109 yıl önce Dünya'nın kaderini değiştiren esrarengiz Tunguska olayı

1908 yılında Sibirya'da meydana gelen Tunguska patlamasının sırrı halen çözülemedi.

Bundan 109 yıl önce Sibirya'nın Tunguska taygasında meydana gelen devasa patlama nedeniyle milyonlarca ağaç yok olurken, yüzbinlerce de hayvan telef olmuştu. Bu patlamadan 20 milyon kilometrekarelik bir alan etkilendi ve en önemlisi dünyanın manyetik alanında değişiklikler meydana geldi.

METEOR İZİNE RASTLANMADI
Yaşanan olayla ilgili bölgedeki ilk inceleme 1927 yılında yapıldı. Ancak yapıla incelemelerde, patlamayla ilgili ne meteor, ne anti madde çarpışması ne de kara delik gibi herhangi bir ize rastlanmadı. Sonrasında Danimarkalı bilim insanları patlamaya dünyanın yakınından geçen ve bir kuyruklu yıldızdan kopan parçanın sebep olmuş olabileceğini belirttiler. Başka bir araştırmacı grubu ise, patlamaya, 1 ila 10 milyon ton ağırlığındaki buz kütlesinin patlamasının neden olduğunu söylüyorlar. Bu kütlenin her 3.3 yılda bir dünyanın yakınından geçen Encke Kuyruklu Yıldızı'ndan koptuğu düşünülüyor.



Patlama öylesine büyüktü ki Hiroşima'ya atılan atom bombasından 650 kat daha güçlüydü. Sesi 1000 km mesafeden bile duyulmuştu. 20 km çemberindeki tüm ağaçları devirmişti.

MİLYARLARCA YILLIK PARÇALAR
Danimarkalı bilim insanı Rasmussen yaptığı incelemelerden sonra, "böyle bir kraterin oluşumuna normalde bir meteorun sebep olması gerekiyor ancak ne bölgede ne de uydu görüntülerinde herhangi bir meteor izine rastlanmadığını" söylüyor. "Patlayan cismin %99,5'inin donmuş su ve metandan oluşan bir buz parçası olduğunu düşünüyorum." diyen Rasmussen bölgedeki incelemeler sırasında dünyada çok nadir görülen iridyum ve karbon -14 izotoplarına rastlanılmasını manidar olarak nitelendiriyor.



Düşen buz parçalarının milyarlarca yıllık olduğunu söyleyen Danimarkalı bilim insanı buna kanıt olarak da 5730 yıl olan karbon -14'ün çok kısa bir sürede tümüyle yok olmasını gösteriyor.



Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >