10 soruda 'yeni askerlik sistemi'yle tanışın

Manisa'da düzenlenen terhis töreninden bir kare.
Manisa'da düzenlenen terhis töreninden bir kare.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeni askerlik sistemi hakkında verdiği bilgiler, yeni sistemi merakla bekleyen milyonlarca vatandaşı heyecanlandırdı. Henüz taslak aşamasındaki yeni sistem hakkında en çok merak edilen 10 sorunun yanıtlarını araştırdık. Bedelli askerlik devam edecek mi? Yedek astsubaylık nedir? İşte tüm yönleriyle yeni askerlik sisteminin detayları...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bedelli askerlik uygulamasının, ordunun personel ihtiyacına göre belirlenen bir rakamla sınırlı olmak üzere kalıcı hale getirileceğini açıklamıştı.

"Milletin talebi ordunun ihtiyacı"

Erdoğan, Milletin talebi ve ordunun ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak Milli Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığına yeni bir askerlik sistemini çalışmaları için talimat verdiğini anımsattı.

Eğitim yapan askerler objektife böyle yansıdı.
Eğitim yapan askerler objektife böyle yansıdı.

Özellikle gençlerin beklediği haberi, Afyonkarahisar'ın ardından Balıkesir'de de yineleyen Erdoğan, "Bilindiği gibi halen lisans ve lisans üstü programları bitirenler 12 ay yedek subay veya 6 ay kısa dönem er, erbaş olarak askerlik yapıyor. Lisans düzeyinde aşağıda eğitim seviyesine sahip olanlar ise 12 ay er ve erbaş olarak askerlik görevini şu an itibarıyla yerine getiriyor. Bir de yurt dışındaki vatandaşlarımızın faydalandığı dövizle askerlik ile zaman zaman başvurulan bedelli askerlik uygulamaları var." dedi.

Bedelli askerlik sürekli hale geldi mi?

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan, bedelli askerlik uygulamasını, ordunun personel ihtiyacına göre belirlenen bir rakamla sınırlı olmak üzere kalıcı hale getirdiklerini açıkladı.

Askerler yemin törenlerinin ardından eğlenirken görülüyor.
Askerler yemin törenlerinin ardından eğlenirken görülüyor.

İsteyen herkes bedelli askerliğe başvurabilecek mi?

Bedelli askerlikten her yıl 145 bin kişi yararlanacak. Eğitim durumuna bağlı olmaksızın isteyen herkes bedelli askerliğe başvurabilecek. Bedelli askerlikten yararlanmaya hak kazananlar 1 aylık temel askerlik eğitimlerinin ardından terhis edilecek.

145 binden fazla başvuru olursa ne olacak?

Aynı yıl içinde ilk başvuran 145 bin kişi bedelli askerlikten yararlanacak. Kalanlar ise takip eden yıllarda eritilmeye çalışılacak. Uzmanların görüşleri ise takribi 2-3 yıl içerisinde bu yığılmanın biteceği yönünde.

Ailesiyle fotoğraf çektiren bir bedelli asker.
Ailesiyle fotoğraf çektiren bir bedelli asker.

Yeni sistem neyi amaçlıyor?

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), çevresindeki dış tehditleri de dikkate alarak, zorunlu askerlikten çok, profesyonel askerlik sistemine geçiş için bir ivme kazandı diyebiliriz.

Önlisans mezunları kaç ay askerlik yapacak?

Yeni askerlik sistemi ile lisans ve lisansüstü mezunları 12 aylık yedek subay olarak askerlik yapabilecek. Meslek Yüksek Okulu mezunları da yedek astsubay olarak askerlik görevini yerine getirebilecek. Bu süre Önlisans mezunları için de 12 ay olarak belirlendi.

Zeybek oynayan iki asker objektiflere böyle yansıdı.
Zeybek oynayan iki asker objektiflere böyle yansıdı.

Yedek astsubaylara maaş ödenecek mi?

İhtiyaca göre belirlenecek sayıda 12 aylık yedek astsubaylık uygulaması için görevlerini yerine getirenlere iki aylık eğitimleri döneminde harçlık, 10 aylık kıta görevlerinde ise maaş ödenecek.

Lise ve altı mezunlar kaç ay askerlik yapacak?

Lise ve altı mezunları için 6 ay+6 ay askerlik uygulaması getiriliyor. Bir aylık eğitimini tamamlayıp beş aylık kıta hizmetini bitirerek ilk 6 ayı tamamlayanlar isterlerse terhis olabilecek. Askerliğe devam etmeyi tercih ederlerse 6 ay süreyle maaşlı olarak görev yapacak.

Yemin töreninde askerler Türk bayrağının üzerine ant içerken görünüyor.
Yemin töreninde askerler Türk bayrağının üzerine ant içerken görünüyor.

6+6'da ücret ne kadar olacak?

Ücret hakkında henüz resmi bir açıklama yok fakat 6 aylık eğitimi tamamlayıp 6 ay daha askerde kalmak isteyenler için sivil hayatta çalıştığı alacağı ücret veya daha fazlasını alması uzmanlar tarafından öngörülüyor.

Sözleşmeli er olarak kalabilir mi?

12 aylık sürenin sonunda arzu edenler sözleşmeli er erbaş kadrosuna geçiş için müracaat edebilecek.

Komandoların eğitiminden bir kare.
Komandoların eğitiminden bir kare.

Yurt dışındakiler için dövizle askerlik uygulaması sürecek mi?

Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız için ise dövizle askerlik uygulaması devam edecek. Dövizle askerlik ile bedelli askerlik arasında ücret farkı olmayacak. Bedelli askerlik ücreti de sabit bir formüle göre hesaplanacak.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >