2 Ocak: 10 başlıkta Türkiye ve dünya gündem

Everest Dağı
Everest Dağı

Everest'e yalnız tırmanmak yasaklandı... 2 Ocak'ta Türkiye ve dünyada neler yaşandı? 10 başlıkta günü özetlediğimiz haberi inceleyin, bonus videolarımızı izlemeyi unutmayın!

Bugün Türkiye ve dünya gündeminin dikkat çeken 10 başlığının listelendiği haberimizde, Şehir Tiyatroları'nın bu ayki programından İran’da Perşembe gününden bu yana devam eden protestoların bilançosuna kadar birçok dikkat çeken detay yer alıyor.İşte GZT editörlerinin seçtiği günün öne çıkan 10 haberi:
"Mandagöz" balığı Türkiye'de ilk defa görüldü
Genellikle tropik sularda yaşayan "mandagöz" balığı, yaklaşık 600 deniz mili katederek ulaştığı Mersin'de balıkçılar tarafından yakalandı. Balığın yaklaşık 600 deniz mili katederek Türk sularına geldiğine işaret eden balıkçı Gökoğlu, kırmızı renkte, uzun yüzgeçleri bulunan, 25 santimetre uzunluğunda, 300 gram ağırlığında olan balığın ekonomik değeri de bulunduğunu dile getirdi. Gökoğlu, balığın zehirsiz olduğunu, yakalayan balıkçıların korkmadan satabileceğini ve gönül rahatlığıyla tüketilebileceğini vurguladı.
"Mandagöz" balığı Türkiye'de ilk defa görüldü Genellikle tropik sularda yaşayan "mandagöz" balığı, yaklaşık 600 deniz mili katederek ulaştığı Mersin'de balıkçılar tarafından yakalandı. Balığın yaklaşık 600 deniz mili katederek Türk sularına geldiğine işaret eden balıkçı Gökoğlu, kırmızı renkte, uzun yüzgeçleri bulunan, 25 santimetre uzunluğunda, 300 gram ağırlığında olan balığın ekonomik değeri de bulunduğunu dile getirdi. Gökoğlu, balığın zehirsiz olduğunu, yakalayan balıkçıların korkmadan satabileceğini ve gönül rahatlığıyla tüketilebileceğini vurguladı.
Everest'e yalnız tırmanmak yasaklandı
Kyodo ajansı, Nepal'in, kaza sayısını azaltmak için dağcılık mevsiminin ilkbaharda başlamasıyla Everest dahil ülkedeki dağlara yalnız başına tırmanmayı yasakladığını duyurdu. Turizm Bakanlığı tarafından açıklanan yeni düzenlemelere göre, görme engelliler ve iki uzvu eksik olanlar dağlara tırmanamayacak.
Everest'e yalnız tırmanmak yasaklandı Kyodo ajansı, Nepal'in, kaza sayısını azaltmak için dağcılık mevsiminin ilkbaharda başlamasıyla Everest dahil ülkedeki dağlara yalnız başına tırmanmayı yasakladığını duyurdu. Turizm Bakanlığı tarafından açıklanan yeni düzenlemelere göre, görme engelliler ve iki uzvu eksik olanlar dağlara tırmanamayacak.
İstanbul polisi DEAŞ'a geçit vermedi
İstanbul polisi DEAŞ'a geçit vermedi İstanbul'da geçen yıl, terör örgütü DEAŞ'a yönelik gerçekleştirilen 58 operasyonda, bin 141'i yabancı uyruklu olan bin 447 kişi gözaltına alındı.
İstanbul polisi DEAŞ'a geçit vermedi İstanbul polisi DEAŞ'a geçit vermedi İstanbul'da geçen yıl, terör örgütü DEAŞ'a yönelik gerçekleştirilen 58 operasyonda, bin 141'i yabancı uyruklu olan bin 447 kişi gözaltına alındı.
Şehir Tiyatroları'nda bu ay 36 oyun seyirciyle buluşacak
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, bu ay 2'si yeni 36 oyun sahneleyecek. 

  


  
Yılın ilk ayında "Hisse-i Şayia", "Çingeneler Gökyüzünde Yaşar", "Hayal-i Temsil", "Reis Bey", "Martı", "Geç Kalanlar", "Kahvede Şenlik Var", "Karıncalar (Bir Savaş Vardı)", "Yangın Yerinde Orkideler", "Bak Bizim Şarkımızı Çalıyorlar", "Komik-i Şehir Naşit Bey", "Sızı", "Şekerpare", "Cibali Karakolu", "Ben Çağırmadım", "Oyunun Oyunu", "Şahane Züğürtler", "Fehim Paşa Konağı", "Saadet Hanım", "Macbeth", "Son" ve "Ay Işığında Şamata" oyunları tiyatroseverlerle buluşacak.Bu ay ayrıca "Bizim Aile" ve "Nora (Bir Bebek Evi)" adlı yeni oyunlar ile çocuk oyunları "Pollyanna", "Üç Kardeş ve Muhteşem Kurt", "Bisküvi Adam", "Alaaddin'in Sihirli Lambası", "Bir Kümes Hikayesi", "Elma Kurdu Kırtık", "Dedektif Köpek Cash", "Define Adası", "Bir Gün Ayakkabımın Teki", "Karagöz'ün Uykusu", "Karagöz Çiftlik Bekçisi" ve "Üzgün Ağaçlar Ülkesi" minik izleyicilerin gösterimine sunulacak.
Şehir Tiyatroları'nda bu ay 36 oyun seyirciyle buluşacak İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, bu ay 2'si yeni 36 oyun sahneleyecek. Yılın ilk ayında "Hisse-i Şayia", "Çingeneler Gökyüzünde Yaşar", "Hayal-i Temsil", "Reis Bey", "Martı", "Geç Kalanlar", "Kahvede Şenlik Var", "Karıncalar (Bir Savaş Vardı)", "Yangın Yerinde Orkideler", "Bak Bizim Şarkımızı Çalıyorlar", "Komik-i Şehir Naşit Bey", "Sızı", "Şekerpare", "Cibali Karakolu", "Ben Çağırmadım", "Oyunun Oyunu", "Şahane Züğürtler", "Fehim Paşa Konağı", "Saadet Hanım", "Macbeth", "Son" ve "Ay Işığında Şamata" oyunları tiyatroseverlerle buluşacak.Bu ay ayrıca "Bizim Aile" ve "Nora (Bir Bebek Evi)" adlı yeni oyunlar ile çocuk oyunları "Pollyanna", "Üç Kardeş ve Muhteşem Kurt", "Bisküvi Adam", "Alaaddin'in Sihirli Lambası", "Bir Kümes Hikayesi", "Elma Kurdu Kırtık", "Dedektif Köpek Cash", "Define Adası", "Bir Gün Ayakkabımın Teki", "Karagöz'ün Uykusu", "Karagöz Çiftlik Bekçisi" ve "Üzgün Ağaçlar Ülkesi" minik izleyicilerin gösterimine sunulacak.
Borsa tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü
Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, 116.849,31 puanla tarihi zirvesini görmesinin ardından günün ilk yarısını yüzde 1,05 değer kazancıyla 116.549,13 puandan tamamladı.
Borsa tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, 116.849,31 puanla tarihi zirvesini görmesinin ardından günün ilk yarısını yüzde 1,05 değer kazancıyla 116.549,13 puandan tamamladı.
İran'daki protestolarda 23 kişi hayatını kaybetti 
İran'da perşembe gününden bu yana devam eden rejim karşıtı gösterilerde en az 23 kişinin öldüğü, 500'den fazla kişinin gözaltına alındığı bildirildi. Resmi olmayan kaynaklar ise bu sayının birkaç kat fazla olduğunu belirtiyor.
İran'daki protestolarda 23 kişi hayatını kaybetti İran'da perşembe gününden bu yana devam eden rejim karşıtı gösterilerde en az 23 kişinin öldüğü, 500'den fazla kişinin gözaltına alındığı bildirildi. Resmi olmayan kaynaklar ise bu sayının birkaç kat fazla olduğunu belirtiyor.
iPhone X'un kilidi, tanımlı olmayan bir yüz tarafından açıldı
Teknoloji devi Apple’ın, amiral gemisi akıllı telefonu iPhone X, 12 Eylül 2017 tarihinde tanıtılmış ve Face ID yüz tanıma sistemi ile ön plana çıkmıştı. Touch ID’nin yerini alan bu sistem ilk defa iPhone X ile hayatımıza girmişti.“iPhone X’un Face ID özelliğinin çöktüğünü size göstereceğim” diyen bir vatandaş, kendi yüzüne tanımlı olan telefonun kilidinin aynı şekilde kardeşinde de açıldığını göstermek için bir video çekti. Face ID özelliğini kullanarak kendi yüzüne tanımlı olan telefonun güvenlik kilidini açan vatandaş, telefonu kilitledikten sonra kardeşine verdi. Yüz tanıma sistemi ile güvenlik kilidini açan kardeş, telefonu kilitledikten sonra tekrar deneme yaptı ve telefonun kilidi tanımlı olmayan bir yüz tarafından tekrar açıldı.
iPhone X'un kilidi, tanımlı olmayan bir yüz tarafından açıldı Teknoloji devi Apple’ın, amiral gemisi akıllı telefonu iPhone X, 12 Eylül 2017 tarihinde tanıtılmış ve Face ID yüz tanıma sistemi ile ön plana çıkmıştı. Touch ID’nin yerini alan bu sistem ilk defa iPhone X ile hayatımıza girmişti.“iPhone X’un Face ID özelliğinin çöktüğünü size göstereceğim” diyen bir vatandaş, kendi yüzüne tanımlı olan telefonun kilidinin aynı şekilde kardeşinde de açıldığını göstermek için bir video çekti. Face ID özelliğini kullanarak kendi yüzüne tanımlı olan telefonun güvenlik kilidini açan vatandaş, telefonu kilitledikten sonra kardeşine verdi. Yüz tanıma sistemi ile güvenlik kilidini açan kardeş, telefonu kilitledikten sonra tekrar deneme yaptı ve telefonun kilidi tanımlı olmayan bir yüz tarafından tekrar açıldı.
Bir sözlük yazarı Milli Piyango numaralarını tam 7 yıl önce bilmiş! 
2010 yılında bir sözlük yazarı, Milli Piyango çekilişinde çıkan numaraları ciddi olarak bilmeyi başarmış. Önce bir söylenti olarak sosyal medyada dillendirilen hadise, daha sonra ilgili sözlük entry'sinin bulunup teyit edilmesiyle şok etkisi oluşturdu. "sabunkopugu" nickname'ini kullanan yazar, "9 2 0 1 6 2 1" numaralarına büyük ikramiyenin çıkacağını önceden tahmin etmiş.
Bir sözlük yazarı Milli Piyango numaralarını tam 7 yıl önce bilmiş! 2010 yılında bir sözlük yazarı, Milli Piyango çekilişinde çıkan numaraları ciddi olarak bilmeyi başarmış. Önce bir söylenti olarak sosyal medyada dillendirilen hadise, daha sonra ilgili sözlük entry'sinin bulunup teyit edilmesiyle şok etkisi oluşturdu. "sabunkopugu" nickname'ini kullanan yazar, "9 2 0 1 6 2 1" numaralarına büyük ikramiyenin çıkacağını önceden tahmin etmiş.
Bülent Uygun Katar'da
Bülent Uygun tekrardan Katar'da. 2013-2016 yılları arasında Katar ekibi Umm-Sall’ı çalıştıran Uygun, şimdi de Katar Ligi ekiplerinden Al-Gharafa ile 1.5 yıllık resmi sözleşme imzaladı. 13 yıllık teknik adamlık kariyerinde 8. farklı takımı çalıştıracak olan 46 yaşındaki antrenör, takımla çalışmalara başladıktan sonra eksikleri tespit ederek transfere yöneleceklerini söyledi.
Bülent Uygun Katar'da Bülent Uygun tekrardan Katar'da. 2013-2016 yılları arasında Katar ekibi Umm-Sall’ı çalıştıran Uygun, şimdi de Katar Ligi ekiplerinden Al-Gharafa ile 1.5 yıllık resmi sözleşme imzaladı. 13 yıllık teknik adamlık kariyerinde 8. farklı takımı çalıştıracak olan 46 yaşındaki antrenör, takımla çalışmalara başladıktan sonra eksikleri tespit ederek transfere yöneleceklerini söyledi.
Galatasaray'da ilk ayrılık belli oldu
Galatasaray'ın devre arasında gönderilecekler listesinde bulunan Emrah Başsan için TFF 1. Lig ekibi Adana Demirspor'dan teklif geldi. Galatasaray'ın, Adana Demirspor’un 25 yaşındaki orta sahanın 225 bin Avro olan yarım sezonluk maliyetini karşılaması halinde bu transfere izin vereği söylendi.
Galatasaray'da ilk ayrılık belli oldu Galatasaray'ın devre arasında gönderilecekler listesinde bulunan Emrah Başsan için TFF 1. Lig ekibi Adana Demirspor'dan teklif geldi. Galatasaray'ın, Adana Demirspor’un 25 yaşındaki orta sahanın 225 bin Avro olan yarım sezonluk maliyetini karşılaması halinde bu transfere izin vereği söylendi.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >