbahçe), Oğuzhan Özyakup (Beşiktaş), Okay Yokuşlu (Trabzonspor), Selçuk İnan (Galatasaray), Yusuf Yazıcı (Trabzonspor), Hakan Çalhanoğlu (AC Milan), Yunus Mallı (Wolfsburg)
Forvet: Cenk Tosun (Everton FC), Enes Ünal (Villarreal CF)
Milli takımda aday kadro açıklandı A Milli Futbol Takımının İrlanda Cumhuriyeti ve Karadağ maçları aday kadrosu, Türkiye Futbol Federasyonu’nun resmi internet sitesinden açıklandı. Kaleci: Okan Kocuk (İstanbulspor), Serkan Kırıntılı (Atiker Konyaspor), Volkan Babacan (Medipol Başakşehir) Defans: Gökhan Gönül (Beşiktaş, Kaan Ayhan (Fortuna Düsseldorf, Mehmet Zeki Çelik (İstanbulspor), Çağlar Söyüncü (Freiburg), Ömer Toprak (Borussia Dortmund), Serdar Aziz (Galatasaray, Uğur Demirok (Trabzonspor), Hasan Ali Kaldırım (Fenerbahçe), Ömer Bayram (Teleset Mobilya Akhisarspor) Orta saha: Abdülkadir Ömür (Trabzonspor), Cengiz Ünder (AS Roma), Emre Mor (RC Celta de Vigo), Serdar Gürler (Osmanlıspor FK), Emre Akbaba (Aytemiz Alanyaspor ), Mehmet Topal (Fenerbahçe), Oğuzhan Özyakup (Beşiktaş), Okay Yokuşlu (Trabzonspor), Selçuk İnan (Galatasaray), Yusuf Yazıcı (Trabzonspor), Hakan Çalhanoğlu (AC Milan), Yunus Mallı (Wolfsburg) Forvet: Cenk Tosun (Everton FC), Enes Ünal (Villarreal CF)
Cengiz Ünder'in rakibi Messi oldu
UEFA Şampiyonlar Ligi'nde çeyrek final eşleşmeleri belli oldu. Temsilcimiz Cengiz Ünder'in forma giydiği Roma, Barcelona'nın rakibi oldu. Geçen yılın finalistleri Real Madrid ile Juventus ise bu kez çeyrek finalde eşleşti.UEFA Şampiyonlar Ligi'nin çeyrek final eşleşmeleri şöyle:
Barcelona (İspanya)-Roma (İtalya)
Sevilla (İspanya)-Bayern Münih (Almanya)
Juventus (İtalya)-Real Madrid (İspanya)
Liverpool (İngiltere)-Manchester City (İngiltere)
Cengiz Ünder'in rakibi Messi oldu UEFA Şampiyonlar Ligi'nde çeyrek final eşleşmeleri belli oldu. Temsilcimiz Cengiz Ünder'in forma giydiği Roma, Barcelona'nın rakibi oldu. Geçen yılın finalistleri Real Madrid ile Juventus ise bu kez çeyrek finalde eşleşti.UEFA Şampiyonlar Ligi'nin çeyrek final eşleşmeleri şöyle: Barcelona (İspanya)-Roma (İtalya) Sevilla (İspanya)-Bayern Münih (Almanya) Juventus (İtalya)-Real Madrid (İspanya) Liverpool (İngiltere)-Manchester City (İngiltere)
Apple, İran'ı engelledi
ABD'li bilgisayar ve elektronik şirketi Apple'ın, şirketin uygulama marketi App Store'a İran'dan girişleri engellediği bildirildi.
İran devlet televizyonu IRIB'ın haberine göre, ABD'li şirket, İranlı kullanıcılarınşirketin mobil uygulama marketi App Store'a erişimlerini engelledi.
Apple, İran'ı engelledi ABD'li bilgisayar ve elektronik şirketi Apple'ın, şirketin uygulama marketi App Store'a İran'dan girişleri engellediği bildirildi. İran devlet televizyonu IRIB'ın haberine göre, ABD'li şirket, İranlı kullanıcılarınşirketin mobil uygulama marketi App Store'a erişimlerini engelledi.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci'den açıklama: UBER'in vatandaşta karşılığı var
Dünya genelinde 300 şehirde aktif olarak kullanılan UBER, kapsama alanını genişletmek ve daha iyi hizmet verebilmek için çalışmalara devam ediyor. Ancak bu servis özellikle son dönemlerde ülkemizde ne yazık ki yaşanan taksici gerilimiyle gündeme geliyor. Taksiciler ve UBER sürücüleri arasındaki gerilim tırmanmaya devam ederken, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, konuyla alakalı açıklama yaparak UBER hizmetinin vatandaşta karşılığı olduğunu ve taksici esnafının kendini sorgulaması gerektiğini bildirdi. Yani esasında Tüfenkci bir kez daha UBER'in tercih edilme sebeplerinin taksiciler tarafından iyice kavranması gerektiğini vurguluyor.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci'den açıklama: UBER'in vatandaşta karşılığı var Dünya genelinde 300 şehirde aktif olarak kullanılan UBER, kapsama alanını genişletmek ve daha iyi hizmet verebilmek için çalışmalara devam ediyor. Ancak bu servis özellikle son dönemlerde ülkemizde ne yazık ki yaşanan taksici gerilimiyle gündeme geliyor. Taksiciler ve UBER sürücüleri arasındaki gerilim tırmanmaya devam ederken, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, konuyla alakalı açıklama yaparak UBER hizmetinin vatandaşta karşılığı olduğunu ve taksici esnafının kendini sorgulaması gerektiğini bildirdi. Yani esasında Tüfenkci bir kez daha UBER'in tercih edilme sebeplerinin taksiciler tarafından iyice kavranması gerektiğini vurguluyor.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >