10 kat daha dayanıklı yerli hidrojen yakıt pili geliştirildi

Hidrojen yakıt pilleri, geleneksel lityum pillerden 10 kat daha fazla enerji taşıyabiliyor.
Hidrojen yakıt pilleri, geleneksel lityum pillerden 10 kat daha fazla enerji taşıyabiliyor.

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinde yürütülen çalışmada, lityum bataryalardan 10 kata kadar daha fazla enerji elde edilebilen hidrojen yakıt pilleri üretildi. Bir otomobilin bin kilometre mesafe kat edebilmesini sağlayabilecek, insansız hava araçlarının havada kalma sürelerini 3 kata kadar uzatabilecek, askeri operasyonlarda kullanılabilecek hidrojen yakıt pilinin, evlerde hem elektrik üretilmesi hem de daha ucuz ve verimli ısınma sağlayabilmesi öngörülüyor.

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi'nde yürütülen çalışmada, yerli imkânlarla lityum bataryalardan 10 kata kadar daha fazla enerji üretebilen hidrojen yakıt pilleri geliştirildi.

Prof. Dr. Nejat Veziroğlu Temiz Enerji Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Vestel Savunma Sanayinin iş birliğinde, yaklaşık 15 yıldır devam eden Ar-Ge çalışmaları sonucunda, enerji yoğunluğu lityum bataryadan 10 kata kadar daha fazla, tamamen sessiz çalışan ve yüzde 50 verimle elektrik enerjisi elde edilebilen hidrojen yakıt pillerine ticari boyut kazandırıldı.

Niğde Ömer Halis Demir Üniversitesi laboratuvarlarında geliştiriliyor.n
Niğde Ömer Halis Demir Üniversitesi laboratuvarlarında geliştiriliyor.n

Tek şarjla bin kilometre yol gidilebilecek

Bir otomobilin bin kilometre mesafe kat edebilmesini sağlayabilecek, insansız hava araçlarının havada kalma sürelerini 3 kata kadar uzatabilecek, askeri operasyonlarda kullanılabilecek hidrojen yakıt pilinin, evlerde hem elektrik üretilmesi hem de daha ucuz ve verimli ısınma sağlayabilmesi öngörülüyor.

Yerli ve milli olarak üretiliyor

Makina Mühendisliği Bölüm Başkanı ve Merkez Müdürü Doç. Dr. Bora Timurkutluk, "Düşük ve yüksek sıcaklık yakıt pili sistem ve bileşenlerinin üretimi, testleri ve karakterizasyonlarına yönelik dünya çapında bir altyapıya sahibiz. Katı oksit yakıt pilinin kilit elemanı ve elektrik üreten birimi olan bu yapı, ticari boyutlarda yüksek oranda yerli ve milli olarak burada üretilmektedir. Diğer sistem bileşenleri ise Vestel Savunma Sanayi tarafından geliştirilmektedir." dedi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >