13 liraya alıp, 220 liraya satıyorlar

Hindi palazı
Hindi palazı

Diyarbakır'da yaşayan girişimci Mehmet Müslüm Atmaca, yaklaşık 5 milyon liralık yatırımla kurduğu tesiste Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki besiciler için hindi palazı üretiyor.

Diyarbakır'da yaşaya genç girişimci, kurduğu tesis sayesinde Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki besicilerin hindi palazı ihtiyacını karşılıyor.

Diyarbakır'da hindi besiciliği yapan 29 yaşındaki Mehmet Müslüm Atmaca, kırsalda genelde gelir elde etmek amacıyla hindi yetiştiriciliği yapan dar gelirli ailelerin daha önce Balıkesir, Bolu ve İzmir başta olmak üzere çeşitli illerden temin ettiği hindi palazının yörede üretilmesi için tesis kurmaya karar verdi.

Genç girişimci hindi palazı üretimini yıllık 1 milyon 200 bine çıkardı.
Genç girişimci hindi palazı üretimini yıllık 1 milyon 200 bine çıkardı.

Yıllık 4 milyon 800 bin kapasite

Çalışmaları sonucunda yaklaşık 5 milyon lira yatırımla Sur ilçesinde yıllık 4 milyon 800 bin kapasiteli tesis kuran Atmaca, ilk etapta aylık 20 bin hindi yavrusu üretimine başladı. Kısa sürede hindi palazı üretimini yıllık 1 milyon 200 bine çıkaran Atmaca, gelecek yıl Ortadoğu ülkelerine ihracatı hedefliyor.

  • Atmaca, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde hindi yetiştiriciliğinin yoğun olması dolayısıyla işletmeyi kurduğunu söyledi.

Atmaca, gelecek yıl Ortadoğu ülkelerine ihracatı hedefliyor.
Atmaca, gelecek yıl Ortadoğu ülkelerine ihracatı hedefliyor.

Talebin artması durumunda üretim arttıracak kapasiteye sahip olduklarını vurgulayan Atmaca, "Doğu ve Güneydoğu'daki bütün illere gönderiyoruz ancak en çok Diyarbakır ve Hakkari'ye satış yapıyoruz. Bunun yanı sıra Mersin, Adana ve Hatay'daki üreticilerin siparişlerini de karşılıyoruz. Gelecek yıl inşallah ihracata da başlayacağız. İhracat için gerekli hazırlığımızı yaptık." diye konuştu.

15 günlük yavruyu 13 liraya alıp 6 ay besleyip dişisini 70-130 liraya, erkek hindiyi ise 150-220 liraya satıyorlar.
15 günlük yavruyu 13 liraya alıp 6 ay besleyip dişisini 70-130 liraya, erkek hindiyi ise 150-220 liraya satıyorlar.

"Sağlıklı şekilde kümeslere teslim ediyoruz"

Bölgede uygun şartlara sahip olmayan ve "merdiven altı" olarak tabir edilen mekanlarda üretilen hindi palazı ile batı illerinden uzun yolculuğun ardından getirilen hindi yavrularında büyük oranda kayıp yaşandığını, bu nedenle de yöredeki besicilerin zarar ettiğini işaret eden Atmaca, şöyle devam etti:

  • "Bizden önce merdiven altı yapılan üretimden dolayı hindici üreticilerinden büyük zarar edenler oldu çünkü üretilen yavruların hiçbiri sağlık işlemine tabi tutulmadan yetiştiriciye teslim ediliyor. Bizden alınan hindi palazlarının hepsi sağlık sertifikalıdır, tamanının kontrollü ve aşısı yapılıyor. Nakliyesini de biz gerçekleştiriyoruz, bu sayede sağlıklı şekilde kümeslere teslim ediyoruz."

Atmaca, tesisinde 70 kişiye istihdam sağlıyor.
Atmaca, tesisinde 70 kişiye istihdam sağlıyor.

13 liraya alıp 6 ay sonra 220 liraya satıyorlar

15 günlük hindi palazını 13 liradan satışa sunduklarını ifade eden Atmaca, "Hindicilik doğru yapıldığı sürece karlı bir iştir fakat besi sürecini iyi takip etmek gerekiyor. 15 günlük yavruyu 13 liraya alıp 6 ay besleyip dişisini 70-130 liraya, erkek hindiyi ise 150-220 liraya satıyorlar. Bu şekilde hindi yetiştiriciliği bölge ekonomisine çok önemli bir katkı sağlıyor." ifadelerini kullandı.

70 kişiye istihdam sağlıyor

Atmaca, yaklaşık 70 kişinin istihdam edildiği tesiste hindi besiciliği yapmak için çalıştığını vurgulayarak, "İlk etapta kuluçkahane olarak başladığımız işletmeyi büyütmeye karar verdik. Oluşturduğumuz besi kümesinde de hindi besiciliği yapacağız. Daha sonra kesimhane ve satış bölümü kurmayı düşünüyoruz. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin tamamının hindi palazı ihtiyacını karşılıyoruz." dedi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >