11 Eylül: 10 başlıkta Türkiye ve dünya gündemi

arakan
arakan

Gündemi takip edemeyenlerin bir çırpıda okuması için 11 Eylül'de öne çıkan önemli 10 başlığı hazırladık. Haberin en altında yer alan özel videomuzu izlemeyi unutmayın!

11 Eylül'deki Türkiye ve dünya gündeminin dikkat çeken 10 başlığının listelendiği haberimizde, Birleşmiş Milletler yetkililerinin Arakan açıklamasından dünyanın en çekici ülkesine kadar birçok dikkat çeken detay yer alıyor.

İşte GZT editörlerinin seçtiği günün öne çıkan 10 haberi:

Terörle mücadelenin bir haftalık bilançosu açıklandı

                                    İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, 4-11 Eylül tarihlerinde bölücü terör örgütleriyle mücadele kapsamında güvenlik güçlerince bin 285 operasyon düzenlendi.Operasyonlarda örgüte yardım ve yataklık yaptıkları iddiasıyla 117, terör örgütü DEAŞ ile irtibatlı oldukları iddiasıyla 27, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) ile mücadele kapsamında 451, sol terör örgütleriyle mücadele kapsamında da 6 zanlı gözaltına alındı.
Terörle mücadelenin bir haftalık bilançosu açıklandı İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, 4-11 Eylül tarihlerinde bölücü terör örgütleriyle mücadele kapsamında güvenlik güçlerince bin 285 operasyon düzenlendi.Operasyonlarda örgüte yardım ve yataklık yaptıkları iddiasıyla 117, terör örgütü DEAŞ ile irtibatlı oldukları iddiasıyla 27, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) ile mücadele kapsamında 451, sol terör örgütleriyle mücadele kapsamında da 6 zanlı gözaltına alındı.
Frank De Boer dönemi sona erdi

                                    İngiltere Premier Lig ekibi Crystal Palace'ta Hollandalı teknik direktör Frank de Boer ile yollar ayrıldı. Kulüpten yapılan açıklamada, 47 yaşındaki De Boer'un görevine son verildiği bildirildi. Daha önce ülkesinde Ajax ve İtalya'da Inter'i çalıştıran De Boer, sezon öncesi Crystal Palace'ın başına getirildi. Crystal Palace, 77 gün takımın başında kalabilen De Boer yönetiminde İngiltere Premier Lig'de çıktığı 4 maçı da gol atamadan kaybetti.
Frank De Boer dönemi sona erdi İngiltere Premier Lig ekibi Crystal Palace'ta Hollandalı teknik direktör Frank de Boer ile yollar ayrıldı. Kulüpten yapılan açıklamada, 47 yaşındaki De Boer'un görevine son verildiği bildirildi. Daha önce ülkesinde Ajax ve İtalya'da Inter'i çalıştıran De Boer, sezon öncesi Crystal Palace'ın başına getirildi. Crystal Palace, 77 gün takımın başında kalabilen De Boer yönetiminde İngiltere Premier Lig'de çıktığı 4 maçı da gol atamadan kaybetti.
Sivas müziği UNESCO ile tescillenecek

                                    Dünyaca ünlü halk ozanı Aşık Veysel'in memleketi, "aşıklar diyarı" Sivas'ın müziğinin tescillenmesi amacıyla Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütüne (UNESCO) yapılan ön başvuru kabul gördü. Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait çok sayıda tarihi eseri bünyesinde barındıran Sivas, Veysel, Pir Sultan Abdal, Aşık Ruhsati, Muzaffer Sarısözen, Muhlis Akarsu, Sefil Selimi, Zaralı Halil, Feyzullah Çınar ve Abdullah Papur gibi ozanların eserlerini ve müziğini tescil ettirmeyi amaçlıyor.
Sivas müziği UNESCO ile tescillenecek Dünyaca ünlü halk ozanı Aşık Veysel'in memleketi, "aşıklar diyarı" Sivas'ın müziğinin tescillenmesi amacıyla Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütüne (UNESCO) yapılan ön başvuru kabul gördü. Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait çok sayıda tarihi eseri bünyesinde barındıran Sivas, Veysel, Pir Sultan Abdal, Aşık Ruhsati, Muzaffer Sarısözen, Muhlis Akarsu, Sefil Selimi, Zaralı Halil, Feyzullah Çınar ve Abdullah Papur gibi ozanların eserlerini ve müziğini tescil ettirmeyi amaçlıyor.
BM'den Arakan açıklaması

                                    BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad El Hüseyin, Myanmar hükümetinin, BM İnsan Hakları Konseyi tetkikçilerine Arakan'da erişim izni vermediğini belirtti. Hüseyin, Arakan'daki durumun etnik temizliğe ilişkin bir ders kitabı örneği gibi göründüğünün söyledi.
BM'den Arakan açıklaması BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad El Hüseyin, Myanmar hükümetinin, BM İnsan Hakları Konseyi tetkikçilerine Arakan'da erişim izni vermediğini belirtti. Hüseyin, Arakan'daki durumun etnik temizliğe ilişkin bir ders kitabı örneği gibi göründüğünün söyledi.
El Clasico’nun saati belli oldu

                                    Dünyanın dört gözle beklediği İspanya'nın en büyük derbisinin saati ve günü belli oldu. Federasyondan yapılan açıklamaya göre Real Madrid – Barcelona maçı 23 Aralık Cumartesi TSİ 15:00’te oynanacak. Sezona hızlı bir giriş yapan Barcelona 3 maçta topladığı 9 puanla liderlikkoltuğunda oturuyor. Real Madrid ise 7. sırada ve 3 haftada sadece 5 puan toplayabildi.
El Clasico’nun saati belli oldu Dünyanın dört gözle beklediği İspanya'nın en büyük derbisinin saati ve günü belli oldu. Federasyondan yapılan açıklamaya göre Real Madrid – Barcelona maçı 23 Aralık Cumartesi TSİ 15:00’te oynanacak. Sezona hızlı bir giriş yapan Barcelona 3 maçta topladığı 9 puanla liderlikkoltuğunda oturuyor. Real Madrid ise 7. sırada ve 3 haftada sadece 5 puan toplayabildi.
İİT Bilim ve Teknoloji Zirvesi'nde Astana Deklarasyonu kabul edildi

                                    İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) 1. Bilim ve Teknoloji Zirvesi'nin birinci gününde İİT ülkelerinin bilim ve teknoloji alanına yatırımın artırılması gerektiği vurgulanan Astana Deklarasyonu kabul edildi.Deklarasyon ile bilim, teknoloji ve inovasyon alanında yatırımların artırılması çağrısı yapıldı. Üye ülkelerin, İİT'nin bilim, teknoloji ve inovasyon kalkınma programı önerilerinin 2026’ya kadar uygulanmasını kabul ettikleri belirtildi.
İİT Bilim ve Teknoloji Zirvesi'nde Astana Deklarasyonu kabul edildi İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) 1. Bilim ve Teknoloji Zirvesi'nin birinci gününde İİT ülkelerinin bilim ve teknoloji alanına yatırımın artırılması gerektiği vurgulanan Astana Deklarasyonu kabul edildi.Deklarasyon ile bilim, teknoloji ve inovasyon alanında yatırımların artırılması çağrısı yapıldı. Üye ülkelerin, İİT'nin bilim, teknoloji ve inovasyon kalkınma programı önerilerinin 2026’ya kadar uygulanmasını kabul ettikleri belirtildi.
İskoçya dünyanın en çekici ülkesi seçildi

                                    Dünyanın en önemli seyahat rehberlerinden biri olan Rough Guide, okuyucularına yaptığı ankette İskoçya evrendeki en çekici yer seçildi. VisitScotland'ın CEO'su Malcolm Roughead, "İskoçya'nın Rough Guide okuyucuları tarafından bu önemli ödüle layık görülmesini memnuniyetle karşılıyoruz, ancak harika ülkemizle karşılaşan insanlar için bu sürpriz olmayacaktır." dedi.
İskoçya dünyanın en çekici ülkesi seçildi Dünyanın en önemli seyahat rehberlerinden biri olan Rough Guide, okuyucularına yaptığı ankette İskoçya evrendeki en çekici yer seçildi. VisitScotland'ın CEO'su Malcolm Roughead, "İskoçya'nın Rough Guide okuyucuları tarafından bu önemli ödüle layık görülmesini memnuniyetle karşılıyoruz, ancak harika ülkemizle karşılaşan insanlar için bu sürpriz olmayacaktır." dedi.
Altın kaplamalı özel versiyon iPhone X ön siparişte

                                    iPhone 8 ya da diğer adıyla iPhone X, yarın Türkiye saatiyle 20:00'de başlayacak organizasyonla birlikte Steve Jobs Theater'da sahneye çıkarılacak. Özel tasarım ürünleriyle bilinen Goldgenie, iPhone X'in daha şimdiden "altın kaplama" versiyonunu satışa çıkararak web sayfasına fiyat bilgisi ekledi.
Altın kaplamalı özel versiyon iPhone X ön siparişte iPhone 8 ya da diğer adıyla iPhone X, yarın Türkiye saatiyle 20:00'de başlayacak organizasyonla birlikte Steve Jobs Theater'da sahneye çıkarılacak. Özel tasarım ürünleriyle bilinen Goldgenie, iPhone X'in daha şimdiden "altın kaplama" versiyonunu satışa çıkararak web sayfasına fiyat bilgisi ekledi.
Somali'deki Türk askerinin özel tasarımlı arması görüntülendi

                                    Somali’de görev yapan Somali Türk Görev Kuvveti'ne özel arma tasarlandı. Afrika haritası üzerinde Türkiye ve Somali bayraklarının bulunduğu armaya bir kartal eklendiği ve armanın en altında “Afrika Kartalı”nın yazdığı görüldü.
Somali'deki Türk askerinin özel tasarımlı arması görüntülendi Somali’de görev yapan Somali Türk Görev Kuvveti'ne özel arma tasarlandı. Afrika haritası üzerinde Türkiye ve Somali bayraklarının bulunduğu armaya bir kartal eklendiği ve armanın en altında “Afrika Kartalı”nın yazdığı görüldü.
GZT SPOR ÖZEL - Trabzonspor'un geleceği: Türk Messi, Yeni Hagi

                                    Spor Toto Süper Lig’in 3. haftasında oynanan Trabzonspor – Gençlerbirliği maçına, bordo mavili ekibin altyapısından yetişen genç isimler damga vurdu. İkinci yarının hemen başında Uğur Demirok’un yerine oyuna dahil olan 18 yaşındaki Abdülkadir Ömür, şık asisti ve etkileyici performansıyla göz doldurdu. Yuzuf Yazıcı’nın da tam not aldığı maçta Trabzonspor’un elde ettiği 3-1’lik galibiyetin mimarları bu iki genç isim oldu. Türk seyircisinin yeni tanıştığı 18 yaşındaki Abdülkadir Ömür aslında henüz 16 yaşındayken Avrupa’da isminden söz ettirmeye başlamıştı. Avrupalı yetenek avcılarının gözünden kaçmayan Abdülkadir, jenerasyonunun en iyi oyuncularından biri olarak kabul ediliyor.Dünyaca ünlü İngiliz gazetesi The Guardian, 2016 yılında hazırladığı dosya haberde, dünya futbolunun en iyi 60 genç yeteneğini listelemişti. 99 jenerasyonun mercek altına alındığı bu listeye giren tek Türk, Abdülkadir Ömür olmuştu. 

  


  
Abdülkadir Ömür’ü dünyanın en yetenekli 60 genç futbolcusundan biri olarak seçen The Guardian, milli oyuncu hakkında övgü dolu değerlendirmelerde bulunmuş ve Lionel Messi’ye benzetmişti. Gazete, Abdülkadir için, “Sol ayaklı, harika bir tekniği var. Dribbling yeteneği ve bu harika tekniği birleştiğinde, Messi’nin tarzını andırıyor” ifadelerini kullanmıştı. Abdülkadir Ömür’ün Lionel Messi’ye benzetildiği tek yer burası olmadı. UEFA, bu benzetmeyi The Guardian’dan daha önce yapmıştı. 2015 yılında yapılan paylaşımda, Abdülkadir Ömür’den, ‘Türk Messi ya da yeni Gheorghe Hagi’ olarak bahsedilmiş ve yeteneklerinin Messi ile Hagi’nin kesişimi olduğu şeklinde övgüler yapılmıştı.
GZT SPOR ÖZEL - Trabzonspor'un geleceği: Türk Messi, Yeni Hagi Spor Toto Süper Lig’in 3. haftasında oynanan Trabzonspor – Gençlerbirliği maçına, bordo mavili ekibin altyapısından yetişen genç isimler damga vurdu. İkinci yarının hemen başında Uğur Demirok’un yerine oyuna dahil olan 18 yaşındaki Abdülkadir Ömür, şık asisti ve etkileyici performansıyla göz doldurdu. Yuzuf Yazıcı’nın da tam not aldığı maçta Trabzonspor’un elde ettiği 3-1’lik galibiyetin mimarları bu iki genç isim oldu. Türk seyircisinin yeni tanıştığı 18 yaşındaki Abdülkadir Ömür aslında henüz 16 yaşındayken Avrupa’da isminden söz ettirmeye başlamıştı. Avrupalı yetenek avcılarının gözünden kaçmayan Abdülkadir, jenerasyonunun en iyi oyuncularından biri olarak kabul ediliyor.Dünyaca ünlü İngiliz gazetesi The Guardian, 2016 yılında hazırladığı dosya haberde, dünya futbolunun en iyi 60 genç yeteneğini listelemişti. 99 jenerasyonun mercek altına alındığı bu listeye giren tek Türk, Abdülkadir Ömür olmuştu. Abdülkadir Ömür’ü dünyanın en yetenekli 60 genç futbolcusundan biri olarak seçen The Guardian, milli oyuncu hakkında övgü dolu değerlendirmelerde bulunmuş ve Lionel Messi’ye benzetmişti. Gazete, Abdülkadir için, “Sol ayaklı, harika bir tekniği var. Dribbling yeteneği ve bu harika tekniği birleştiğinde, Messi’nin tarzını andırıyor” ifadelerini kullanmıştı. Abdülkadir Ömür’ün Lionel Messi’ye benzetildiği tek yer burası olmadı. UEFA, bu benzetmeyi The Guardian’dan daha önce yapmıştı. 2015 yılında yapılan paylaşımda, Abdülkadir Ömür’den, ‘Türk Messi ya da yeni Gheorghe Hagi’ olarak bahsedilmiş ve yeteneklerinin Messi ile Hagi’nin kesişimi olduğu şeklinde övgüler yapılmıştı.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >