20 Aralık: 10 başlıkta Türkiye ve dünya gündemi

Doğu Guta
Doğu Guta

Esed rejiminin Doğu Guta' zulmü sürüyor... 20 Aralık'ta Türkiye ve dünyada neler yaşandı? 10 başlıkta günü özetlediğimiz haberi inceleyin, bonus videolarımızı izlemeyi unutmayın!

Bugün Türkiye ve dünya gündeminin dikkat çeken 10 başlığının listelendiği haberimizde, metrobüste başlayan yeni dönemden eski Galatasaray Başkanı Ünal Aysal’ın başkanlık açıklamasına kadar birçok dikkat çeken detay yer alıyor.

İşte GZT editörlerinin seçtiği günün öne çıkan 10 haberi:

Doğu Gutalı Hani bebek de hayatını kaybetti

                                    
                                    
                                    Rejimin geçen perşembe Doğu Guta'nın Ayn Terma beldesine düzenlediği hava saldırısında annesi Gufran'ı ve 3 yaşındaki ablası İman Muhammed'i kaybeden ve aynı saldırıda ağır yaralanan 5 aylık Hani bebek, dün gece yaşamını yitirdi.Rejimin "aç bırakma silahı" en çok yaklaşık 400 bin nüfuslu bölgenin yarısını oluşturan bebek ve çocukları vurdu. UNICEF, 10 Aralık'taki açıklamasında, 7-17 yaşlarındaki 137 çocuğun tedavileri yapılmak üzere acilen tahliye edilmesi gerektiğini bildirdi.Rejimin hastaneler, sağlık merkezleri ve ilaç depolarını hedef alması ve yenilerinin tedariğini engellemesi sonucu hastalar kaderlerine terk edildi.
Doğu Gutalı Hani bebek de hayatını kaybetti Rejimin geçen perşembe Doğu Guta'nın Ayn Terma beldesine düzenlediği hava saldırısında annesi Gufran'ı ve 3 yaşındaki ablası İman Muhammed'i kaybeden ve aynı saldırıda ağır yaralanan 5 aylık Hani bebek, dün gece yaşamını yitirdi.Rejimin "aç bırakma silahı" en çok yaklaşık 400 bin nüfuslu bölgenin yarısını oluşturan bebek ve çocukları vurdu. UNICEF, 10 Aralık'taki açıklamasında, 7-17 yaşlarındaki 137 çocuğun tedavileri yapılmak üzere acilen tahliye edilmesi gerektiğini bildirdi.Rejimin hastaneler, sağlık merkezleri ve ilaç depolarını hedef alması ve yenilerinin tedariğini engellemesi sonucu hastalar kaderlerine terk edildi.
Casillas'tan Galatasaray itirafı

                                    
                                    
                                    Porto'da forma giyen efsane İspanyol kaleci Iker Casillas, YouTube kanalında hayranının sorduğu bir soru üzerine 2000 yılında oynanan Galatasaray-Real Madrid Süper Kupa finalini tekrar oynamak istediğini söyledi. Casillas, "Real Madrid forması giyerken Galatasaray'a yenildiğimiz UEFA Süper Kupa ile Kıtalararası Kupa maçında Boca Juniors'a kaybettiğimiz karşılaşmaları yeniden yapmak ve tabii ki ikisini de kazanmak isterdim." dedi.
Casillas'tan Galatasaray itirafı Porto'da forma giyen efsane İspanyol kaleci Iker Casillas, YouTube kanalında hayranının sorduğu bir soru üzerine 2000 yılında oynanan Galatasaray-Real Madrid Süper Kupa finalini tekrar oynamak istediğini söyledi. Casillas, "Real Madrid forması giyerken Galatasaray'a yenildiğimiz UEFA Süper Kupa ile Kıtalararası Kupa maçında Boca Juniors'a kaybettiğimiz karşılaşmaları yeniden yapmak ve tabii ki ikisini de kazanmak isterdim." dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan BAE Dışişleri Bakanı'na sert yanıt

                                    
                                    
                                    Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1. Dünya Savaşı sırasında Medine'yi İngilizlere teslim etmemek için 2 yıl 7 ay savaşan ve İngilizlere esir düşen Çöl Kaplanı lakaplı Fahrettin Paşa’yı kentteki el yazması eserleri çalmakla suçlayan Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanı Zayed’e tepki gösterdi. Erdoğan, "Medine korumasını yaparken Fahreddin Paşa, ey bize bühtanda bulunan zavallı, senin ceddin neredeydi?" dedi. Fahreddin Paşa'nın direnişinin takdire şayan olduğuna dikkati çeken Erdoğan, şöyle devam etti:"Fahreddin Paşa'nın 2 yıl 7 ay süreyle müdafaa ettiği Medine'de yaptığı işler, gösterdiği kararlı duruş ve son ana kadar sergilediği direniş gerçekten takdire şayandır. Utanmadan, sıkılmadan Erdoğan'ın ecdadının mukaddes emanetleri oradan çalarak İstanbul'a getirdiğini söyleyecek kadar hezeyan içerisinde olan bu zavallılar; bunun adı çalmak değil, tam aksine oraları istilaya, işgale gelenlerden onları korumaktır. Ne adına? Şehit olmak adına."
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan BAE Dışişleri Bakanı'na sert yanıt Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1. Dünya Savaşı sırasında Medine'yi İngilizlere teslim etmemek için 2 yıl 7 ay savaşan ve İngilizlere esir düşen Çöl Kaplanı lakaplı Fahrettin Paşa’yı kentteki el yazması eserleri çalmakla suçlayan Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanı Zayed’e tepki gösterdi. Erdoğan, "Medine korumasını yaparken Fahreddin Paşa, ey bize bühtanda bulunan zavallı, senin ceddin neredeydi?" dedi. Fahreddin Paşa'nın direnişinin takdire şayan olduğuna dikkati çeken Erdoğan, şöyle devam etti:"Fahreddin Paşa'nın 2 yıl 7 ay süreyle müdafaa ettiği Medine'de yaptığı işler, gösterdiği kararlı duruş ve son ana kadar sergilediği direniş gerçekten takdire şayandır. Utanmadan, sıkılmadan Erdoğan'ın ecdadının mukaddes emanetleri oradan çalarak İstanbul'a getirdiğini söyleyecek kadar hezeyan içerisinde olan bu zavallılar; bunun adı çalmak değil, tam aksine oraları istilaya, işgale gelenlerden onları korumaktır. Ne adına? Şehit olmak adına."
Metrobüste yeni bir dönem başladı! 

                                    
                                    
                                    Türkiye'nin en çok kullanılan toplu taşıma aracı metrobüste artık güvenlik daha sıkı olacak. Avcılar Emniyet Müdürlüğü tarafından oluşturulan güven timleri, yoğun metrobüs hatlarında göreve başladı. Timler ilk gün, bir yolcunun 2 bin 200 TL'sini çalan şüpheliyi yakaladı. Şüpheli gözaltına alındı.
Metrobüste yeni bir dönem başladı! Türkiye'nin en çok kullanılan toplu taşıma aracı metrobüste artık güvenlik daha sıkı olacak. Avcılar Emniyet Müdürlüğü tarafından oluşturulan güven timleri, yoğun metrobüs hatlarında göreve başladı. Timler ilk gün, bir yolcunun 2 bin 200 TL'sini çalan şüpheliyi yakaladı. Şüpheli gözaltına alındı.
Yeni nesil Apple AirPods 2018'in ikinci yarısında çıkabilir

                                    
                                    
                                    Sıkı Apple analizleriyle bilinen Ming-Chi Kuo, gelecek yılın ikinci çeyreğinde yeni nesil AirPods'u raflara çıkarabilir. Kablosuz kulaklığın yeni özellikleri şimdilik bilinmese de gövdenin tamamen aynı olacağı üzerinde duruluyor.
Yeni nesil Apple AirPods 2018'in ikinci yarısında çıkabilir Sıkı Apple analizleriyle bilinen Ming-Chi Kuo, gelecek yılın ikinci çeyreğinde yeni nesil AirPods'u raflara çıkarabilir. Kablosuz kulaklığın yeni özellikleri şimdilik bilinmese de gövdenin tamamen aynı olacağı üzerinde duruluyor.
Bu cihazlar için WhatsApp kullanma devri 31 Aralık'ta bitiyor!

                                    
                                    
                                    Açıklanan listede yer alan modeller içinde sizin de telefonunuz yer alıyorsa yeni telefon almak zorundasınız. İşte 31 Aralık'tan itibaren WhatsApp kullanamayacak olan telefonlar... 
  
  - BlackBerry OS ve BlackBerry 10 
  
- Nokia S40 
  
- Nokia Symbian S60 
  
- Android      2.1 ve Android 2.2 
  
- Windows Phone 7 
  
- iPhone      3GS/iOS 6
Bu cihazlar için WhatsApp kullanma devri 31 Aralık'ta bitiyor! Açıklanan listede yer alan modeller içinde sizin de telefonunuz yer alıyorsa yeni telefon almak zorundasınız. İşte 31 Aralık'tan itibaren WhatsApp kullanamayacak olan telefonlar... - BlackBerry OS ve BlackBerry 10 - Nokia S40 - Nokia Symbian S60 - Android 2.1 ve Android 2.2 - Windows Phone 7 - iPhone 3GS/iOS 6
Uber hakkında karar verildi 

                                    
                                    
                                    Lüksemburg merkezli olarak faaliyet gösteren ve Avrupa Birliği'nin en yüksek mahkemesi olan Avrupa Adalet Divanı, Uber şirketine karşı açılan dava konusunda kararını verdi. Kararda "Uber'in profesyonel olmayan sürücülerle bireyler arasında sağladığı bağlantı ulaşım alanındaki hizmetlere girer. Bu nedenle bu hizmetin sağlanmasına ilişkin koşulları üye ülkeler düzenleyebilir." ifadesine yer verildi. Diğer olaylar için emsal oluşturabilecek dava kararıyla birlikte Uber'in AB üyesi 28 farklı ülkede faaliyet gösterebilmesi için yetkili yerel makamlardan taksi şirketleri tarzında izinler alması ve bu ülkelerdeki düzenlemelerin tamamına uyması gerekecek.
Uber hakkında karar verildi Lüksemburg merkezli olarak faaliyet gösteren ve Avrupa Birliği'nin en yüksek mahkemesi olan Avrupa Adalet Divanı, Uber şirketine karşı açılan dava konusunda kararını verdi. Kararda "Uber'in profesyonel olmayan sürücülerle bireyler arasında sağladığı bağlantı ulaşım alanındaki hizmetlere girer. Bu nedenle bu hizmetin sağlanmasına ilişkin koşulları üye ülkeler düzenleyebilir." ifadesine yer verildi. Diğer olaylar için emsal oluşturabilecek dava kararıyla birlikte Uber'in AB üyesi 28 farklı ülkede faaliyet gösterebilmesi için yetkili yerel makamlardan taksi şirketleri tarzında izinler alması ve bu ülkelerdeki düzenlemelerin tamamına uyması gerekecek.
Ünal Aysal herkesin beklediği kararı açıkladı

                                    
                                    
                                    Ocak ayındaki Başkanlık seçimlerinde aday olup olmayacağı büyük merak konusu olan eski Galatasaray Başkanı Ünal Aysal aday olmayacağını açıkladı. Aysal, merak edilen soruyu şöyle cevapladı: 

  
"Şunu net olarak söyleyebilirim ki aday olmayacağım. Şu anda destek verdiğimiz bir aday yok ancak en hayırlı adayın kimin olacağına karar verirsem onu destekleyeceğim."
Ünal Aysal herkesin beklediği kararı açıkladı Ocak ayındaki Başkanlık seçimlerinde aday olup olmayacağı büyük merak konusu olan eski Galatasaray Başkanı Ünal Aysal aday olmayacağını açıkladı. Aysal, merak edilen soruyu şöyle cevapladı: "Şunu net olarak söyleyebilirim ki aday olmayacağım. Şu anda destek verdiğimiz bir aday yok ancak en hayırlı adayın kimin olacağına karar verirsem onu destekleyeceğim."
Dündar, Gül ve Berberoğlu için istenen cezalar belli oldu

                                    
                                    MİT tırlarının durdurulmasına ilişkin sanıklar Can Dündar, Erdem Gül ve Enis Berberoğlu hakkında "örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte, örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek" suçundan açılan davada mütalaasını açıklayan cumhuriyet savcısı, sanıklar Dündar, Gül ve Berberoğlu'nun 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istedi.
Dündar, Gül ve Berberoğlu için istenen cezalar belli oldu MİT tırlarının durdurulmasına ilişkin sanıklar Can Dündar, Erdem Gül ve Enis Berberoğlu hakkında "örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte, örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek" suçundan açılan davada mütalaasını açıklayan cumhuriyet savcısı, sanıklar Dündar, Gül ve Berberoğlu'nun 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istedi.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >