10 yıl önce en çok neyi konuştuk?

Türkiye haritası
Türkiye haritası

Son günlerde sosyal medyanın gündemini oldukça meşgul eden #10YearsChallenge etkinliğinde insanlar 10 yıl önceki fotoğraflarını paylaşarak ne kadar değiştiklerini göstermeye çalışıyorlar. Biz de 10 yıl öncenin nabzını tuttuk ve Türkiye'de 2009'da neler konuşulduğunu sizler için araştırdık.

Sosyal medyada insanlar, 10 yıllık değişimlerini göstermek için #10YearsChallenge etiketiyle paylaşım yapmaya devam ediyor.

GZT Gündem ekibi olarak biz de 2009 yılında Türkiye'nin gündemini meşgul eden ve en çok konuşulan 10 haberi mercek altına aldık.

1 Ocak
Kürtçe yayın yapan TRT 6 yayın hayatına başladı.
1 Ocak Kürtçe yayın yapan TRT 6 yayın hayatına başladı.
30 Ocak
Başbakan Erdoğan, Dünya Ekonomik Forumu toplantısı kapsamında düzenlenen ''Gazze'' konulu oturumda yaptığı 'one minute' çıkışı ve İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Perez'e katliamları hatırlatmasının ardından İsviçre'den İstanbul'a hareket eden Başbakan Erdoğan'ı karşılamak üzere çok sayıda vatandaş, Atatürk Havaalanı'na akın etti.
30 Ocak Başbakan Erdoğan, Dünya Ekonomik Forumu toplantısı kapsamında düzenlenen ''Gazze'' konulu oturumda yaptığı 'one minute' çıkışı ve İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Perez'e katliamları hatırlatmasının ardından İsviçre'den İstanbul'a hareket eden Başbakan Erdoğan'ı karşılamak üzere çok sayıda vatandaş, Atatürk Havaalanı'na akın etti.
10 Mart
Türkiye'nin ilk hızlı treni olan Yüksek Hızlı Tren'nin (YHT) ilk seferi Ankara-Eskişehir hattında yapıldı.
10 Mart Türkiye'nin ilk hızlı treni olan Yüksek Hızlı Tren'nin (YHT) ilk seferi Ankara-Eskişehir hattında yapıldı.
27 Mart
Muhsin Yazıcıoğlu ile beraberindeki 5 kişiyi Kahramanmaraş'tan Yozgat'a götürürken düşen helikopterin enkazı Kahramanmaraş'ın Döngel Köyü Şahin Kayası mevkinde bulundu. Kazada, Yazıcıoğlu ile birlikte biri pilot olmak üzere 5 kişinin hayatını kaybettiği, İHA Muhabiri İsmail Güneş'i arama çalışmalarının devam ettiği belirtildi.
27 Mart Muhsin Yazıcıoğlu ile beraberindeki 5 kişiyi Kahramanmaraş'tan Yozgat'a götürürken düşen helikopterin enkazı Kahramanmaraş'ın Döngel Köyü Şahin Kayası mevkinde bulundu. Kazada, Yazıcıoğlu ile birlikte biri pilot olmak üzere 5 kişinin hayatını kaybettiği, İHA Muhabiri İsmail Güneş'i arama çalışmalarının devam ettiği belirtildi.
17 Mayıs
54. Eurovision Şarkı Yarışması'nda Norveç ekibi birinci oldu. Türkiye, Hadise'nin seslendirdiği ''Düm Tek Tek'' adlı şarkıyla 177 puan alarak dördüncü sırada yer aldı.
17 Mayıs 54. Eurovision Şarkı Yarışması'nda Norveç ekibi birinci oldu. Türkiye, Hadise'nin seslendirdiği ''Düm Tek Tek'' adlı şarkıyla 177 puan alarak dördüncü sırada yer aldı.
15 Haziran 2009
Tekvandoda Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de düzenlenen ve 5 gün süren 2. Dünya Takımlar Şampiyonası'nda Türkiye, erkeklerde Dünya Şampiyonu, bayanlarda ise dünya üçüncüsü oldu.
15 Haziran 2009 Tekvandoda Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de düzenlenen ve 5 gün süren 2. Dünya Takımlar Şampiyonası'nda Türkiye, erkeklerde Dünya Şampiyonu, bayanlarda ise dünya üçüncüsü oldu.
19 Temmuz
Kapsamı genişletilen sigara yasağı yürürlüğe girdi. Düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle eğlence hizmeti verilen işletmeler ve lokantalar dahil kamu ve özel hukuk kişilerine ait tüm binaların kapalı alanlarında tütün ürünleri tüketimi yasaklandı.
19 Temmuz Kapsamı genişletilen sigara yasağı yürürlüğe girdi. Düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle eğlence hizmeti verilen işletmeler ve lokantalar dahil kamu ve özel hukuk kişilerine ait tüm binaların kapalı alanlarında tütün ürünleri tüketimi yasaklandı.
28 Ağustos 
Eskişehir - İstanbul seferini yapan Cumhuriyet Ekspresi, Bilecik'in Bozüyük ilçesi yakınlarında yol çalışması yapan iş makinesiyle çarpıştı. Kazada 5 kişi öldü, 21 kişi yaralandı. Faciaya, raylardan geçiş izni olmayan iş makinesi operatörünün neden olduğu iddia edildi.
28 Ağustos Eskişehir - İstanbul seferini yapan Cumhuriyet Ekspresi, Bilecik'in Bozüyük ilçesi yakınlarında yol çalışması yapan iş makinesiyle çarpıştı. Kazada 5 kişi öldü, 21 kişi yaralandı. Faciaya, raylardan geçiş izni olmayan iş makinesi operatörünün neden olduğu iddia edildi.
17 Eylül
Münevver Karabulut'un katil zanlısı Cem Garipoğlu, İstanbul-Bahçelievler'de avukatı tarafından emniyet güçlerine teslim edildi. Garipoğlu, çıkarıldığı nöbetçi mahkemece tutuklanmasının ardından Maltepe Cezaevi'ne konuldu.
17 Eylül Münevver Karabulut'un katil zanlısı Cem Garipoğlu, İstanbul-Bahçelievler'de avukatı tarafından emniyet güçlerine teslim edildi. Garipoğlu, çıkarıldığı nöbetçi mahkemece tutuklanmasının ardından Maltepe Cezaevi'ne konuldu.
1 Aralık
Diyanet İşleri Başkanlığı, İsviçre'deki ''minare referandumu''yla ilgili olarak, ''temel insan haklarının iptali veya ihlalinin referandum konusu yapılamayacağı gibi herhangi bir ulus, devlet yahut organ tarafından kısıtlanması veya bu anlama gelebilecek şekilde sınırlandırılmasının da kabul edilemeyeceğini'' bildirdi.
1 Aralık Diyanet İşleri Başkanlığı, İsviçre'deki ''minare referandumu''yla ilgili olarak, ''temel insan haklarının iptali veya ihlalinin referandum konusu yapılamayacağı gibi herhangi bir ulus, devlet yahut organ tarafından kısıtlanması veya bu anlama gelebilecek şekilde sınırlandırılmasının da kabul edilemeyeceğini'' bildirdi.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >