15 bin flamingo yavrusu "kreşte" uçma eğitimi alacak

Türkiye'de flamingoların iki üreme sahasından biri olan İzmir Kuş Cenneti'nde bu sezon dünyaya gelen yaklaşık 15 bin flamingo yavrusu "kreşte" uçma eğitimi alacak.

Yaklaşık 30-32 günlük kuluçka süresinin ardından yumurtadan çıkan ve ilk günlerini tüm koloninin koruması altında anne ve baba flamingolar tarafından beslenerek geçirecek olan yavrular, 1,5-2 aylık palazlanma döneminin ardından erişkinlik öncesi, kolonideki yetişkin bireylerle "kreş" olarak adlandırılan gruplarını oluşturacak.

"Kreşte", ada çevresindeki suda gezinen ve kendi kendine beslenmeye başlayacak olan yavrular, bir yandan da koloniye göz kulak olan erişkinleri taklit ederek, suda koşarak hızlanma ve kanat açarak uçma eğitimi yaparak eğitimini tamamlayacak.

- Yavrulamada en yüksek düzeye ulaşıldı

Kesin rakamın flamingoların diğer alanlara geçerek adayı terk etmesinin ardından yapılacak yuva sayımıyla belirleneceği kuş cennetinde, uzaktan yapılan gözlem sonucu 14-15 bin flamingo yavrusunun dünyaya geldiği hesap ediliyor.

İzmir Kuş Cenneti'nde 2011 yılı öncesi kuluçka adasının erozyon sonucu erimesinin ardından 350-400 rakamına kadar düşen yavrulama sayısı, yapay kuluçka adasının oluşturulmasının ardından her geçen yıl artarak, o tarihten itibaren bu yıl en yüksek seviyeye ulaştı.






Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >