168 eleştirmenin eleğinden geçmiş 2015'in en iyi film

Sight & Sound dergisine katkıda bulunan sinema eleştirmenleri her yıl o yılın en iyi filmlerini oylarıyla belirliyor. Bu yıl da 168 sinema eleştirmenlerini 12 ay boyunca çıkan filmlerin arasından en iyi filmleri seçti. Eleştirmenlerin yaptığı oylama sonucunda yılın en iyi filmi, Cannes Film Festivali'nden 'En İyi Yönetmen' ödülüyle dönen Hou Hsiao-Hsien imzalı 'The Assassin' seçildi.

 The Assassin 
Çinlilerin Üç krallık döneminde yaşanan Cao Cao'nun ailesi, aşkı, oğlu ve askeri bilgeliği arasındaki ilişkiler konu alınmış. Cao Cao M.S. 190 ve 200 yılları döneminde Lu Bu ile diğer liderleri devirmiştir. Cao Cao artık imparatordan bir derebeylik ister ve onu bu konuda baskı yapmaya başlar. Bu olaylardan sonra artık kendine Wei Kralı ünvanı verilir ve oda bunun gücünü bir kale yaptırarak gösterecektir.
The Assassin Çinlilerin Üç krallık döneminde yaşanan Cao Cao'nun ailesi, aşkı, oğlu ve askeri bilgeliği arasındaki ilişkiler konu alınmış. Cao Cao M.S. 190 ve 200 yılları döneminde Lu Bu ile diğer liderleri devirmiştir. Cao Cao artık imparatordan bir derebeylik ister ve onu bu konuda baskı yapmaya başlar. Bu olaylardan sonra artık kendine Wei Kralı ünvanı verilir ve oda bunun gücünü bir kale yaptırarak gösterecektir.
Mad Max Fury Road 
Çılgın Max Gazap Yolu 2015 tarihi itibari ile onlarca yıl aradan sonra tekrar geri dönüyor ve bu kez gerçekten çok büyük bir bela ile karşı karşıyalar. İnsanlık kıyamet sonrasında ahlak, saygı, sevgi kavramlarından tamamen uzaklaşmıştır.Herkesi tek başına, kendi hayatları ile mücadele verdiği bu çirkin Dünya'da düzeni sağlamak adına mücadele veren sadece üç kişi bulunmaktadır. Adamımız Max ve dostları, Furiosa ve Nux üçlüsünün macera dolu anları.
Mad Max Fury Road Çılgın Max Gazap Yolu 2015 tarihi itibari ile onlarca yıl aradan sonra tekrar geri dönüyor ve bu kez gerçekten çok büyük bir bela ile karşı karşıyalar. İnsanlık kıyamet sonrasında ahlak, saygı, sevgi kavramlarından tamamen uzaklaşmıştır.Herkesi tek başına, kendi hayatları ile mücadele verdiği bu çirkin Dünya'da düzeni sağlamak adına mücadele veren sadece üç kişi bulunmaktadır. Adamımız Max ve dostları, Furiosa ve Nux üçlüsünün macera dolu anları.
Arabian Nights 
Şehriya, kadınlara asla güvenmeyen onlarla kısa aşk yaşayıp sonrada acımasızca öldürür. Artık evlenmeye karar verir ve vezirin kızı Şehrazat ile dünya hayatına girer.Evlendikleri ilk gece Şehrazat masal anlatır ve bu masalı yarıda bırakınca bu masalı öğrenmek isteyen Şehriya,karısının idamını bir gün erteletir ve 1001 gün geçer.
Arabian Nights Şehriya, kadınlara asla güvenmeyen onlarla kısa aşk yaşayıp sonrada acımasızca öldürür. Artık evlenmeye karar verir ve vezirin kızı Şehrazat ile dünya hayatına girer.Evlendikleri ilk gece Şehrazat masal anlatır ve bu masalı yarıda bırakınca bu masalı öğrenmek isteyen Şehriya,karısının idamını bir gün erteletir ve 1001 gün geçer.
Cemetery of Splendour
Uyku hastalığına muzdarip sürekli halüsinasyon gören bir askeri sağlığına kavuşturmak için kendi yöntemleriyle tedavi etmeye çalışan Jenijira adlı bir ev kadının yaşam öyküsü konu ediniyor.
Cemetery of Splendour Uyku hastalığına muzdarip sürekli halüsinasyon gören bir askeri sağlığına kavuşturmak için kendi yöntemleriyle tedavi etmeye çalışan Jenijira adlı bir ev kadının yaşam öyküsü konu ediniyor.
 No Home Movie
No Home Movie
45 Years
Kate Mercer ve kocası evliliklerinin 45. yılını kutlayacak olan bir çifttir. Kate bunu partiyle kutlamayı planlamaktadır ve hazırlıklara başlamıştır. Bu esnada kocasına bir mektup gelir. Mektupta ilk aşkının cesedinin İsviçre Alplerindeki buzullar içerisinde bulunduğu yazmaktadır. Bu durum evliliklerinde yeni bir dönemin başlamasına neden olacaktı
45 Years Kate Mercer ve kocası evliliklerinin 45. yılını kutlayacak olan bir çifttir. Kate bunu partiyle kutlamayı planlamaktadır ve hazırlıklara başlamıştır. Bu esnada kocasına bir mektup gelir. Mektupta ilk aşkının cesedinin İsviçre Alplerindeki buzullar içerisinde bulunduğu yazmaktadır. Bu durum evliliklerinde yeni bir dönemin başlamasına neden olacaktı
Son of Saul
2. Dünya Savaşı'nda Naziler tarafından uygulanan soykırımın simgesi haline gelen Auschwitz'de geçen film, cesetlerin yakıldığı fırınlarda çalışan Yahudi bir tutsağın yaşamına odaklanıyor.

 Saul, üst yetkililer tarafından öldürülmeden önce birkaç aylığına krematoryumda çalışması için seçilen 'komando'lardan biridir. Krematoryumun insanlık dışı gündelik işlerini yürütürken bir gün yakın zamanda yakılacak olan bir çocuğun cesediyle karşılaşır. Çocuğun peşine düşen Saul, kampa yeni gelen insanlar arasında kendi topraklarından insanların olduğundan da şüphelenir. Saul kısa bir süre içerisinde çocuğun vahşice yakılmasını önlemek ve onu geleneklere uygun bir şekilde gömebilmek için tüyler ürperten bir maceraya atılacaktır.
Son of Saul 2. Dünya Savaşı'nda Naziler tarafından uygulanan soykırımın simgesi haline gelen Auschwitz'de geçen film, cesetlerin yakıldığı fırınlarda çalışan Yahudi bir tutsağın yaşamına odaklanıyor. Saul, üst yetkililer tarafından öldürülmeden önce birkaç aylığına krematoryumda çalışması için seçilen 'komando'lardan biridir. Krematoryumun insanlık dışı gündelik işlerini yürütürken bir gün yakın zamanda yakılacak olan bir çocuğun cesediyle karşılaşır. Çocuğun peşine düşen Saul, kampa yeni gelen insanlar arasında kendi topraklarından insanların olduğundan da şüphelenir. Saul kısa bir süre içerisinde çocuğun vahşice yakılmasını önlemek ve onu geleneklere uygun bir şekilde gömebilmek için tüyler ürperten bir maceraya atılacaktır.
Amy
Büyük bir hayran kitlesine sahip olan Amy Winehouse'un hayranlarının hiç beklemediği bir anda, 2011 yılının Temmuz ayında, henüz 27 yaşındayken hayatını kaybetmesi üzerine herkesi yasa boğmuştu. Amy Winehouse'un hayat hikayesini beyazperdeye aktaran yönetmen Asif Kapadia'nın çektiği filmde, Winehouse'un daha önce görülmemiş görüntü ve ses kayıtları seyirci ile buluşturuyor.
Amy Büyük bir hayran kitlesine sahip olan Amy Winehouse'un hayranlarının hiç beklemediği bir anda, 2011 yılının Temmuz ayında, henüz 27 yaşındayken hayatını kaybetmesi üzerine herkesi yasa boğmuştu. Amy Winehouse'un hayat hikayesini beyazperdeye aktaran yönetmen Asif Kapadia'nın çektiği filmde, Winehouse'un daha önce görülmemiş görüntü ve ses kayıtları seyirci ile buluşturuyor.
1980'te Los Angeles'ta suç oranları giderek artmaktadır. Özel dedektif Doc Sportello'nun aldığı yeni iş her zamankilerden oldukça farklı ve zordur. Çünkü aylardır görüşmediği eski sevgilisi esrarengiz bir biçimde ortadan yok olmuştur. Şimdi de dedektiften bu olayı aydınlatması istenmektedir. Sportello davanın üzerine yoğunlaştıkça işler arap saçına döner. Artık gizemin çözülmesi amaç olmaktan çıkmıştır. Bir
1980'te Los Angeles'ta suç oranları giderek artmaktadır. Özel dedektif Doc Sportello'nun aldığı yeni iş her zamankilerden oldukça farklı ve zordur. Çünkü aylardır görüşmediği eski sevgilisi esrarengiz bir biçimde ortadan yok olmuştur. Şimdi de dedektiften bu olayı aydınlatması istenmektedir. Sportello davanın üzerine yoğunlaştıkça işler arap saçına döner. Artık gizemin çözülmesi amaç olmaktan çıkmıştır. Bir
Anomalisa
Orta yaşlarda olan Michael Stone felçli ve yatalaktır. Dünyaya yatakta olduğu için farklı açılardan bakmaya bakar ve tüm insanlardan olaylar ve olgular karşısında farklı sorular sormaya başlar.
Anomalisa Orta yaşlarda olan Michael Stone felçli ve yatalaktır. Dünyaya yatakta olduğu için farklı açılardan bakmaya bakar ve tüm insanlardan olaylar ve olgular karşısında farklı sorular sormaya başlar.
It Follows
Jay, yaşıtları gibi günlerini yakın arkadaşları ve ailesiyle geçirirken bir gün başına gelir ve kendini baygın bir halde bulur. Jay'in sıradan hayatı bu an itibarıyla deneyimlemeye başladığı tuhaf sanrılarla kabusa dönüşür. Peşinde birileri ya da bir şeyler tarafından izlendiğine emindir ve arkadaşlarıyla bir araya gelip kendini izleyen ürkütücü şeyden kurtulmanın bir yolunu bulmak zorundadır.
It Follows Jay, yaşıtları gibi günlerini yakın arkadaşları ve ailesiyle geçirirken bir gün başına gelir ve kendini baygın bir halde bulur. Jay'in sıradan hayatı bu an itibarıyla deneyimlemeye başladığı tuhaf sanrılarla kabusa dönüşür. Peşinde birileri ya da bir şeyler tarafından izlendiğine emindir ve arkadaşlarıyla bir araya gelip kendini izleyen ürkütücü şeyden kurtulmanın bir yolunu bulmak zorundadır.
Phoenix
Nelly Lenz, 2. Dünya Savaşı sonunda esir olduğu toplama kampından kurtulmuştur. Özgürlüğüne kavuştuktan sonra, kurşun yarası alan yüzü için ciddi bir estetik operasyon geçirir. Arkadaşları ve akrabaları onun öldüğünü düşünmektedir ve Nelly'i hayata bağlayan şey kocasını yeniden görebilme umududur. Nelly eşinin izini sürerken, çarpıcı gerçeklere ulaşacaktır.
Phoenix Nelly Lenz, 2. Dünya Savaşı sonunda esir olduğu toplama kampından kurtulmuştur. Özgürlüğüne kavuştuktan sonra, kurşun yarası alan yüzü için ciddi bir estetik operasyon geçirir. Arkadaşları ve akrabaları onun öldüğünü düşünmektedir ve Nelly'i hayata bağlayan şey kocasını yeniden görebilme umududur. Nelly eşinin izini sürerken, çarpıcı gerçeklere ulaşacaktır.
Girlhood
Marienne 16 yaşında kısıtlamalarla hayatını sürdürmeye çalışan bir gençtir. Mahalle baskıları, okul hayatının zorlukları ve arkadaşlarının yaşattığı psikolojik engeller nedeniyle bunalan Marianne bir gün beklenmedik bir anda hayat dolu üç kızla tanışır. Özgür ruhlu yeni arkadaşları sayesinde arkadaşlığı ve cesareti keşfedeceği yeni bir yolculuğa atılır.
Girlhood Marienne 16 yaşında kısıtlamalarla hayatını sürdürmeye çalışan bir gençtir. Mahalle baskıları, okul hayatının zorlukları ve arkadaşlarının yaşattığı psikolojik engeller nedeniyle bunalan Marianne bir gün beklenmedik bir anda hayat dolu üç kızla tanışır. Özgür ruhlu yeni arkadaşları sayesinde arkadaşlığı ve cesareti keşfedeceği yeni bir yolculuğa atılır.
Hard to Be a God
Hikâye, ortaçağdaymış gibi yaşayan ve pagan bir tanrının sözde oğlu tarafından yönetilen insanların yaşadığı Arkanar gezegeninde geçiyor. Dünya'dan bir elçi, insani fikirleri yaymak amacıyla Arkanar'a gidiyor. Aleksey German bu son filminde Tanrı ile insan arasındaki hiyerarşiye bir bakış atıyor.
Hard to Be a God Hikâye, ortaçağdaymış gibi yaşayan ve pagan bir tanrının sözde oğlu tarafından yönetilen insanların yaşadığı Arkanar gezegeninde geçiyor. Dünya'dan bir elçi, insani fikirleri yaymak amacıyla Arkanar'a gidiyor. Aleksey German bu son filminde Tanrı ile insan arasındaki hiyerarşiye bir bakış atıyor.
Taxi Tehran
Bu eserde, İran'ın son dönemde ele aldığı en iyi yönetmenlerden biri sayılan Cafer Penahi'nin İran hükumeti tarafından konulan yurtdışına çıkma ve film çekme yasağını dahice bir yöntemle gelmesine gözlerimizle şahit olacağız. Bir taksi şoförü olarak İran sokaklarına adım atan ve sadece arabasına yerleştirdiği kamerasıyla, taksi müşterileri vasıtasıyla Tahran'ın gerçek bir profilini ortaya atan Taksi Tahran, 2015 Berlin Film Festivali'nde Altın Ayı ödülüne sahip oldu.
Taxi Tehran Bu eserde, İran'ın son dönemde ele aldığı en iyi yönetmenlerden biri sayılan Cafer Penahi'nin İran hükumeti tarafından konulan yurtdışına çıkma ve film çekme yasağını dahice bir yöntemle gelmesine gözlerimizle şahit olacağız. Bir taksi şoförü olarak İran sokaklarına adım atan ve sadece arabasına yerleştirdiği kamerasıyla, taksi müşterileri vasıtasıyla Tahran'ın gerçek bir profilini ortaya atan Taksi Tahran, 2015 Berlin Film Festivali'nde Altın Ayı ödülüne sahip oldu.
Horse Money
Annesini kaybettikten sonra hayata küsen Amanda, zamanının büyük kısmını bir iş adamının at çiftliğinde geçirir. İş adamının şımarık kızı yeni atları istemez ama Amanda ona yeni atlarının şampiyon bir at olduğunu kanıtlayacaktır.
Horse Money Annesini kaybettikten sonra hayata küsen Amanda, zamanının büyük kısmını bir iş adamının at çiftliğinde geçirir. İş adamının şımarık kızı yeni atları istemez ama Amanda ona yeni atlarının şampiyon bir at olduğunu kanıtlayacaktır.
The Look of Silence 
Sessizliğin Bakışı – The Look Of Silence konusu belgesel tadında ilerliyor. Film Endonezya'da yaşanmış olan soykırımdan sağ olarak kurtulmayı başaran bir ailenin hikayesini konu ediniyor. Bu aile üyelerinden bir tanesi ne yazık ki soykırımda hayatını kaybeder ve aile de bu üyenin ölümünden sorumlu olan kişiler ile yüzleşir.
The Look of Silence Sessizliğin Bakışı – The Look Of Silence konusu belgesel tadında ilerliyor. Film Endonezya'da yaşanmış olan soykırımdan sağ olarak kurtulmayı başaran bir ailenin hikayesini konu ediniyor. Bu aile üyelerinden bir tanesi ne yazık ki soykırımda hayatını kaybeder ve aile de bu üyenin ölümünden sorumlu olan kişiler ile yüzleşir.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >