10 başlıkta Türkiye ve dünya gündemi

27 Mart Türkiye ve dünya gündemi
27 Mart Türkiye ve dünya gündemi

27 Mart'ta Türkiye ve dünyada neler yaşandı? MHP Lideri Devlet Bahçeli'den Çipras'a çok sert yanıt geldi, Aybüke Öğretmen'in faili Batman'da düzenlenen operasyonda etkisiz hale getirildi ve metro istasyonundaki kazayla ilgili İBB açıklama yaptı. 10 başlıkta günü özetlediğimiz haberi inceleyin!

Bugün Türkiye ve dünya gündeminin dikkat çeken 10 başlığının listelendiği haberimizde, MHP Lideri Devlet Bahçeli'den Çipras'a çok sert yanıt geldi, Aybüke Öğretmen'in faili Batman'da düzenlenen operasyonda etkisiz hale getirildi ve metro istasyonundaki kazayla ilgili İBB açıklama yaptı. 10 başlıkta günü özetlediğimiz haberi inceleyin!

MHP lideri Bahçeli: Denizin dibi bugünkü boş konuşanların dedeleri ile dolup taşmaktadır
Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında konuştu. Bahçeli, "Çipras kaleyi boş zannetmiş olacak ki, bu zat Brüksel'deki AB zirvesi sonrası Türkiye'nin Ege'de sıcak temas yaratmak istediğini yüzü kızarmadan dile getirmiştir. Türkiye'ye aba altından sopa göstermeye cüret göstermiştir. Geçmişte nereye ve kimlerin göğsüne milli onurun kurşun sıktığını dünya alem bilmekte, denizin dibi bugünkü boş konuşanların dedeleri ile dolup taşmaktadır." dedi.
MHP lideri Bahçeli: Denizin dibi bugünkü boş konuşanların dedeleri ile dolup taşmaktadır Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında konuştu. Bahçeli, "Çipras kaleyi boş zannetmiş olacak ki, bu zat Brüksel'deki AB zirvesi sonrası Türkiye'nin Ege'de sıcak temas yaratmak istediğini yüzü kızarmadan dile getirmiştir. Türkiye'ye aba altından sopa göstermeye cüret göstermiştir. Geçmişte nereye ve kimlerin göğsüne milli onurun kurşun sıktığını dünya alem bilmekte, denizin dibi bugünkü boş konuşanların dedeleri ile dolup taşmaktadır." dedi.
Tel Rıfatlılar Türkiye'den yardım istiyor
Azez'de faaliyetlerini sürdüren Tel Rıfat yerel meclisi başkanı Mahmut Allito, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "PKK 2016'da bölgeyi ele geçirdi. 50'den fazla köy PKK'nın saldırıları sonucu işgal edildi. Yoğun saldırılar sonucu aileler, Türkiye sınırına göç etmek zorunda kaldı. Terör örgütü Tel Rıfat'ı ele geçirdi. Bölgeden yaklaşık 250 bin sivil göç etmek zorunda kaldı." dedi.
Tel Rıfatlılar Türkiye'den yardım istiyor Azez'de faaliyetlerini sürdüren Tel Rıfat yerel meclisi başkanı Mahmut Allito, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "PKK 2016'da bölgeyi ele geçirdi. 50'den fazla köy PKK'nın saldırıları sonucu işgal edildi. Yoğun saldırılar sonucu aileler, Türkiye sınırına göç etmek zorunda kaldı. Terör örgütü Tel Rıfat'ı ele geçirdi. Bölgeden yaklaşık 250 bin sivil göç etmek zorunda kaldı." dedi.
Aybüke öğretmenin kanı yerde kalmadı
Batman'da terör örgütü PKK'ya yönelik düzenlenen operasyonda etkisiz hale getirilen 3 teröristten İran uyruklu "Agit" kod adlı teröristin birçok saldırının faili olduğu belirlendi. Teröristin, Kozluk ilçesinde öğretmen Şenay Aybüke Yalçın ve Çukurca Jandarma Karakol Komutanı Jandarma Astsubay Üstçavuş Yakup Akdağ ile 4 asker ve bir sivilin şehit düştüğü saldırılardaki bomba düzeneklerini hazırladığı açıklandı.
Aybüke öğretmenin kanı yerde kalmadı Batman'da terör örgütü PKK'ya yönelik düzenlenen operasyonda etkisiz hale getirilen 3 teröristten İran uyruklu "Agit" kod adlı teröristin birçok saldırının faili olduğu belirlendi. Teröristin, Kozluk ilçesinde öğretmen Şenay Aybüke Yalçın ve Çukurca Jandarma Karakol Komutanı Jandarma Astsubay Üstçavuş Yakup Akdağ ile 4 asker ve bir sivilin şehit düştüğü saldırılardaki bomba düzeneklerini hazırladığı açıklandı.
Savcıyı şehit eden silahı 'Avukat' vermiş
Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ı şehit eden terör örgütü DHKP-C üyelerine, saldırıda kullanılan silahı temin ettiği iddiasıyla aranan avukat Murat C. gözaltına alındı.
Savcıyı şehit eden silahı 'Avukat' vermiş Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ı şehit eden terör örgütü DHKP-C üyelerine, saldırıda kullanılan silahı temin ettiği iddiasıyla aranan avukat Murat C. gözaltına alındı.
Metro istasyonundaki kazayla ilgili İBB'den açıklama
Maslak'ta bulunan Ayazağa Metro İstasyonu'nun yürüyen merdivenlerinde geçtiğimiz ay meydana gelen kazayla ilgili İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden açıklama geldi.İBB'den yapılan açıklamada, "27 Şubat tarihinde saat 17.01'de bakıma alınan yürüyen merdivenin üst giriş tarafındaki yolcu girişini engelleyici bariyer, kimliği tespit edilemeyen bir kişi tarafından kaldırılarak kenara alınmıştır. Ardından bazı yolcular kullanıma kapalı ve bakım halinde olan, çalışmayan merdiveni kullanmaya başlamış ve yine bu yolculardan bazıları, yürüyen merdivenin çalışmadığını ve çıkış kısmının kapalı olduğunu fark edip geri dönerek sabit merdiveni kullanmışlardır. Fakat bazı yolcular yürümeye devam etmiş ve merdivenin çıkışında bulunan bariyerin de yine kimliği henüz belirlenemeyen vatandaşlar tarafından kaldırılması sonucu merdiveni kullanmışlardır. Belirli bir sayıda vatandaşın merdivende birikmesi sonrası revizyondaki merdivenin üzerindeki yük arttığı için merdiveni sabit tutan bağlantı elemanları kopmuş ve merdiven basamakları kaymaya başlamıştır. Bu esnada bir yolcumuz kopan basamaklar arasındaki boşluğa düşmüştür." denildi.
Metro istasyonundaki kazayla ilgili İBB'den açıklama Maslak'ta bulunan Ayazağa Metro İstasyonu'nun yürüyen merdivenlerinde geçtiğimiz ay meydana gelen kazayla ilgili İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden açıklama geldi.İBB'den yapılan açıklamada, "27 Şubat tarihinde saat 17.01'de bakıma alınan yürüyen merdivenin üst giriş tarafındaki yolcu girişini engelleyici bariyer, kimliği tespit edilemeyen bir kişi tarafından kaldırılarak kenara alınmıştır. Ardından bazı yolcular kullanıma kapalı ve bakım halinde olan, çalışmayan merdiveni kullanmaya başlamış ve yine bu yolculardan bazıları, yürüyen merdivenin çalışmadığını ve çıkış kısmının kapalı olduğunu fark edip geri dönerek sabit merdiveni kullanmışlardır. Fakat bazı yolcular yürümeye devam etmiş ve merdivenin çıkışında bulunan bariyerin de yine kimliği henüz belirlenemeyen vatandaşlar tarafından kaldırılması sonucu merdiveni kullanmışlardır. Belirli bir sayıda vatandaşın merdivende birikmesi sonrası revizyondaki merdivenin üzerindeki yük arttığı için merdiveni sabit tutan bağlantı elemanları kopmuş ve merdiven basamakları kaymaya başlamıştır. Bu esnada bir yolcumuz kopan basamaklar arasındaki boşluğa düşmüştür." denildi.
Milli Savunma Bakanı Canikli'den S-400 açıklaması
Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, Türkiye'nin Rusya'da S-400 hava savunma sistemini almasının, ABD'den alınması planlanan F-35 savaş uçaklarının alınmasını etkilemeyeceğini söyledi.
Milli Savunma Bakanı Canikli'den S-400 açıklaması Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, Türkiye'nin Rusya'da S-400 hava savunma sistemini almasının, ABD'den alınması planlanan F-35 savaş uçaklarının alınmasını etkilemeyeceğini söyledi.
GetContact isimli rehber uygulaması neden tehlikeli?
Son birkaç haftadır hem Google Play hem de App Store üzerinde en fazla indirilen uygulamalardan biri GetContact. Kısa sürede popüler hale gelen bu uygulama, arkadaşlarınızın sizi hangi isimle rehberine kaydettiğini gösteriyor. Ancak bu tip uygulamaların büyük risk taşıdığını bilmekte yarar var. Zira rehbere erişim izni verilesi bilgilerin istenmeyen kişilerin eline geçmesinin önünü açıyor. Öncelikle bu sistemin nasıl çalıştığını öğrenmekte yarar var. Şöyle ki:
İlk etapta uygulamayı sisteme kurup bir hesap açılıyor. Daha sonrasında rehber erişimine izin verildiği anda kullanıcılar GetContact'ın ortak havuzuna dahil oluyor. Akabinde numarayla sorgulama yapıldığında bu uygulamayı indiren ve hesap açan kişilerin numaraları nasıl kaydettiği görülebiliyor. Sistem esasında basit bir çalışma mekanizmasına sahip. Ancak sorun da tam olarak bu noktada başlıyor. Çünkü ortakhavuza dahil olunduğunda otomatik olarak numaralar ve kişi bilgileri üçüncü parti bu uygulamanın kullanımına açılmış oluyor.
GetContact isimli rehber uygulaması neden tehlikeli? Son birkaç haftadır hem Google Play hem de App Store üzerinde en fazla indirilen uygulamalardan biri GetContact. Kısa sürede popüler hale gelen bu uygulama, arkadaşlarınızın sizi hangi isimle rehberine kaydettiğini gösteriyor. Ancak bu tip uygulamaların büyük risk taşıdığını bilmekte yarar var. Zira rehbere erişim izni verilesi bilgilerin istenmeyen kişilerin eline geçmesinin önünü açıyor. Öncelikle bu sistemin nasıl çalıştığını öğrenmekte yarar var. Şöyle ki: İlk etapta uygulamayı sisteme kurup bir hesap açılıyor. Daha sonrasında rehber erişimine izin verildiği anda kullanıcılar GetContact'ın ortak havuzuna dahil oluyor. Akabinde numarayla sorgulama yapıldığında bu uygulamayı indiren ve hesap açan kişilerin numaraları nasıl kaydettiği görülebiliyor. Sistem esasında basit bir çalışma mekanizmasına sahip. Ancak sorun da tam olarak bu noktada başlıyor. Çünkü ortakhavuza dahil olunduğunda otomatik olarak numaralar ve kişi bilgileri üçüncü parti bu uygulamanın kullanımına açılmış oluyor.
Uber'in ölümlü kazası Vali'yi sinirlendirdi: Sonlandırın!
ABD'nin Arizona eyaletinde testleri gerçekleştirilen Uber sürücüsüz aracının, bir kadına çarparak öldürmesi, şirketin büyük bir tepki almasına neden oldu.Geçtiğimiz hafta yaşanan ölümcül kaza sonrasında şirketten yapılan açıklamada ABD’nin Tempe, Pittsburgh, San Francisco kentlerinde ve Kanada’nın bazı kentlerinde sürücüsüz araç testlerinin askıya alındığı duyurulmuştu.Şimdi de Arizona eyalet valisi Doug Ducey, Uber CEO’su Dara Khosrowshahi’ye bir mektup göndererek sürücüsüz araçlarla ilgili denemelerinin sonlandırılmasını istedi. Vali’nin Uber CEO’suna yazdığı mektupta en dikkat çeken nokta ise''sürücüsüz aracın güvenlik standartlarının karşılanması noktasında büyük bir başarısızlığa uğradığını gösterdi'' cümlesi oldu.
Uber'in ölümlü kazası Vali'yi sinirlendirdi: Sonlandırın! ABD'nin Arizona eyaletinde testleri gerçekleştirilen Uber sürücüsüz aracının, bir kadına çarparak öldürmesi, şirketin büyük bir tepki almasına neden oldu.Geçtiğimiz hafta yaşanan ölümcül kaza sonrasında şirketten yapılan açıklamada ABD’nin Tempe, Pittsburgh, San Francisco kentlerinde ve Kanada’nın bazı kentlerinde sürücüsüz araç testlerinin askıya alındığı duyurulmuştu.Şimdi de Arizona eyalet valisi Doug Ducey, Uber CEO’su Dara Khosrowshahi’ye bir mektup göndererek sürücüsüz araçlarla ilgili denemelerinin sonlandırılmasını istedi. Vali’nin Uber CEO’suna yazdığı mektupta en dikkat çeken nokta ise''sürücüsüz aracın güvenlik standartlarının karşılanması noktasında büyük bir başarısızlığa uğradığını gösterdi'' cümlesi oldu.
Millilerimiz tarih yazdı!
2017-2018 UEFA 19 Yaş Altı Avrupa Şampiyonası Elit Tur 7. Grup'un 3. ve son maçında Bosna Hersek'i 2-1 yenen Türkiye, Avrupa Şampiyonası Finalleri'nde mücadele etme hakkı kazandı.
Danimarka'nın Randers şehrindeki Vorup Stadı'nda yapılan karşılamada ay-yıldızlı ekibin gollerini 11. dakikada Güven Yalçın, 44. dakikada Muhayer Oktay kaydetti. Bosna Hersek'in tek golünü ise 34. dakikada Enio Zilic attı.
Millilerimiz tarih yazdı! 2017-2018 UEFA 19 Yaş Altı Avrupa Şampiyonası Elit Tur 7. Grup'un 3. ve son maçında Bosna Hersek'i 2-1 yenen Türkiye, Avrupa Şampiyonası Finalleri'nde mücadele etme hakkı kazandı. Danimarka'nın Randers şehrindeki Vorup Stadı'nda yapılan karşılamada ay-yıldızlı ekibin gollerini 11. dakikada Güven Yalçın, 44. dakikada Muhayer Oktay kaydetti. Bosna Hersek'in tek golünü ise 34. dakikada Enio Zilic attı.
UEFA resmen açıkladı! Şampiyonlar Ligi'nde kural değişti
UEFA, gerçekleştirdiği turnuvalar kapsamında 2018-2019 sezonu için önemli kararlar aldı. Alexander Caferin’in başkanlığa gelmesiyle bir yenilenme sürecinde olan UEFA, resmi sitesinden yaptığı açıklamalarda önümüzdeki sezondan itibaren Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi’nde değişiklikler yaşanacağını açıkladı.
4. oyuncu değiştirilebilecek
UEFA’nın aldığı en radikal karar olarak oyuncu değişikliği sayısında yapılan yenilikler dikkat çekiyor. Buna göre 2018-2019 sezonundan itibaren takımlar, Avrupa kupalarında uzatmaya giden mücadelelerde bir oyuncu değiştirme hakkına daha sahip olacak. Yani söz konusu müsabakalarda 3 yerine 4 oyuncu değişikliği yapılabilecek. 21.45 tarih olduŞampiyonlar Ligi’nde maçların başlama saati olan 21.45 uygulaması da önümüzdeki sezon sona erecek. Avrupa saatine göre 18.55 ve 21.00 olarak belirlenen yeni saatler Türkiye’yi ise olumsuz etkileyecek. Yapılan değişikliğe göre Şampiyonlar Ligi maçları Türkiye’de artık 23.00 veya 00.00’da oynanacak.
UEFA resmen açıkladı! Şampiyonlar Ligi'nde kural değişti UEFA, gerçekleştirdiği turnuvalar kapsamında 2018-2019 sezonu için önemli kararlar aldı. Alexander Caferin’in başkanlığa gelmesiyle bir yenilenme sürecinde olan UEFA, resmi sitesinden yaptığı açıklamalarda önümüzdeki sezondan itibaren Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi’nde değişiklikler yaşanacağını açıkladı. 4. oyuncu değiştirilebilecek UEFA’nın aldığı en radikal karar olarak oyuncu değişikliği sayısında yapılan yenilikler dikkat çekiyor. Buna göre 2018-2019 sezonundan itibaren takımlar, Avrupa kupalarında uzatmaya giden mücadelelerde bir oyuncu değiştirme hakkına daha sahip olacak. Yani söz konusu müsabakalarda 3 yerine 4 oyuncu değişikliği yapılabilecek. 21.45 tarih olduŞampiyonlar Ligi’nde maçların başlama saati olan 21.45 uygulaması da önümüzdeki sezon sona erecek. Avrupa saatine göre 18.55 ve 21.00 olarak belirlenen yeni saatler Türkiye’yi ise olumsuz etkileyecek. Yapılan değişikliğe göre Şampiyonlar Ligi maçları Türkiye’de artık 23.00 veya 00.00’da oynanacak.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >