10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü, bu yıl "Psikolojik İlk Yardım" temasıyla kutlanacak

Ruh Sağlığı Federasyonu projesi olan 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü, her yıl tüm dünyada aynı amaçta, farklı temalarla kutlanıyor.

10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü, ruh sağlığı ve ruh hastalıklarını toplumda anlaşılır kılıp farkındalığını arttırmak amacıyla 1992 yılından bu yana her yıl 10 Ekim'de kutlanıyor. Bazı durumlarda beden sağlığından çok daha önem arz eder ruh sağlığı… Beden sağlığının ruh sağlığını etkilemesi gibi, tam aksi durumlar da gerçekleşebiliyor kimi zaman. Beden hastalığı olanların ciddi ruh sağlığı sorunlarıyla karşılaşma riski de oldukça yüksek. Ciddi bedensel hastalıklar insanda belirsizlik, gelecek endişesi, umutsuzluk, ağrı, tedaviye alışma ve başkasına bağımlı olma korkusu gibi problemler yaratabiliyor. 10 Ekim günü ile, ruh hastalıkları ve belirtilerini anlaşılır kılmak amaçlanıyor.
Farkındalık yaratmak amaçlanıyor

                                    Her yıl farklı bir temayla işlenen ruh sağlığı günü, toplumda ruh sağlığı konusunda farkındalık yaratıp bilgi ve anlayışın artmasını sağlamak, kişinin ruh sağlığını ve yaşam işlevlerini koruyup desteklemek amacıyla kutlanıyor.
Farkındalık yaratmak amaçlanıyor Her yıl farklı bir temayla işlenen ruh sağlığı günü, toplumda ruh sağlığı konusunda farkındalık yaratıp bilgi ve anlayışın artmasını sağlamak, kişinin ruh sağlığını ve yaşam işlevlerini koruyup desteklemek amacıyla kutlanıyor.
Her yıl farklı temada kutlanıyor

                                    10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü, bu yıl "Psikolojik İlk Yardım" temasıyla kutlanacak.
2009 yılı gündemi - “Ruh Sağlığında Birinci Basamak Sağlık Hizmeti: Tedavinin Geliştirilmesi ve Ruh Sağlığının İyileştirilmesi ”
2008 yılı gündemi - “Ruh Sağlığının Küresel Öncelik Haline Getirilmesi”
2007 yılı gündemi - “Değişen Dünyada Ruh Sağlığı: Kültür ve Kimlik Farklılıklarının Etkileri”
2006 yılı gündemi - “Ruh Hastalıkları ve İntihar: Farkındalık Oluşturma-Riskleri Azaltma”
2005 yılı gündemi - “Yaşam Boyu Beden ve Ruh Sağlığı”
2004 yılı gündemi - “Beden ve Ruh Sağlığı Arasındaki İlişki: Eşlik Eden Bozukluklar”
2003 yılı gündemi - “Çocuk ve Yetişkinlerde Duygusal ve Davranışsal Bozukluklar”
2002 yılı gündemi - “Çocuk ve Yetişkinlerde Şiddet ve Travmanın Etkileri” Dünya Sağlık Örgütü 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü nün konusunu “psikolojik ilk yardım” olarak belirledi.

Kaynak: wikipedia.org
Her yıl farklı temada kutlanıyor 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü, bu yıl "Psikolojik İlk Yardım" temasıyla kutlanacak. 2009 yılı gündemi - “Ruh Sağlığında Birinci Basamak Sağlık Hizmeti: Tedavinin Geliştirilmesi ve Ruh Sağlığının İyileştirilmesi ” 2008 yılı gündemi - “Ruh Sağlığının Küresel Öncelik Haline Getirilmesi” 2007 yılı gündemi - “Değişen Dünyada Ruh Sağlığı: Kültür ve Kimlik Farklılıklarının Etkileri” 2006 yılı gündemi - “Ruh Hastalıkları ve İntihar: Farkındalık Oluşturma-Riskleri Azaltma” 2005 yılı gündemi - “Yaşam Boyu Beden ve Ruh Sağlığı” 2004 yılı gündemi - “Beden ve Ruh Sağlığı Arasındaki İlişki: Eşlik Eden Bozukluklar” 2003 yılı gündemi - “Çocuk ve Yetişkinlerde Duygusal ve Davranışsal Bozukluklar” 2002 yılı gündemi - “Çocuk ve Yetişkinlerde Şiddet ve Travmanın Etkileri” Dünya Sağlık Örgütü 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü nün konusunu “psikolojik ilk yardım” olarak belirledi. Kaynak: wikipedia.org
Her dört kişiden birinin problemi var

                                    Toplumun bütününü ilgilendiren bir sorun olan ruh sağlığı problemleri, tedavi edilmezse bireysel, toplumsal ve maddi kayba neden olur. Günümüzde insanların % 25'i (her dört kişiden biri) yaşamlarının bir döneminde mutlaka ruhsal bir probleme maruz kalıyor. 75 yaşına gelmiş kişiler arasında herhangi bir ruh hastalığı problemi yaşamış olanların oranı ise yarıdan daha fazla(% 50.8).
Her dört kişiden birinin problemi var Toplumun bütününü ilgilendiren bir sorun olan ruh sağlığı problemleri, tedavi edilmezse bireysel, toplumsal ve maddi kayba neden olur. Günümüzde insanların % 25'i (her dört kişiden biri) yaşamlarının bir döneminde mutlaka ruhsal bir probleme maruz kalıyor. 75 yaşına gelmiş kişiler arasında herhangi bir ruh hastalığı problemi yaşamış olanların oranı ise yarıdan daha fazla(% 50.8).
Toplumun büyük bir kısmını etkiliyor

                                    Araştırmalar gösteriyor ki, bugün dünya üzerinde 450 milyonu aşkın insanın ruhsal sorunlara sahip; 20 milyonu aşkın kişinin de ruhsal sorunlar nedeniyle yardım arayışı içinde.
Toplumun büyük bir kısmını etkiliyor Araştırmalar gösteriyor ki, bugün dünya üzerinde 450 milyonu aşkın insanın ruhsal sorunlara sahip; 20 milyonu aşkın kişinin de ruhsal sorunlar nedeniyle yardım arayışı içinde.
Peki, neler yapılabilir? 

                                    Ruh sağlığının iyileştirilmesinin önemine dair toplumda ve sağlık okullarında öğrenciler bilinçlendirilmeli.
Ruh sağlığı problemleri, ayrımcılık ve ön yargıya maruz kalmadan desteklenmeli. 
Hastalığın tedavi alanlarını geliştirip bu alanda eğitimli kişiler yetiştirilmeli.
Ruh sağlığı olan kimselerin toplumdan soyutlanmaması gerekiyor.
Peki, neler yapılabilir? Ruh sağlığının iyileştirilmesinin önemine dair toplumda ve sağlık okullarında öğrenciler bilinçlendirilmeli. Ruh sağlığı problemleri, ayrımcılık ve ön yargıya maruz kalmadan desteklenmeli. Hastalığın tedavi alanlarını geliştirip bu alanda eğitimli kişiler yetiştirilmeli. Ruh sağlığı olan kimselerin toplumdan soyutlanmaması gerekiyor.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >