12 ışık yılı uzağımızdaki iki gezegende yaşam izi bulundu

Başka gezegende yaşam izi.
Başka gezegende yaşam izi.

Dünya’ya yalnızca 12 ışık yılı mesafede bulunan ve Güneş’e benzer yönleriyle dikkat çeken yıldız Tau Ceti’nin yörüngesindeki 2 gezegenin yaşama elverişli olabileceğine dair verilere rastlandı.

İngiltere, Hertfordshire Üniversitesi öğretim görevlisi Fabo Feng yönetiminde yürüttüğü çalışmalarda Doppler Spectroscopy (radyal hız ya da titreşim metodu) adı verilen yöntemle Tau Ceti’nin deviniminde, yörüngesinde küçük gezegenlerin yer çekimi kuvvetinden kaynaklanan zayıf titreşimler olduğu tespit edildi.

Yöntemin, Tau Ceti’nin devinim varyasyonlarının bir saniyede 30 santimetre kadar düşük seviyede olduğunu gösterdiği belirtildi. Titreşimler sayesinde yıldızın yörüngesinde 4 gezegen olduğu belirlendi. Bu gezegenlerden ikisinin, yaşam için elverişli şartlara sahip olabileceğini ifade eden bilim insanları, bunların yıldıza konumlarının da yüzeylerinde su bulunabileceğine işaret ettiğini dile getirdi. Yıldıza çok yakın mesafesi nedeniyle diğer 2 gezegenin ise yüzeylerinde su olmayacağı vurgulandı.

Önceleri, Tau Ceti’yi inceleyen aynı ekip, yıldızın yörüngesinde bulunan gezegen sayısının 5 olduğunu varsayıyordu. Diğer yandan bilim insanları, keşif konusunda heyecana kapılmanın yanlış olduğunu, Tau Ceti sistemini çevreleyen ve uzay çöplerinden oluşan devasa halkanın, gezegenlerin asteroit saldırılarının tehdidi altında olabileceğini gösterdiğini dile getirdi.

Araştırma, tüm sonuçlarıyla birlikte “The Astrophysical Journal” dergisinde yer aldı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >