10 maddede Papa ile röportaj yapan efsane isim Halit Kıvanç

Papa ile röportaj yapan ilk müslüman gazeteci Halit Kıvanç'ın 10 maddede hayat hikayesi...
Papa ile röportaj yapan ilk müslüman gazeteci Halit Kıvanç'ın 10 maddede hayat hikayesi...

Halit Kıvanç, spikerlik ve sunuculuk denildiğinde akla ilk gelen isimlerin başında geliyor, 18 Şubat 1926'da İstanbul'da doğan Kıvanç, Türkiye'de mikrofon uzatmadığı hiç kimse kalmadı desek pekte yanılmış olmayız. Türkiye spikerlik tarihine ismini altın harflerle yazdıran Halit Kıvanç'ın 10 maddede hayatı.

Papa ile röportaj yapan ilk müslüman gazeteci, Pele ile röportaj yapan ilk gazeteci... Türkiye'nin televizyon ve radyodaki sesi olan Halit Kıvanç, günümüzde hala sunucu ve spikerlere yol gösteriyor...

Halit Kıvanç kimdir?
18 Şubat 1926'da İstanbul'da dünyaya gelen Halit Kıvanç, Pertevniyal Lisesi ve İstanbul Üniversitesi'nde eğitim gördü. Çalışkan bir öğrenci olan Halit Kıvanç, öğrencilik yıllarında Akbaba ve Şut dergilerinde yazı yazmaya başladı. Hukuk Fakültesi'ni tamamladı ve mezuniyetinden sonra 3 ay boyunca hakimlik yaptı.
Halit Kıvanç kimdir? 18 Şubat 1926'da İstanbul'da dünyaya gelen Halit Kıvanç, Pertevniyal Lisesi ve İstanbul Üniversitesi'nde eğitim gördü. Çalışkan bir öğrenci olan Halit Kıvanç, öğrencilik yıllarında Akbaba ve Şut dergilerinde yazı yazmaya başladı. Hukuk Fakültesi'ni tamamladı ve mezuniyetinden sonra 3 ay boyunca hakimlik yaptı.
Spikerliğin başlangıcı
Halit Kıvanç ilk yazılarını kaleme aldığında sporla ilgili bir yazısının içerisinde bir karikatüre yer verir. Bu karikatür o dönemde Galatasaray Lisesi'nde okumakta olan Abdi İpekçi'nin kaleminden çıkmıştır. İki ustanın yolları burada kesişir ve beraber yürüdükleri bir kariyere yelken açarlar.
Spikerliğin başlangıcı Halit Kıvanç ilk yazılarını kaleme aldığında sporla ilgili bir yazısının içerisinde bir karikatüre yer verir. Bu karikatür o dönemde Galatasaray Lisesi'nde okumakta olan Abdi İpekçi'nin kaleminden çıkmıştır. İki ustanın yolları burada kesişir ve beraber yürüdükleri bir kariyere yelken açarlar.
Türkiye'nin ilk günlük spor gazetesi
Halit Kıvanç, hukuk okumasına rağmen kariyerine bu yönde yön vermek istemez ve kariyerini gazetecilik üzerine yoğunlaştırır. Milliyet, Tercüman, Hürriyet, Güneş başta olmak üzere çeşitli gazete ve dergilerde yazar ve yönetici olarak üst düzey görevler alan Kıvanç, 1953'te Alp Zirek ve Halit Talayer ile birlikte Türkiye'nin ilk günlük spor gazetesi olan, Türkiye Spor gazetesini çıkarır.
Türkiye'nin ilk günlük spor gazetesi Halit Kıvanç, hukuk okumasına rağmen kariyerine bu yönde yön vermek istemez ve kariyerini gazetecilik üzerine yoğunlaştırır. Milliyet, Tercüman, Hürriyet, Güneş başta olmak üzere çeşitli gazete ve dergilerde yazar ve yönetici olarak üst düzey görevler alan Kıvanç, 1953'te Alp Zirek ve Halit Talayer ile birlikte Türkiye'nin ilk günlük spor gazetesi olan, Türkiye Spor gazetesini çıkarır.
Pele ile röportaj
Halit Kıvanç bir yıla yakın ünlü yayın kuruluşu BBC de çalıştı. Ülkemizde Radyo ve TV yayıncılığının gelişmesinde önemli katkıları olan Kıvanç, TV'nin birçok yayınında 'ilk'lerin adamı oldu. Olimpiyatlar ve büyük uluslararası karşılaşmalarda sunucu olarak görev aldı. Dünya kupasını televizyondan sunan ilk Türk spikerdir. 10 ayrı Dünya Kupası'nı radyo ve televizyondan sunarak ulaşılması güç bir rekora imza attı. Bu arada Kıvanç, Pele henüz 17 yaşındayken onunla ilk röportaj yapan gazeteci olarak da tarihin bir başka sayfasına imza atmayı başardı.
Pele ile röportaj Halit Kıvanç bir yıla yakın ünlü yayın kuruluşu BBC de çalıştı. Ülkemizde Radyo ve TV yayıncılığının gelişmesinde önemli katkıları olan Kıvanç, TV'nin birçok yayınında 'ilk'lerin adamı oldu. Olimpiyatlar ve büyük uluslararası karşılaşmalarda sunucu olarak görev aldı. Dünya kupasını televizyondan sunan ilk Türk spikerdir. 10 ayrı Dünya Kupası'nı radyo ve televizyondan sunarak ulaşılması güç bir rekora imza attı. Bu arada Kıvanç, Pele henüz 17 yaşındayken onunla ilk röportaj yapan gazeteci olarak da tarihin bir başka sayfasına imza atmayı başardı.
Ödüllerin adamı Halit Kıvanç
Sunuculukta 50 yılını 2005'te bir jübileyle kutlayan Kıvanç, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, TSYD ve diğer kuruluşların düzenlediği yarışmalarda 200'ün üzerinde ödül aldı. 1983 yılında Cumhurbaşkanlığı Kupası maçıyla maç spikerliğine veda etti. Bu karşılaşmada Halit Kıvanç canlı yayında mikrofonunu tüm genç spikerler adına İlker Yasin'e bıraktı.
Ödüllerin adamı Halit Kıvanç Sunuculukta 50 yılını 2005'te bir jübileyle kutlayan Kıvanç, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, TSYD ve diğer kuruluşların düzenlediği yarışmalarda 200'ün üzerinde ödül aldı. 1983 yılında Cumhurbaşkanlığı Kupası maçıyla maç spikerliğine veda etti. Bu karşılaşmada Halit Kıvanç canlı yayında mikrofonunu tüm genç spikerler adına İlker Yasin'e bıraktı.
Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Kariyer Dalında büyük ödül
Yazar, spiker, sanat adamı olarak kabul edilen Halit Kıvanç, Türk halkına temiz bir Türkçe ile saygın ve eğitici çalışmaları ile hizmet vermesinden dolayı Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi tarafından Kariyer Dalında büyük ödüle layık görüldü.
Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Kariyer Dalında büyük ödül Yazar, spiker, sanat adamı olarak kabul edilen Halit Kıvanç, Türk halkına temiz bir Türkçe ile saygın ve eğitici çalışmaları ile hizmet vermesinden dolayı Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi tarafından Kariyer Dalında büyük ödüle layık görüldü.
Anılarının yer aldığı kitap
Halit Kıvanç aynı zamanda anıları ve söyleşilerinin yer aldığı kitaplar kaleme aldı. 1959-2006 arasında yazdığı kitaplarından ilki "Ve Allah Gazeteciyi Yarattı" (1959) , sonuncusu ise "Ağlama Palyaço Makyajın Bozulur" (2006) adıyla yayınlandı.Halit Kıvanç aynı zamanda anıları ve söyleşilerinin yer aldığı kitaplar kaleme aldı. 1959-2006 arasında yazdığı kitaplarından ilki "Ve Allah Gazeteciyi Yarattı" (1959) , sonuncusu ise "Ağlama Palyaço Makyajın Bozulur" (2006) adıyla yayınlandı.
Anılarının yer aldığı kitap Halit Kıvanç aynı zamanda anıları ve söyleşilerinin yer aldığı kitaplar kaleme aldı. 1959-2006 arasında yazdığı kitaplarından ilki "Ve Allah Gazeteciyi Yarattı" (1959) , sonuncusu ise "Ağlama Palyaço Makyajın Bozulur" (2006) adıyla yayınlandı.Halit Kıvanç aynı zamanda anıları ve söyleşilerinin yer aldığı kitaplar kaleme aldı. 1959-2006 arasında yazdığı kitaplarından ilki "Ve Allah Gazeteciyi Yarattı" (1959) , sonuncusu ise "Ağlama Palyaço Makyajın Bozulur" (2006) adıyla yayınlandı.
Plak çalışmaları
Kıvanç aynı zamanda 1965-1974 arasında farklı plak derlemelerinde yer aldı. Bu plaklar futbol karşılaşmalarında atılan gollerde Halit Kıvanç'ın sunumlarını içeriyordu. Bunun yanında 1974'te Kıbrıs 74 adlı bir Kıbrıs Barış Harekatı'nın anlatımını içeren bir plakta da yine Halit Kıvanç'ın sesi yer alıyordu.
Plak çalışmaları Kıvanç aynı zamanda 1965-1974 arasında farklı plak derlemelerinde yer aldı. Bu plaklar futbol karşılaşmalarında atılan gollerde Halit Kıvanç'ın sunumlarını içeriyordu. Bunun yanında 1974'te Kıbrıs 74 adlı bir Kıbrıs Barış Harekatı'nın anlatımını içeren bir plakta da yine Halit Kıvanç'ın sesi yer alıyordu.
Papa ile röportaj yapan ilk müslüman gazeteci
Halit Kıvanç tarihe geçtiği olayı şu şekilde anlatıyor; "Dört büyük Türk futbolcusu İtalya’da oynuyordu. Ben de İstanbul Ekspres gazetesindeyim, kalktım onlarla röportaja gittim. Onların oynadığı takım Papa’nın huzuruna çağırıldı. Ben de yanlarındayım... Korumalara rağmen Papa’nın yanına ulaştım, “Siz barışı amaçlayan bir lidersiniz, ikimiz de aynı Allah’a inanıyoruz, ben bir Müslüman gazeteci olarak sizin elinizi öpmek istiyorum” dedim ve elini öptüm. Bana gümüş madalya hediye etti. Ertesi gün İtalyan gazetelerinde manşetlerdeydik; dünya tarihinde Papa’yla konuşan ilk Müslüman Türk gazeteci olarak... Türkiye’de ise yolda çevirdiler “Papa’nın eli öpülür mü” diye tepki gösterdiler."
Papa ile röportaj yapan ilk müslüman gazeteci Halit Kıvanç tarihe geçtiği olayı şu şekilde anlatıyor; "Dört büyük Türk futbolcusu İtalya’da oynuyordu. Ben de İstanbul Ekspres gazetesindeyim, kalktım onlarla röportaja gittim. Onların oynadığı takım Papa’nın huzuruna çağırıldı. Ben de yanlarındayım... Korumalara rağmen Papa’nın yanına ulaştım, “Siz barışı amaçlayan bir lidersiniz, ikimiz de aynı Allah’a inanıyoruz, ben bir Müslüman gazeteci olarak sizin elinizi öpmek istiyorum” dedim ve elini öptüm. Bana gümüş madalya hediye etti. Ertesi gün İtalyan gazetelerinde manşetlerdeydik; dünya tarihinde Papa’yla konuşan ilk Müslüman Türk gazeteci olarak... Türkiye’de ise yolda çevirdiler “Papa’nın eli öpülür mü” diye tepki gösterdiler."
"Beni nasıl hatırlayacaklar?"
Halit Kıvanç nasıl bir insan olduğunu şu kelimelerle anlatıyor; "İnsanoğlu o kadar unutkan ki... Kimleri kimleri unutmuyorlar, beni nasıl hatırlayacaklar?"
"Beni nasıl hatırlayacaklar?" Halit Kıvanç nasıl bir insan olduğunu şu kelimelerle anlatıyor; "İnsanoğlu o kadar unutkan ki... Kimleri kimleri unutmuyorlar, beni nasıl hatırlayacaklar?"
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >