100 yıldır ilk kez: ABD Temsilciler Meclisi'nde seçim krizi

ABD Temsilciler Meclisi
ABD Temsilciler Meclisi

ABD Kongresi'nin alt kanadı Temsilciler Meclisi 100 yıldır ilk kez, altı oylamada da yeterli çoğunluğa ulaşılamadığı için başkan seçemiyor.

8 Kasım 2022'deki ara seçimlerin ardından 118. ABD Kongresi'nin iki yıllık yeni yasama süreci öncesi başlayan seçim krizi sürüyor.

Kongre'nin, Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu alt kanadı Temsilciler Meclisi 100 yıldır ilk defa bu kadar büyük bir krizle baş başa. Meclis başkanı ilk beş turda yeterli çoğunluk sağlanamadığı için seçilemeyince vekiller altıncı defa oylamaya gitti.

Ancak Meclis'in yeni başkanı olması beklenen Cumhuriyetçilerin çoğunluk lideri Kevin McCarthy yine partisinden yeterli oyu alamadı.

AA'nın aktardığına göre eski ABD Başkanı Donald Trump'ın sıkı destekçisi olan bir grup Cumhuriyetçi üye, Trump'ın "McCarthy'e oy verin" çağrılarına rağmen aksi yönde oy kullanmaya devam ediyor.

Bugün yapılan altıncı tur oylamada, McCarthy yine 201 oyda kalırken, ona destek vermemekte ısrarcı olan 20 Cumhuriyetçi vekil, oyunu Byron Donalds'dan yana kullandı.

212 Demokrat üyenin tamamı parti liderleri Hakeem Jeffries için oy kullanmaya devam ediyor.

Bir vekil ise adaylardan hiçbirine oy vermedi.

ABD'de Temsilciler Meclisi Başkanı, devlet başkanı ve başkan yardımcısından sonra protokolde 3'üncü sırada yer alması bakımından önem arz ediyor.

Temsilciler Meclisi, başkanını seçmeden çalışmaya başlayamıyor. Milletvekillerinin yeni başkanın seçilmesi için gereken çoğunluğu elde edene kadar oylamaya devam etmesi bekleniyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >