12 Şubat: 10 başlıkta Türkiye ve dünya gündemi

12 Şubat
12 Şubat

12 Şubat'ta Türkiye ve dünyada neler yaşandı? TSK'dan Afrin açıklaması: Bugüne kadar 31 asker şehit oldu, 143 asker yaralandı... 10 başlıkta günü özetlediğimiz haberi inceleyin. Bonus videolarımızı izlemeyi unutmayın!

Bugün Türkiye ve dünya gündeminin dikkat çeken 10 başlığının listelendiği haberimizde, TSK'dan Afrin açıklaması, HDP'ye soruşturma gibi birçok gelişmeyi sizin için derledik.

İşte GZT editörlerinin seçtiği günün öne çıkan 10 haberi:

TSK'dan Afrin açıklaması

                                    
                                    TSK'dan Afrin açıklaması: "Bugüne kadar 31 asker şehit oldu, 143 asker yaralandı. En az 1369 terörist etkisiz hale getirildi. 627 hedef imha edildi. Terör örgütü mensupları ile girilen çatışmalarda Türk Silahlı Kuvvetlerinden bugüne kadar 31 kahraman silah arkadaşımız şehit olmuş, 143 kahraman silah arkadaşımız yaralanmıştır. Yaralılardan birisi hariç hayati tehlikesi olan bulunmamaktadır. Hava harekâtı ve kara ateş destek vasıtaları ile desteklenen kara harekâtı planlandığı şekilde başarıyla devam etmektedir. Zeytin Dalı Harekâtı bölgede barış ve istikrarı sağlamak üzere tüm teröristlere karşı, ahlaki değerler ve uluslararası hukuk kuralları çerçevesinde azim ve kararlılıkla sürdürülmektedir.'' denildi.
TSK'dan Afrin açıklaması TSK'dan Afrin açıklaması: "Bugüne kadar 31 asker şehit oldu, 143 asker yaralandı. En az 1369 terörist etkisiz hale getirildi. 627 hedef imha edildi. Terör örgütü mensupları ile girilen çatışmalarda Türk Silahlı Kuvvetlerinden bugüne kadar 31 kahraman silah arkadaşımız şehit olmuş, 143 kahraman silah arkadaşımız yaralanmıştır. Yaralılardan birisi hariç hayati tehlikesi olan bulunmamaktadır. Hava harekâtı ve kara ateş destek vasıtaları ile desteklenen kara harekâtı planlandığı şekilde başarıyla devam etmektedir. Zeytin Dalı Harekâtı bölgede barış ve istikrarı sağlamak üzere tüm teröristlere karşı, ahlaki değerler ve uluslararası hukuk kuralları çerçevesinde azim ve kararlılıkla sürdürülmektedir.'' denildi.
Başbakan Yıldırım: ABD'nin aklını başına toplayıp karar vermesi lazım

                                    
                                    Başbakan Binali Yıldırım, Makedonya Başbakanı ile düzenlediği ortak basın toplantısında konuştu. Yıldırım, Afrin Harekatı'na ilişkin son dakika açıklamalarda bulundu. Yıldırım ayrıca "ABD'nin aklını başına toplayıp karar vermesi lazım" dedi. Ayrıca Yıldırım: "Bu sadece Türkiye'nin huzuru için değil, bölgede yaşayan günahsız insanların geleceği için de bizim bir sorumluluğumuz. 3.5 milyon Suriyeli niye bizim ülkemizde? Canlarını kurtarmak için geldiler. Dolayısıyla bizim amacımız, Fırat Kalkanı ile Münbiç-Azez-Cerablus arasını nasıl ki temizlediysek, Afrin'i de terör oluşumlarından temizleyeceğiz. Bir kirli pazarlık içinde olmayız. Terör bizim için en büyük tehdittir." açıklamasında bulundu.
Başbakan Yıldırım: ABD'nin aklını başına toplayıp karar vermesi lazım Başbakan Binali Yıldırım, Makedonya Başbakanı ile düzenlediği ortak basın toplantısında konuştu. Yıldırım, Afrin Harekatı'na ilişkin son dakika açıklamalarda bulundu. Yıldırım ayrıca "ABD'nin aklını başına toplayıp karar vermesi lazım" dedi. Ayrıca Yıldırım: "Bu sadece Türkiye'nin huzuru için değil, bölgede yaşayan günahsız insanların geleceği için de bizim bir sorumluluğumuz. 3.5 milyon Suriyeli niye bizim ülkemizde? Canlarını kurtarmak için geldiler. Dolayısıyla bizim amacımız, Fırat Kalkanı ile Münbiç-Azez-Cerablus arasını nasıl ki temizlediysek, Afrin'i de terör oluşumlarından temizleyeceğiz. Bir kirli pazarlık içinde olmayız. Terör bizim için en büyük tehdittir." açıklamasında bulundu.
Tıllerson ziyareti öncesi Çavuşoğlu net konuştu:ABD gereğini yapmazsa Münbiç'e müdahale edeceğiz

                                    
                                    Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu olası Münbiç operasyonuyla ilgili, "ABD bize verdiği sözleri tutmamıştır. Halkımızın da biz yöneticilerin de güveninin kaybolması doğaldır. Artık söz ve vaat değil, somut adımlar istiyoruz. Tillerson'dan bunu isteyeceğiz. İlişkilerimiz çok kritik bir noktada. Ya ilişkileri düzelteceğiz ya bu ilişkiler tamamen bozulacak" dedi.
Tıllerson ziyareti öncesi Çavuşoğlu net konuştu:ABD gereğini yapmazsa Münbiç'e müdahale edeceğiz Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu olası Münbiç operasyonuyla ilgili, "ABD bize verdiği sözleri tutmamıştır. Halkımızın da biz yöneticilerin de güveninin kaybolması doğaldır. Artık söz ve vaat değil, somut adımlar istiyoruz. Tillerson'dan bunu isteyeceğiz. İlişkilerimiz çok kritik bir noktada. Ya ilişkileri düzelteceğiz ya bu ilişkiler tamamen bozulacak" dedi.
HDP kongresindeki açıklamalara soruşturma

                                    
                                    Zeytin Dalı Harekatı'na ilişkin açıklamaları nedeniyle Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ve HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder hakkında soruşturma başlatıldığı öğrenildi.
Dün Ankara Spor Salonu'nda yapılan HDP 3. Olağan Kongresi'nde silahlı terör örgütü PKK/KCK'nın elebaşı Abdullah Öcalan'ın posterinin açılması, örgüt propagandası içeren konuşmalar ile Zeytin Dalı Harekatı'na ilişkin kara propaganda içeren açıklamalar üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı harekete geçti.
Kongrede Divan Başkanlığı yapan HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Sürreyya Önder ve Eş Genel Başkan seçilen Pervin Buldan hakkında "Terör örgütü propagandası yapmak", "halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek" ile "suçu ve suçluyu övmek" suçlarından soruşturma başlatıldı.
HDP kongresindeki açıklamalara soruşturma Zeytin Dalı Harekatı'na ilişkin açıklamaları nedeniyle Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ve HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder hakkında soruşturma başlatıldığı öğrenildi. Dün Ankara Spor Salonu'nda yapılan HDP 3. Olağan Kongresi'nde silahlı terör örgütü PKK/KCK'nın elebaşı Abdullah Öcalan'ın posterinin açılması, örgüt propagandası içeren konuşmalar ile Zeytin Dalı Harekatı'na ilişkin kara propaganda içeren açıklamalar üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı harekete geçti. Kongrede Divan Başkanlığı yapan HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Sürreyya Önder ve Eş Genel Başkan seçilen Pervin Buldan hakkında "Terör örgütü propagandası yapmak", "halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek" ile "suçu ve suçluyu övmek" suçlarından soruşturma başlatıldı.
Trabzonspor'a Burak Yılmaz müjdesi

                                    
                                    Trabzonspor'da Spor Toto Süper Lig'in 19. haftasında Fenerbahçe ile yapılan maçta kasıklarındaki sakatlığı nüks eden golcü oyuncu Burak Yılmaz, Hollanda'daki tedavisinin ardından Türkiye'ye döndü.
Golsüz beraberlikle biten Göztepe ve Gençlerbirliği karşılaşmalarında takımda yer alamayan bordo mavili futbolcu, Medipol Başakşehir ile 22. haftada Trabzon'da oynanacak mücadeleye hazır hale getirilmeye çalışılacak.
Trabzonspor'a Burak Yılmaz müjdesi Trabzonspor'da Spor Toto Süper Lig'in 19. haftasında Fenerbahçe ile yapılan maçta kasıklarındaki sakatlığı nüks eden golcü oyuncu Burak Yılmaz, Hollanda'daki tedavisinin ardından Türkiye'ye döndü. Golsüz beraberlikle biten Göztepe ve Gençlerbirliği karşılaşmalarında takımda yer alamayan bordo mavili futbolcu, Medipol Başakşehir ile 22. haftada Trabzon'da oynanacak mücadeleye hazır hale getirilmeye çalışılacak.
Beşiktaş, erteleme talebinden vazgeçti!

                                    
                                    Beşiktaş yönetimi, Ziraat Türkiye Kupası'nda Fenerbahçe ile oynanacak yarı final mücadelesi için erteleme talebinden vazgeçtiğini açıkladı.
Beşiktaş, erteleme talebinden vazgeçti! Beşiktaş yönetimi, Ziraat Türkiye Kupası'nda Fenerbahçe ile oynanacak yarı final mücadelesi için erteleme talebinden vazgeçtiğini açıkladı.
Neymar’dan Boluspor’a dev destek!

                                    
                                    Boluspor’un yeni yıl için hazırladığı piyango biletleriyle Paris’e giden Santos’un Neymar’a 75 bin TL’lik bilet sattığı belirtildi. Santos’un Boluspor’a olan katkısı hem kulüp yönetimi tarafından hem de taraftarlarca takdir topladı. Sambacının, Boluspor’u uluslararası arenada tanıtmak istemesi de Bolu yerel basınını dikkatini çekti.
48 maç 16 gol

2009'da Corinthians'tan Fenerbahçe'ye transfer olan Santos 2011'de Arsenal'e imza attı. Avrupa'da tutunamayan Santos ardından ülkesi Brezilya'ya döndü. 34 yaşındaki futbolcu 20 Temmuz 2016'da ise TFF 1. Lig ekibi Boluspor ile anlaştı. Boluspor ile şimdiye kadar 48 maça çıkan Sambacı 16 kez fileleri havalandırdı.
Neymar’dan Boluspor’a dev destek! Boluspor’un yeni yıl için hazırladığı piyango biletleriyle Paris’e giden Santos’un Neymar’a 75 bin TL’lik bilet sattığı belirtildi. Santos’un Boluspor’a olan katkısı hem kulüp yönetimi tarafından hem de taraftarlarca takdir topladı. Sambacının, Boluspor’u uluslararası arenada tanıtmak istemesi de Bolu yerel basınını dikkatini çekti. 48 maç 16 gol 2009'da Corinthians'tan Fenerbahçe'ye transfer olan Santos 2011'de Arsenal'e imza attı. Avrupa'da tutunamayan Santos ardından ülkesi Brezilya'ya döndü. 34 yaşındaki futbolcu 20 Temmuz 2016'da ise TFF 1. Lig ekibi Boluspor ile anlaştı. Boluspor ile şimdiye kadar 48 maça çıkan Sambacı 16 kez fileleri havalandırdı.
2017 yılında en çok tercih edilen otomobil renkleri belli oldu

                                    
                                    Otomotivde renk trendleri başlıklı bir rapor yayınlayan PPG, dünyada 60 civarı ülkeye dayalı sonuçları açıkladı. PPG raporunda en fazla tercih edilen rengin yüzde 37 ile beyaz olduğu açıklandı. Beyaz rengi sırasıyla siyah, gri ve gümüş renkleri takip etti. Siyah rengin oranı yüzde 17, gri rengin oranı yüzde 12, dördüncü sıradaki gümüş rengin oranı ise yüzde 11 oldu.
Sıralamanın en altında bulunan renk ise yüzde 1’lik oranıyla yeşil oldu. PPG Otomotiv Tamir Boyaları Türkiye ve Ortadoğu Pazar Müdürü Bülend Alpay, raporun en dikkat çeken kısmının otomobilde yılın renginin seçilmesi olduğunu belirtti.
2017 yılında en çok tercih edilen otomobil renkleri belli oldu Otomotivde renk trendleri başlıklı bir rapor yayınlayan PPG, dünyada 60 civarı ülkeye dayalı sonuçları açıkladı. PPG raporunda en fazla tercih edilen rengin yüzde 37 ile beyaz olduğu açıklandı. Beyaz rengi sırasıyla siyah, gri ve gümüş renkleri takip etti. Siyah rengin oranı yüzde 17, gri rengin oranı yüzde 12, dördüncü sıradaki gümüş rengin oranı ise yüzde 11 oldu. Sıralamanın en altında bulunan renk ise yüzde 1’lik oranıyla yeşil oldu. PPG Otomotiv Tamir Boyaları Türkiye ve Ortadoğu Pazar Müdürü Bülend Alpay, raporun en dikkat çeken kısmının otomobilde yılın renginin seçilmesi olduğunu belirtti.
Lenovo kullananlara kötü haber: Alev alma riski var!

                                    
                                    ThinkPad X1 Carbon Black modellerinde bataryada çeşitli sıkıntılar var. Dolayısıyla bahsi geçen bilgisayarların alev alma ve yanma riski bulunuyor. Sorunun kaynağı tam olarak sıkılmayan batarya bileşenleri vidası olarak belirtiliyor. Dolayısıyla bunun sonucunda aşırı ısınma meydana gelerek bilgisayar zarar görebiliyor. Sorunun Aralık 2016 ile Ekim 2017 yılları arasında üretilen bilgisayarlarda meydana geldiği de belirtilenler arasında. Ayrıca problemli modeller arasında 20HR, 20K3, 20HQ, ve 20K4 isimli versiyonların yer aldığı belirtiliyor.
Lenovo'nun başlattığı destek programıyla model numaraları sayesinde sorgulama yaparak cihazların problemden etkilenip etkilenmediği öğrenilebiliyor. Tabii bu noktadan sonra değişim ve servisle ilgili gerekli işlemler de gerçekleştirilebiliyor.
Lenovo kullananlara kötü haber: Alev alma riski var! ThinkPad X1 Carbon Black modellerinde bataryada çeşitli sıkıntılar var. Dolayısıyla bahsi geçen bilgisayarların alev alma ve yanma riski bulunuyor. Sorunun kaynağı tam olarak sıkılmayan batarya bileşenleri vidası olarak belirtiliyor. Dolayısıyla bunun sonucunda aşırı ısınma meydana gelerek bilgisayar zarar görebiliyor. Sorunun Aralık 2016 ile Ekim 2017 yılları arasında üretilen bilgisayarlarda meydana geldiği de belirtilenler arasında. Ayrıca problemli modeller arasında 20HR, 20K3, 20HQ, ve 20K4 isimli versiyonların yer aldığı belirtiliyor. Lenovo'nun başlattığı destek programıyla model numaraları sayesinde sorgulama yaparak cihazların problemden etkilenip etkilenmediği öğrenilebiliyor. Tabii bu noktadan sonra değişim ve servisle ilgili gerekli işlemler de gerçekleştirilebiliyor.
Tesla'nın ülkemizdeki servis noktası için önemli gelişme

                                    
                                    İlk mağazasını İstanbul'da açacak olan Tesla, böylece hem satış hem de servis noktasıyla Türkiye'de de resmî olarak hizmet vermeye başlıyor. Her ne kadar şimdilik servis noktasında konum tam olarak belli olmasa da, şirketin Hollandamerkezinin önemli adımlar attığı belirtiliyor. Özellikle Anadolu yakasında Tesla'yayakışır nitelikte bir servis noktası için konum aranıyor.
Tarihin de net olmamasıyla birlikte 2018 yılının ilk yarısında konuyla ilgili somut bir adımın atılması ve yaklaşık altı ay içinde de mağazanın hizmet vermeye başlayacağı söyleniyor. Tesla'nın, Türkiye'de diğer modellerine oranla nispeten uygun fiyatıyla dikkat çeken Model 3 ile pazara girilmesi bekleniyor. Ek olarak bu sırada şarj istasyonları konusunda da Gersan Elektrik ile birlikte çalışmalar yürütüldüğünü de hatırlatmak gerekiyor.
Tesla'nın ülkemizdeki servis noktası için önemli gelişme İlk mağazasını İstanbul'da açacak olan Tesla, böylece hem satış hem de servis noktasıyla Türkiye'de de resmî olarak hizmet vermeye başlıyor. Her ne kadar şimdilik servis noktasında konum tam olarak belli olmasa da, şirketin Hollandamerkezinin önemli adımlar attığı belirtiliyor. Özellikle Anadolu yakasında Tesla'yayakışır nitelikte bir servis noktası için konum aranıyor. Tarihin de net olmamasıyla birlikte 2018 yılının ilk yarısında konuyla ilgili somut bir adımın atılması ve yaklaşık altı ay içinde de mağazanın hizmet vermeye başlayacağı söyleniyor. Tesla'nın, Türkiye'de diğer modellerine oranla nispeten uygun fiyatıyla dikkat çeken Model 3 ile pazara girilmesi bekleniyor. Ek olarak bu sırada şarj istasyonları konusunda da Gersan Elektrik ile birlikte çalışmalar yürütüldüğünü de hatırlatmak gerekiyor.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >